Οι εταίροι θα μας στηρίζουν μέχρι να ξαναβγούμε στις αγορές, λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος.(Πηγή φώτο:ethnos.gr)

Οι εταίροι δεσμεύθηκαν σαφώς ότι θα μας στηρίξουν και μετά την 1/1/2015, οπότε παύει να ισχύει το νέο πρόγραμμα, και έως ότου καταστεί εφικτό να επιστρέψουμε στις αγορές, γεγονός τεράστιας σημασίας για την οικονομική ασφάλεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη συμφωνία του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα που έκλεισε στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Αναφερθείς στους μηχανισμούς εποπτείας, που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό είπε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ.

Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, που είναι πλήρως εγγυημένες.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας τους πάντες να σκεφθούν τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη και στις αγορές από σήμερα το πρωί σε περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, της απομείωσης του χρέους μέσω του PSI.

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα με τις τράπεζες, τα εισοδήματα, τις θέσεις απασχόλησης, τι θα συνέβαινε διεθνώς με τις επιπτώσεις που θα είχε στο νόμισμα του ευρώ μια αρνητική απόφαση, αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

«Το εφιαλτικό σενάριο» αποφεύχθηκε είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναγνωρίζοντας ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για θριαμβολογίες, αλλά πρέπει να αποτιμούμε ψύχραιμα τα γεγονότα.

«Η επίτευξη της συμφωνίας δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων την ύπαρξη πολλών εμπλεκομένων, αντικρουόμενων συμφέροντων, μη ευνοϊκών συσχετισμών.

Υπενθύμισε δε ότι είναι γνωστό ότι διεθνή συμφέροντα έχουν επενδύσει και επενδύουν ακόμη στην αποτυχία της Ελλάδος και στην αδυναμία της ευρωζώνης να λάβει γρήγορα αποφάσεις.

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