Επιστολή του Θ.Μιχαλάτου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλλονιά

Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλλονιά

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Δυστυχώς η νέα 48ώρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με κρατά «αποκλεισμένο» εκτός του νησιού μας, μην μου επιτρέποντας να παραστώ στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Κυριακή 03 Φεβρουαρίου.

Θα ήθελα όμως να καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με το σπουδαίο θέμα που απασχολεί όλους τους συμπολίτες μας τις τελευταίες μέρες και απειλεί με διατάραξη την εκπαιδευτική, οικονομική και κοινωνική ζωής του νησιού μας.

Στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, το 1999, ο συμπατριώτης μας Υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης ίδρυσε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κεφαλονιά και τμήματα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι. Μια κίνηση που μας ωφέλησε ποικιλοτρόπως τόσο στα πλαίσια ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και του εσωτερικού τουρισμού όσο και σε πολιτιστικό-κοινωνικό επίπεδο «ενώνοντας»  το νησί μας με την υπόλοιπη χώρα.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΤΕΙ αποτέλεσε πνευματικό κέντρο του νησιού μας και μέσα από τη λειτουργία του και τη δραστηριοποίηση του προσέφερε πολλά στον τόπο μας, γεμίζοντας με περηφάνια όλους τους Κεφαλονίτες.

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά είχαμε να αντιμετωπίσουμε το «δραστικό ψαλίδι» στον αριθμό εισακτέων στο νησί μας καθώς και την είδηση για ενδεχόμενο κλείσιμο των τμημάτων ΤΕΙ σε Αργοστόλι και Ληξούρι. Και αφού ξεφύγαμε από τη μέγγενη του κλεισίματος θεωρήσαμε και λανθασμένα ότι διαφύγαμε από κάθε κίνδυνο, μέχρι που δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και μας επανέφερε στην σκληρή πραγματικότητα.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της απαξίωσης – υποβάθμισης της περιφέρειας και της συγκεντροποίησης όλων των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη σε κεντρικό επίπεδο. Το κράτος στην προσπάθεια του να εξοικονομήσει δημοσιονομικούς πόρους και να ανταπεξέλθει στις επιταγές του μνημονίου, ακολουθεί τον εύκολο δρόμο του «λουκέτο παντού» αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων του, τις οποίες και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Όλη η προσοχή έχει στραφεί στο κέντρο. Αλλά επειδή μου αρέσει να μην αδικώ, οφείλω να ομολογήσω ότι από το γενικό κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, ιδίως όταν πρόκειται για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και εμείς εδώ στα Επτάνησα το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Στην Κεφαλονιά επικρατεί η αντίληψη ότι  μέσα από τραπεζώματα, τηλεφωνήματα και επισκέψεις σε φίλους υπουργούς ή βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου «Όσο είμαι δήμαρχος το ΤΕΙ δεν θα κλείσει» θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης.

Και αναρωτιέμαι όπως άλλωστε πολλοί από τους συμπολίτες μας …

Πότε θα καταλάβουμε ότι είμαστε αδύναμος κρίκος; Πότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση έτσι ώστε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις; Πότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να προνοούμε για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τελεσίδικες αποφάσεις; Πότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και μέσα από σωστή αξιοποίηση αυτών, να δρομολογούμε εμείς τις εξελίξεις στο νησί μας;

Εμείς εδώ στην Κεφαλονιά δεν έχουμε έναν «Δένδια» να διεκδικεί-απαιτεί για μας και να κερδίζει αυτά που ζητά. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι τον σχεδιασμό και τη δράση και μάλιστα άμεσα αφού ο χρόνος για ωραία λόγια έχει εξαντληθεί προ πολλού.

Χρόνος υπάρχει μόνο για οργανωμένες, δυναμικές και συντονισμένες ενέργειες που θα ταρακουνήσουν την κεντρική διοίκηση και θα την πείσουν για την αποφασιστικότητα μας όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να αξιοποιήσουμε  όσα δικαιωματικά μας ανήκουν, προκειμένου να εξασφαλίσουμε οικονομική και κοινωνική ευημερία στον τόπο μας.

Αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη και όλα εξαρτώνται από εμάς και τις αποφάσεις που θα λάβουμε.

email