
Γ.Παπακωνσταντίνου
«Ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ» φέρεται να δήλωσε σε στενό κύκλο συνομιλητών του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι η αλλοίωση δεν έγινε από εκείνον, αλλά έγινε σε μεταγενέστερο χρόνο, δείχνοντας έτσι στην κατεύθυνση του κ. Διώτη ή του κ. Βενιζέλου.
Εξάλλου σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνεργάτες του δηλώνει σε συνεργάτες του ότι “Δε με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δε επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ”.
Η υπερασπιστική γραμμή Παπακωνσταντίνου
“Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιός είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίηση μου”.
Σε αυτό το πνεύμα κινείται η υπερασπιστική γραμμή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όπως φαίνεται και από την παραπάνω δήλωση, που ο ίδιος έκανε στα “Νέα”, συμπληρώνοντας: “Δεν έχω καμία σχέση με το αδίκημα το οποίο θίγει κατ’ εξοχήν εμένα, καθώς πρόκειται για μια αλλοίωση που δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω”.
Και επαναλαμβάνει ότι δεν θα γίνει η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός.
Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Προθεσμία για να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα έλαβαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη οι κληθέντες ως ύποπτοι για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ και .συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Πρόκειται για τους κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου Ελένη Παπακωνσταντίνου, Συμεών Συκιαρίδη και Ανδρέα Ροσσώνη οι οποίο καλούνται από τους αρμόδιους εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με τη διαδικασία απόκρυψης των ονομάτων τους από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ στην οποία καταγράφονται οι δικαιούχοι λογαριασμών σε Ελβετική Τράπεζα.
Οι κληθέντες δεν εμφανίστηκαν στο εισαγγελικό γραφείο αλλά έστειλαν τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους οι οποίοι και ζήτησαν εκ μέρους των πελατών τους ολιγοήμερη προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι ελεγχόμενοι στην υπόθεση να μην προσέλθουν στην Εισαγγελία ούτε την ερχόμενη εβδομάδα και να δώσουν γραπτές εξηγήσεις, δια υπομνήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση εξετάζουν το ενδεχόμενο για τη διάπραξη τεσσέρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος από τους ύποπτους.
Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με το ποσό του 1.222.000 δολάρια που έχει εντοπισθεί η Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι προέρχεται από νόμιμες πηγές, χωρίς πάντως να κάνει λόγο ευθέως για χρήματα που έχουν φορολογηθεί.
Την Πέμπτη, οι οικονομικοί εισαγγελείς πήραν κατάθεση από δύο πρόσωπα, οι μαρτυρίες των οποίων θεωρούνται άκρως διαφωτιστικές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορούν σε στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Τι βγάζουν έως τώρα οι έρευνες
Την ίδια ώρα συνεχίζουν οι έρευνες της Περιφερειακής Διοίκησης Αττικής στα 2.062 αρχεία της πρωτότυπης λίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και ποιοι από τους έλληνες καταθέτες της HSBC έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς προκύπτει ότι για αρκετούς μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ δεν δικαιολογούνται τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους, με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Στο πολιτικό πεδίο
Κοινή γραμμή άμυνας διαμορφώνουν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασης του για παραπομπή σε προανακριτική και του Ευ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, επιβαρυντικές ενδείξεις υπάρχουν μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τα ίχνη της λίστας που δείχνουν Παπακωνσταντίνου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, το ταξίδι της “λίστας Λαγκάρντ” έκρυβε φουρτούνες για τον πρώην τσάρο της ελληνικής οικονομίας.
Τι γράφουν “Τα Νέα”
Η 1η παράδοση
Περί τα τέλη του 2010 το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στον έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη έναν ψηφιακό δίσκο CD με ονόματα ελλήνων καταθετών και τις κινήσεις των λογαριασμών τους.
