Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για την δόση των 31,5 δισ

O Σαμαράς στο Προεδρικό Μέγαρο

O Α.Σαμαράς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση μέχρι το καθοριστικό για την εκταμίευση της επόμενης δόσης Γιουρογκρούπ της 12ης Νοεμβρίου. Στη μια το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί έκτακτη, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα νέα μέτρα και ιδιαίτερα τα εργασιακά, καθώς αυτή την εβδομάδα πρέπει να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Με σκληρή δουλειά οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών θα συνδυαστούν με μέτρα που θα μας βοηθήσουν να βγούμε γρήγορα από την κρίση, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και την ύφεση, και να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ.Σαμαράς στο Ρόιτερς.

Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής συνιστούν θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να τρέξουμε κόντρα στο χρόνο για να προλάβουμε τις ημερομηνίες για τη δόση του Νοεμβρίου, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Καθημερινή, προσθέτοντας ότι αγκάθι αποτελούν οι καθυστερήσεις στα διαρθρωτικά μέτρα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι «η δόση θα καταβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου και πάντως πριν από τα μέσα του μήνα».

Σύμφωνα με το ιδιαίτερα σφικτό χρονοδιάγραμμα μέχρι την αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ ευρώ, η διαπραγμάτευση με την τρόικα πρέπει να κλείσει αυτή την εβδομαδα και στη συνέχεια προγραμματίζεται νέα σύσκεψη των κυβερνητικων εταιρων. Στις 25 Οκτωβρίου αναμενεται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αφού βεβαίως έχει οριστικοποιηθεί το ελληνικό πρόγραμμα, στις 29 του μήνα προγραμματίζεται έκτακτο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης, ενώ στις 12 Νοεμβρίου θα συνεδριασει το Eurogroup για να εγκρινει της εκταμιευση της δόσης.

Μόλις κλείσει η διαπαραγμάτευση θα υπάρξει νέα σύσκεψη των αρχηγών, όπως τόνισε το Σάββατο στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 12 Νομεβρίου. Ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά έχει περιγράψει το διακύβευμα. Η ψηφίζονται τα μέτρα ή δεν παίρνουμε την δόση.

Οι βουλευτές θα ενημερωθούν πλήρως και θεωρούμε ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα συναισθανθούν το εθνικό χρέος, διεμηνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην ψήφιση των νέων μέτρων. Είμαστε κοντά στον στόχο της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που είναι η πιο κρίσιμη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τη 16η Νοεμβρίου να είναι το οριακό σημείο, τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη από το λαό, εξαρτημένη από τους δανειστές και τρομαγμένη από τις συνέπειες της υπογραφής του μνημονίου, δηλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κανοντας λογο για τρικομματική σύμπραξη μερκελιστών. Τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή πρέπει να καταψηφιστούν, σημειωσε ο κ.Τσίπρας, τονιζοντας οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται όχι για να διαχειριστεί τη μιζέρια, αλλά για να σώσει την κοινωνία από την καταστροφή.

Ο αρχηγός της μιζέριας και της παρακμής κ.Τσίπρας, αναλύει το σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ, ευτυχώς ομως για τους Έλληνες, η Ευρώπη έχει βάλει οριστικά τέλος στα όνειρά του, απάντησε η ΝΔ.

Για τρεισήμισι μήνες που δαπανήθηκαν σε συζητήσεις ομιλεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θεωρεί ότι το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης και διευθέτησης των εκκρεμοτήτων της χώρας θα έπρεπε να είχε ήδη κλείσει. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν διασφαλίζεται ούτε η κυβερνητική σταθερότητα, ούτε η ισορροπία του πολιτικού φάσματος, δηλώνει στην Καθημερινή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι επιμήκυνση δίχως μείωση του χρέους δεν έχει νόημα.

Ο κ.Βενιζέλος απαντάει επίσης στους επικριτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα του διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα. Επίσης ζητά απομείωση του χρέους, δίχως την οποία, όπως λέει, δεν έχει νόημα η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής. Ο κ.Βενιζέλος διαψεύδει τα σενάρια περί ενεργής εισόδου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Ομιλεί επίσης σε προσωπικό τόνο για τις ευθύνες που, όπως λέει, δεν του αντιστοιχούσαν, ενώ αποδίδει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε «στοχοποίηση».

Η παράγραφος για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής είναι αναμφίβολα θετική, ως προοίμιο της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ολοκληρωθεί πολιτικά. Η τραπεζική ένωση στην πράξη αργεί, είναι όμως σημαντικό η ανακεφαλαιοποίηση και των ελληνικών τραπεζών να γινει απευθείας απο το μηχανισμό στήριξης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η πολιτική συμφωνία να συμπεριλάβει χρονική επιμήκυνση και ρήτρα αντικατάστασης στο πακέτο των μέτρων, καθώς και αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.

Το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε έως τώρα την κρίση, δεν διαθέτει ένα εθνικό σχέδιο δράσης και δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να υποτάσσεται πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών, σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τους κοροϊδεύουν θρασύτατα τα κόμματα που λένε ότι είναι κατά της εργασιακής ζούγκλας, αλλά υπέρ της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε το ΚΚΕ.

email
Πηγή άρθρου: ert.gr