Επανέρχεται το σχέδιο για φόρο 45% στα εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ

Σαμαράς - Στουρνάρας

Σαμαράς – Στουρνάρας

Νέες προτάσεις ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο αναζητά η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και στην κλίμακα της φορολόγησης αλλά και σε θέματα όπως η άρση του αφορολογήτου για τα παιδιά, το νομοσχέδιο δεν θα «περάσει» από τη Βουλή, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαμαράς έχει συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί λύση. Μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο των κυβερνητικών του εταίρων, κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, και μετά τα μηνύματα που εξέπεμψαν και βουλευτές της ΝΔ ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν διατάξεις που προβλέπουν φορολόγηση ύψους 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ ετησίως, ο κ. Σαμαράς αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να εκτονώσει την ενδοκυβερνητική ένταση.

Μόλις μία ημέρα ζωής είχε η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για επιβολή συντελεστή 45% σε εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων άνω των 26.000 ευρώ. Η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν μεγάλη και το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε σε βεβιασμένη υπαναχώρηση, επαναφέροντας στο τραπέζι το προηγούμενο σενάριο, που προβλέπει επιβολή του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% σε εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων άνω των 48.000 ευρώ.

Η επαναφορά της προηγούμενης εκδοχής φορολογικής κλίμακας συνιστά μικρή ανάσα για μισθωτούς και συνταξιούχους της μεσαίας τάξης, παραμένει όμως σαφώς επαχθέστερη για τα μεσαία εισοδήματα σε σχέση με την ισχύουσα σήμερα κλίμακα.

Στην πρόταση που αποσύρθηκε, την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ δικαιούνταν όλοι οι φορολογούμενοι με αποτέλεσμα το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ να διευρύνεται στα 9.000 ευρώ, περιορίζοντας τις δυσθεώρητες επιβαρύνσεις που θα προέκυπταν σε διαφορετικη περίπτωση.

Στην πρόταση που επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους, η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ σβήνει για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ και, πρακτικά, όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα χάνουν εντελώς το αφορολόγητο.

Η αντικατάσταση του σταθερού αφορολογήτου από έκπτωση φόρου-λάστιχο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος δεν είναι τίποτε άλλο από μια έμπνευση κατάργησης του αφορολογήτου για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά όμως, για χαμηλά εισοδήματα, το αφορολόγητο πρακτικά διευρύνεται από τα 5.000 ευρώ σήμερα στα 9.000 ευρώ.

Για υψηλότερα κλιμάκια η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος για εισοδήματα έως 29.000 ευρώ και κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος ώσπου να μηδενιστεί.

Σε σχέση με την ισχύουσα κλίμακα, για εισόδημα 26.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 140 ευρώ και πονοκέφαλος για τον υπολογισμό του φόρου, καθώς η διαδικασία κάθε άλλο παρά απλούστερη είναι. Με την προτεινόμενη κλίμακα, σε σχέση με σήμερα προκύπτουν μικρές ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και σημαντικές επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Και οι ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα διαγραφούν στο τέλος, εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

Πηγή άρθρου: newpost.gr