Επιστολών… συνέχεια από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς

Σωτήρης Κουρής

Σωτήρης Κουρής

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας έχουμε πολλαπλά επισημάνει ότι οι κάτοικοι των νησιών μας βιώνουν μια δυσχερή πραγματικότητα εξαιτίας των καταστροφικών σεισμών, που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές πλήττοντας σοβαρά όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ειδικά ο ευαίσθητος και λίαν σημαντικός χώρος της παιδείας έχει δεχτεί σωρεία επιπτώσεων που αφορούν τόσο τις καταστροφές των σχολικών μονάδων καθ΄ αυτών, όσο και των υποστηρικτικών τους δομών, όπως οι βιβλιοθήκες που συνιστούν πηγή πληροφόρησης, γνώσης και εκπαίδευσης για τους μαθητές.

Με γνώμονα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τα αιτήματα και τις προτάσεις  των εκπροσώπων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ληξουρίου, καθώς η εν λόγω Βιβλιοθήκη συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της περιοχής και άρρηκτα συνδεμένο με την παιδεία, την ευημερία και την ανάταση της περιοχής μας.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την προστασία των πολύτιμων θησαυρών παράδοσης, ιστορίας, μνημών  και γνώσης που διαφυλάττονται στα βιβλία και όλα τα γραπτά τα οποία διατηρούνται στην βιβλιοθήκη καθώς συνιστούν τμήμα της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

Άλλωστε με την υπ.αριθ.: 37-4/2014 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχουμε καταδείξει το θέμα και τασσόμαστε καταφανώς υπέρ των θέσεων και ζητουμένων των αρμοδίων της Ιακωβατείου.

Ως εκ τούτου, επικαλούμενοι την κατανόηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να υπάρξει άμεση του θέματος και θετική διαχείρισή του.

 Προς Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Δήμαρχο Κεφαλονιάς, κ. Αλέξανδρο Παρίση,  κ. Μοσχονά Γεράσιμο
Είναι γνωστό ότι το νησί μας, κηρύχτηκε σε έκτακτη ανάγκη και χαρακτηρίστηκε επισήμως σεισμόπληκτο   και οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν πλέον μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω της επέλασης του εγκέλαδου και των αλλεπάλληλων μετασεισμών, που προκάλεσαν πολύ σημαντικές καταστροφές σε κτίρια, οικήματα, υποδομές και επιχειρήσεις επιφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην ήδη ασθμαίνουσα λόγω της κρίσεως οικονομία της περιοχής μας.Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Για την αποκατάσταση των πληγέντων και την ομαλή επαναφορά τους στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής επιβάλλεται η λήψη κάποιων μέτρων οικονομικής τους αποφόρτισης από τα τρέχοντα βάρη, μεταξύ των οποίων η κάλυψη των εξόδων σπουδαστών που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, ή σε πόλη στην οποία οι γονείς δεν διαθέτουν εναλλακτικό χώρο διαμονής τους  ιδιόκτητο ή συγγενικού –φιλικού προσώπου και επιβαρύνονται με το σύνολο των εξόδων συντήρησης των παιδιών τους (διαμονή, σίτιση, μετακινήσεις κτλ).

Επί αυτού του ζητήματος έλαβε χώρα το υπ.αριθ.: 9880/4-3-2014 διάβημα του Δήμου Κεφαλλονιάς με το οποίο σας κοινοποιήθηκε η υπ.αριθ.: 30/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της διενέργειας των ζητούμενων μεταγραφών με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας.

Σε συνέχεια της από τις 18/3/2014 επιστολής του κου Μοσχονά Γεράσιμου, η οποία αναφέρεται στην συγκεκριμένη έγκριση αιτήσεων μεταγραφών περί των δέκα αιτήσεων φοιτητών που κατάγονται από την Κεφαλονιά με αίτημα ένταξής τους σε ειδική κατηγορία πέραν των προϋποθέσεων που τάσσει ο νόμος περί αυτών των περιπτώσεων, πληροφορηθήκαμε ότι στην πλειονότητά τους οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν.

Ως εκ τούτου, επικαλούμενοι την ευαισθησία σας και την κατανόηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να υπάρξει άμεση επανεξέταση του θέματος και θετική διαχείρισή του.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση και τις άμεσες ενέργειές σας για την στήριξη των συμπολιτών μας, που υποφέρουν κυριολεκτικά υπό το βάρος των σεισμικών γεγονότων και την στήριξη των παιδιών μας που πασχίζουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Επιστολή για το Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλο Πάνο, έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης  κ.  Σωτ. Κουρής.  Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμε κ Υπουργέ,

Με αφορμή την υπ.αριθμ. 552/16-4-2014 επιστολή σας περί του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Αγ. Γεωργίου Κεφαλονιάς, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες για την εξαιρετικά άμεση ανταπόκρισή σας στο ζητούμενο της διάνοιξης του κάστρου προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο ενόψει της ενάρξεως της τουριστικής περιόδου.

Η επέμβασή σας, υπήρξε ταχεία και καθοριστική για την δρομολόγηση των απαιτούμενων εργασιών που αφορούν στην προστασία και την ασφάλεια του κοινού και την επικείμενη λειτουργία του κάστρου.

Με τις ενέργειές σας, στηρίξατε ουσιαστικά το νησί μας και τους συμπολίτες μας με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και της θέσης ευθύνης σας.

Αναγνωρίζοντας την  συνεισφορά σας στις ανάγκες του τόπου μας, στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου μας και της διατήρησης της αξιοπρεπούς έξωθεν μαρτυρίας του νησιού μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι η στήριξή μας θα είναι αμέριστη.

Θέτουμε στην διάθεσή σας όλα τα μέσα που μας παρέχονται με γνώμονα τις αρμοδιότητες και τον ρόλο που υπηρετούμε, το προσωπικό του φορέα μας και εθελοντικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουμε και να επισπεύσουμε το έργο σας.

Και πάλι ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας.

Να θυμίσουμε και την χθεσινή επιστολή  του κ. Σ. Κουρή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου στο http://www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/h-epistoli-tou-sot-kouri-gia-archeologiko-mousio-argostoliou-94409.html

email