Επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Λαϊκή συσπείρωση

Λαϊκή συσπείρωση.

Κύριε Περιφερειάρχη

Όπως προκύπτει  από πρόσφατο δημοσίευμα, το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς  από την  31-10-2012 γνωστοποίησε εξώδικη δήλωση-πρόσκληση τόσο σε σας όσο και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς ζητώντας σας να  του καταβάλετε εντός 10 ημερών το οφειλόμενο ποσό των 461.767,36 ευρώ για την μεταφορά μαθητών στην δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τότε μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό, αλλά αντίθετα έχουν προστεθεί σε αυτό και νέες οφειλές από την φετινή τρέχουσα χρήση σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράψατε πρόσφατα και αφορά την μεταφορά μαθητών από τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα.  Eπιπλέον  το ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς απειλεί  ότι αν δεν έχει εξοφληθεί το παραπάνω ποσό μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2012 θα διακόψει  την μεταφορά των μαθητών. Ας σημειωθεί επίσης ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με άλλα μέσα και επιχειρήσεις μεταφοράς μαθητών  στην Π.Ε. Κεφαλονιάς αλλά και σε άλλες Π. Ενότητες.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ουσιαστικά η μεταφορά μαθητών είναι σήμερα στον αέρα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το επόμενο διάστημα για την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά τους από και προς τα σχολεία με άμεση επίπτωση και στην ίδια την  εκπαιδευτική διαδικασία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε:

1. Ποια μέτρα θα πάρετε ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην μεταφορά μαθητών – χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά ούτε ένα ευρώ – και κατά προέκταση στην εκπαιδευτική διαδικασία;

2. Πιο είναι το συνολικό ποσό που μέχρι σήμερα οφείλει η Περιφερειακή διοίκηση στους επαγγελματίες σε όλες τις Π.Ενότητες και πώς σκέπτεστε να αποπληρωθεί;

3. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει μέχρι σήμερα ώστε να καταργηθεί η ΚΥΑ35415/28.7.2011. που καταργεί το δικαίωμα μεταφοράς μαθητών που κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από : 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ,ΕΠΑΣ

Κύριε Περιφερειάρχη,

Σας έχουμε θέσει από πέρυσι το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης και της σίτισης των αναπληρωτών, των πρωτοδιόριστων, αλλά και των αδυνατούντων εκπαιδευτικών να τα βγάλουν πέρα. Είναι απαραίτητο, για να μπορέσουν απρόσκοπτα και με αξιοπρέπεια να ανταποκριθούν  στο λειτούργημά τους, λόγω των ανυπέρβλητων προβλημάτων και εξόδων που έχουν δημιουργήσει οι συνεχόμενες περικοπές στις ήδη πενιχρές αποδοχές τους, να παρθούν άμεσα μέτρα.

Μετά από πανελλήνια διεκδίκηση  ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να ανακοινώσει στις 13/9/2012 τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής, για τη στήριξη των νέων, φοιτητών και σπουδαστών αλλά και των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Τα μέτρα αυτά ήταν:

• Η αύξηση των φοιτητών και φοιτητριών που σιτίζονται πανελλαδικά στις φοιτητικές  εστίες από 57.000 σε 70.000 άτομα.

• Η αύξηση των κλινών των φοιτητικών εστιών κατά 700 πανελλαδικά.
Η δωρεάν σίτιση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται μακριά από τα σπίτια τους. Η σίτιση των εκπαιδευτικών προβλεπόταν να γίνεται σε στρατιωτικές λέσχες των περιοχών ή σε άλλους χώρους που θα διατεθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Επιπλέον σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στις 10/11/2012  ο υπουργός παιδείας γενικεύοντας το παραπάνω μέτρο δήλωσε ότι.. «το υπουργείο Παιδείας φρόντισε, ύστερα από συνεννόηση, να μπορούν οι εκπαιδευτικοί, κυρίως της επαρχίας να πηγαίνουν στις φοιτητικές λέσχες να τρώνε ή αν υπάρχει κοντά κάποιο στρατόπεδο να πηγαίνουν σε στρατιωτική λέσχη για να φάνε».

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά σας για την υλοποίηση η αξιοποίηση των παραπάνω μέτρων ερωτάστε:

1. Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε ώστε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΠΙΝ να υλοποιηθεί το παραπάνω μέτρο και να καθοριστούν οι τόποι και οι συνθήκες σίτισης των εκπαιδευτικών αυτών άμεσα;

2. Ποια άλλα μέτρα εκτός της υλοποίησης των προαναφερομένων, θα πάρετε ώστε κανένας φοιτητής να μην μείνει χωρίς σίτιση και στέγαση;

Επερώτηση 

Γουλή Θεόδωρου, Κορφιάτη Γιάννη ,Μαντζουράτου Δημήτρη,  Περιφερειακών  Συμβούλων.

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team