«Η δηλητηριασμένη αξιοπιστία των Ελλήνων»

Βόλτα στην Αθήνα

Βόλτα στην Αθήνα

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και η διαμάχη για τη λίστα Λαγκάρντ με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την κυβέρνηση είναι τα θέματα της επισκόπησης.

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και την αλλαγή κλίματος -τόσο ατμοσφαιρικά όσο και από πλευράς περιεχομένου- ασχολείται το σχόλιο της Tageszeitung.

«Ακόμα και όσον αφορά το περιεχόμενο οι τόνοι είναι διαφορετικοί. Η Μέρκελ δεν πιέζει πλέον την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και δεν ρωτάει αν αυτές προχωράνε. Όχι, θέλει να πληροφορηθεί ποια είναι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων.

Και ο Σαμαράς, όμως, που στην τελευταία του επίσκεψη έκανε λόγο για ‘τοξικές δηλώσεις’ από τη Γερμανία, αυτή τη φορά φάνηκε συμφιλιωτικός. ‘Προσπαθούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη -αυτή των λαών και των αγορών’ δήλωσε και έκανε λόγο για τις μεγάλες θυσίες που κάνει η χώρα

Και πράγματι οι προσπάθειες των Ελλήνων φαίνεται να φέρνουν τις πρώτες επιτυχίες στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης».

«Διακοπές από την Αθήνα» επιγράφει το ρεπορτάζ της ηTagesspiegel του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας και τις δυσκολίες του Έλληνα πρωθυπουργού. «Ίσως να ήταν καλό για τον Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει την ελληνική εσωτερική πολιτική για 24 ώρες.

Ο καινούριος χρόνος είναι μόνο μερικών ημερών, αλλά στην Αθήνα οι φασαρίες έχουν ξαναρχίσει. Ο Σαμαράς τη Δευτέρα το απόγευμα ήταν καθοδόν για το Βερολίνο, όταν στην Αθήνα έγινε γνωστή η είδηση πως η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε κατά δύο έδρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Βερολίνο με το αισιόδοξο μήνυμα ότι η Ελλάδα προχωράει. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι το μέλλον της χώρας του, παρά τη βοήθεια των δισ. της ΕΕ, παραμένει ανοιχτό. Το ποτήρι δηλαδή είμαι μισογεμάτο».

Το Spiegel σημειώνει και αυτό για τη συνάντηση: «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ μετέδωσε αισιοδοξία. (…) Μέρκελ και Σαμαράς έκαναν λόγο για πρόοδο στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα εξετάστηκαν οι δυνατότητες μιας πιο εντατικής ελληνογερμανικής συνεργασίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης».

Η λίστα Λαγκάρντ και οι συνέπειες…

«Η δηλητηριασμένη αξιοπιστία των Ελλήνων» επιγράφεται σχετικό σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «O Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον οίκτο. Στο εσωτερικό τον βρίζουν για το δραστικό πρόγραμμα περικοπών και στο εξωτερικό ο σκεπτικισμός -εάν πράγματι οι Έλληνες θέλουν μεταρρυθμίσεις- είναι μεγάλος. Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε στο Βερολίνο να βρει κατανόηση για τη χώρα του. Προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία των επενδυτών.

Η προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η Αθήνα να πατάξει πιο αποφασιστικά τη διαφθορά και να εξασφαλίσει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο και μια διαφανή διοίκηση για τις ξένες εταιρίες. Εάν ο Σαμαράς επέμβει δυναμικά σε αυτούς τους τομείς, τότε κάτι τέτοιο θα ήταν η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο».

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ: «Η αντιπολίτευση δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση ή για τα σχέδια της τρόικας. Εάν πέσει η κυβέρνηση αυτό θα οφείλεται στο ό,τι ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας παράγοντας αβεβαιότητας.

Αρνείται να ξεκαθαρίσει το ρόλο του στο σκάνδαλο της παραποίησης μιας ελβετικής λίστας με τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν είναι όμως πρόθυμος να είναι το μόνο μαύρο πρόβατο που θα πάει φυλακή».

email
Πηγή άρθρου: dw.de