Εκεί που τελείωσε η άτυπη τελετή παράδοσης – παραλαβής της λίστας άρχισε να διαγράφεται ο κύκλος των ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών, όπως αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που συνυπογράφουν 71 βουλευτές .
Τον Οκτώβριο του 2010 παραδόθηκε, δια της επίσημης διπλωματικής οδού, το υλικό χωρίς να πρωτοκολληθεί.
Για “λόγους ασφαλείας”, κατά την εκδοχή Παπακωνσταντίνου, αντέγραψε το CD σε μορφή stick (USB). Μόνο που κατά έναν ανεξήγητο τρόπο από το χρονικό αυτό σημείο και μετά το πρωτότυπο και αυθεντικό CD χάθηκε και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται ή αν έχει καταστραφεί.
“Το αρχικό αρχείο με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη στο γραφείο μου. Δεν ξέρω πού είναι. Δυστυχώς, δεν ξέρω πού είναι σήμερα”, είχε πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ομολογία του προκάλεσε την πρώτη μεγάλη θύελλα, που έδειχνε ότι υπάρχουν πολλές μαύρες τρύπες στην υπόθεση της διαχείρισης της περίφημης λίστας Λαγκάρντ.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης δρομολόγησαν την άφιξη της πρωτότυπης λίστας στέλνοντας έγγραφο στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μερίμνησε αμέσως ώστε να φτάσει το αυθεντικό ηλεκτρονικό αρχείο στη Δικαιοσύνη.
Από την ημέρα που η πρώτη λίστα περιήλθε στην κατοχή του πρώην υπουργού μεσολάβησαν αρκετοί μήνες μέχρι το τέλος του 2010 ή τις αρχές του 2011 που παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕΓιάννη Καπελέρη άτυπα όχι ολόκληρο τον κατάλογο, όπως εύλογα θα ανέμενε κανείς, αλλά ένα μικρό μέρος αυτού.
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στο έγγραφο για τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής, τού έδωσε “ένα απλό χαρτί με 10-11 ονόματα που υποθετικά περιλαμβάνονταν στο CD, ώστε να διενεργηθεί φορολογική έρευνα”.
Ο Γ. Καπελέρης τον ενημέρωσε πως “από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπτε ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ των συγκεκριμένων ατόμων. Με βάση αυτά τα πρώτα στοιχεία ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από το ΣΔΟΕ των ελέγχων, κάτι το οποίο ζήτησα στο πλαίσιο βεβαίως των δυσκολιών που διενεργούσε η φύση των στοιχείων”.
Ολόκληρο πλέον το στικάκι, αλλά όχι το CD, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται, ο Γ. Παπακωνσταντίνου το παρέδωσε και πάλι άτυπα, τον Ιούνιο του 2011 στον διάδοχο του Γ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ, πρώην εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη.
Δύο μήνες αργότερα ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος με τη σειρά του διαδέχθηκε τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, τον ενημέρωσε για πρώτη φορά περί την ύπαρξη του συγκεκριμένου αποδεικτικού υλικού, τα συμπεράσματα της μελέτης του και την εκτίμησή του ότι δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί γιατί δεν ήταν νόμιμο αποδεικτικό μέσο.
Η 2η παράδοση
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν μετά την άφιξη της πρωτότυπης λίστας που εκ νέου παραδόθηκε στην ελληνική αποστολή, όταν αυθημερόν μετέβη στο Παρίσι. Επιστρέφοντας παραμονές των Χριστουγέννων, όταν την άνοιξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι συνεργάτες τους στο ΣΔΟΕ βρήκαν τα τρία ηλεκτρονικά αρχεία που δεν υπήρχαν στο στικάκι, το οποίο αντέγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για λόγους ασφαλείας από το πρωτότυπο CD, πριν αυτό χαθεί.
Η αλλοίωση της λίστας ήταν δεδομένη για τους εισαγγελείς, καθώς οι Γάλλοι διαβεβαίωσαν επισήμως τις ελληνικές Αρχές ότι “ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν”.