Η ΕΛΜΕ-ΚΙ για την “συνάντηση” με τον Υπουργό Παιδείας

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ για την "συνάντηση" με τον Υπουργό Παιδείας

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ για την “συνάντηση” με τον Υπουργό Παιδείας

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ χαιρετίζει τους δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που έδωσαν μαχητικό «παρών» στη συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Παιδείας. Η εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού αψήφησε απειλές, νουθεσίες και μποφόρ και ρίχτηκε ξανά στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή. Είναι αξιοθαύμαστο ότι όλα τα σχολεία στο Νομό στήριξαν με πολύμορφες δράσεις την κινητοποίηση. Χαιρετίζουμε ακόμη τους μαζικούς φορείς που έμπρακτα, με την παρουσία τους, στήριξαν τις διεκδικήσεις για αντισεισμική θωράκιση – προστασία, σύγχρονες ασφαλείς υποδομές, μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς και των Ιονίων γενικότερα. Η κυβέρνηση δια του Υπουργού της Παιδείας προσπάθησε να απαξιώσει τη διαμαρτυρία, μετατρέποντας την προγραμματισμένη συνάντηση των φορέων με τον κ. Φίλη σε συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ με τον Προϊστάμενο Διευθυντή Εκπαιδευτικών Θεμάτων!!!

Επί δύο ολόκληρες ώρες υπήρξε παρελκυστική τακτική και απόρριψη κάθε συζήτησης για συνάντηση με τον Υπουργό. Η κυβέρνηση έφθασε να επιστρατεύσει τα ΜΑΤ προκειμένου να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές φωνές ιδιαίτερα της νεολαίας, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε αντιλαϊκή πολιτική έχει σαν απαραίτητο συμπλήρωμα την τρομοκρατία και την καταστολή. Υπήρξαν βιαιοπραγίες σε βάρος διαδηλωτών, μέχρι και κλείδωμα μαθητών μέσα στο Υπουργείο. Δεν καμφθήκαμε, δεν υποχωρήσαμε. Απαντήσαμε με συνθήματα: «η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «με ρόπαλα χτυπάτε μαθητές κι εργάτες και στην πλουτοκρατία κάνετε τις πλάτες». Άμεσα παρενέβη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και με δελτίο τύπου απαίτησε να φύγουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ και να γίνει η συνάντηση με τον κ. Υπουργό. Κάτω από την αποφασιστικότητά μας έγινε, τελικά, η συνάντηση με τον κ. Φίλη και τους συμβούλους του.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ από το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, η ΕΛΜΕ Λευκάδας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λευκάδας, η Ομοσπονδία Κεφαλληνιακών και Ιθακησιακών Σωματείων Αθήνας, ο Σύλλογος Φαρακλάδων «η Εύγερος», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Ληξουρίου, καθώς και ένας εκπρόσωπος μαθητών από το ΓΕΛ Ληξουρίου, το ΕΠΑΛ Ληξουρίου, το ΓΕΛ Κεραμειών, το ΓΕΛ Σάμης, το 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου και συνάδελφος της πρώην διαθεσιμότητας από τον τομέα Υγείας του ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε πως από την προηγούμενη ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ, πριν τον πρόσφατο σεισμό, θέσαμε ζήτημα να επικαιροποιήσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ τα αιτήματα που άπτονται της ασφάλειας και των σεισμοπλήκτων. Αυτό, παρότι καταθέσαμε συγκεκριμένο κείμενο και ενοχλήσαμε συστηματικά την Πρόεδρο και το ΔΣ και παρότι υπάρχει η περσινή απόφαση της ΓΣ Προέδρων με αντίστοιχα αιτήματα, δεν κατέστη δυνατό.

Από πλευράς μας τέθηκε το πλαίσιο αιτημάτων και απαιτήθηκαν λύσεις.

Ο κ. Φίλης, διαψεύδοντας την πραγματικότητα, είπε ότι δεν δόθηκε εντολή για αστυνομική αντιμετώπιση. Έθεσε ένα γενικό πλαίσιο για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ώστε να βγαίνει «λάδι» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Συχνές ήταν οι επικλήσεις στην αναρμοδιότητά του και στις ευθύνες της τοπικής διοίκησης για μια σειρά θέματα. Επίσης, ανάφερε ότι υπάρχει γενικό θέμα αλλαγής νοοτροπίας, ότι δεν χρειάζονται καταγγελίες αλλά προτάσεις για αξιοποίηση των χρημάτων των εργαζομένων με σωστή κοινωνική αναδιανομή. Με άλλα λόγια παρουσίασε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας και της φοροληστείας για το λαό σαν το αντίθετό της.

Δεν απάντησε θετικά σε κανένα αίτημα.

Συγκεκριμένα:

  • Για το προβλήματα των βραχοπτώσεων – καθιζήσεων στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα όπου διέρχονται σχολικά λεωφορεία, είπε ότι πρέπει να το δούμε με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ότι δεν είναι ταχυδρόμος αιτημάτων προς την κυβέρνηση.
  • Για την ενισχυτική διδασκαλία και τα γεύματα στο σχολείο διατύπωσε ξανά τις τελευταίες θέσεις του Υπουργείου, χωρίς άμεσα να ξεκινά πουθενά τίποτε, πέρα από κάποια πιλοτικά για τα μικρογεύματα και χωρίς συγκεκριμένη αναφορά για το Νομό.
  • Για τις περικοπές τμημάτων είπε ότι είναι λογικές και έκανε αναφορά στο μεγάλο πλήθος ολιγομελών τμημάτων στα κοντέινερς του Νομού!!! Δηλαδή, επιβεβαίωσε την επικίνδυνη γραμμή της διαρκούς αξιολόγησης των δομών και άφησε ορθάνοιχτο δρόμο για νέες περικοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών πάρθηκε πίσω το νέο κλείσιμο του τομέα υγείας, από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτή τη φορά, χωρίς να δοθεί από τον κ. Φίλη καμία εγγύηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε τη νησιωτικότητα και το σεισμόπληκτο, όμως με σαφείς και προκλητικές υπονοήσεις για «προνομιακή» μεταχείριση στις «φαβέλες» του Νομού. «Τα λίγα χρήματα θα πάνε για τους φτωχούς αλλά χωρίς σπατάλη», είπε χαρακτηριστικά.
  • Για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων είπε ότι θα απευθυνθεί στον ΟΣΚ και θα μας ενημερώσει.
  • Για τα χρήματα των κωδικών που αφορούν έργα αποκατάστασης από τους σεισμούς και τις μελέτες επισκευής σχολικών συγκροτημάτων, που αφαιρέθηκαν μαζί με τα ταμιακά διαθέσιμα, είπε ότι τα λεφτά θα επανέρχονται κατά προτεραιότητα και με πανελλαδική ιεράρχηση. Άρα τα λεφτά θα έρθουν όταν κι εφόσον κρίνει η κυβέρνηση την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων ως προτεραιότητα, και ο νοών …νοείτω.
  • Απαντώντας στην παρέμβαση της ΑΣΓΜΕ ότι δεν υπάρχουν κονδύλια και πρόγραμμα για νέα σχολεία απάντησε ότι δεν είναι δικό του θέμα αλλά του ΟΣΚ και ότι προτεραιότητα δεν έχουν νέα συγκροτήματα αλλά τα ημιτελή. Ενώ επικύρωσε δια της εκκωφαντικής σιωπής του τη ρήση του κ. Μποφυλάτου (του κ. δ/ντή των εκπαιδευτικών θεμάτων) ότι όλα τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ και ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος!!! Τέτοια δήλωση δεν τόλμησε να κάνει ούτε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ που θέσπισαν το πλαίσιο, το οποίο με περισσή χαρά υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στο αίτημα της ποσόστωσης για τους σεισμόπληκτους, όσον αφορά την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, είπε ότι εφόσον εκτιμηθούν συνέπειες του νέου σεισμού στο Νομό θα το εξετάσει αλλά αν γίνει φέτος θα είναι για τελευταία χρονιά. Αναγνώρισε ότι η μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα δείχνει ότι υπάρχουν προβλήματα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη. Θεώρησε σαν δεδομένη την κατάσταση των «παλιών» σεισμόπληκτων, κι αυτό είναι επικίνδυνο.

Ο κ. Φίλης έκλεισε λέγοντας ότι θέλει ένα κίνημα δημιουργικό, που θα έχει λογικές διεκδικήσεις, που θα αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση όπου χρειαστεί και που χρειαστεί θα προσφέρει συναίνεση. Περιέγραψε, δηλαδή, το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κίνημα εντός των τειχών της καπιταλιστικής διαχείρισης που θα βάζει πλάτη στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Ο λαός μας πρέπει να δώσει απάντηση στον κ. Φίλη και στην κυβέρνησή του, στο σύνολο της πολιτικής που χτυπά το λαό και τα παιδιά του.

3 Δεκέμβρη όλοι κι όλες στη γενική απεργία!!!

Μ’ αγώνες καταχτάμε τα δικαιώματά μας.

Αθήνα 27/11/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία