Η “Κοινωνική Συμφωνία” για το Πολυνομοσχέδιο

«Κοινωνική Συμφωνία»

«Κοινωνική Συμφωνία»

Σε μια περίοδο που το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη της μέσης ελληνικής οικογένειας έχουν καταβαραθρωθεί, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φορτώνει με νέα βάρη μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η φορολόγηση εισοδημάτων γίνεται λιγότερο προοδευτική και επομένως περισσότερο άδικη, καθώς τα νέα φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές μειώνονται σε τρεις (22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για 25.001 έως 42.000 και 42% για τα επιπλέον ποσά άνω των 42.000 ευρώ)

Καταργούνται φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές για βασικές δαπάνες της ελληνικής οικογένειας, όπως η πληρωμή ενοικίου, τα έξοδα φροντιστηρίων, οι τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, ακόμα και οι εκπτώσεις για τα ανήλικα τέκνα, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους.

Στοχοποιούνται οι επιχειρήσεις που λόγω της κρίσης έχουν καταφύγει σε υψηλό δανεισμό, δηλαδή υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, στο βαθμό που δεν αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες δαπάνες η πληρωμή τόκων δανείων, όταν οι τόκοι υπερβαίνουν το 10% των κερδών προ φόρων και τόκων. Την ίδια στιγμή, ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων, δηλαδή των κερδών που διανέμονται στους μετόχους και δεν επανεπενδύονται, μειώνεται στο 10%, από 25% που ίσχυε.

Ακόμα και το μέτρο των αποδείξεων, που είχε δημιουργήσει μία στοιχειώδη κουλτούρα φορολογικής συνείδησης, καταργήθηκε, για να επανέλθει στη συνέχεια με αδιευκρίνιστο τρόπο, αποδεικνύοντας προχειρότητα και ανεπάρκεια στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ.

Το πολυνομοσχέδιο, αντί να είναι μία τομή στη φορολογική μεταρρύθμιση, έχει αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Αποδεικνύει ότι επιλογή της δικομματικής κυβέρνησης είναι να εισπράξει ακόμα περισσότερα από φορολογούμενους που έχει ήδη αφαιμάξει και αδυνατούν να πληρώσουν.

Αποδεικνύει ότι επιλογή της δικομματικής κυβέρνησης είναι για άλλη μια φορά να παράσχει «φορολογική ασυλία» σε όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν και δεν έχουν πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια το βάρος που πραγματικά τους αναλογεί.

 Επίσης Πρόσκληση για ανοικτή πολιτική εκδήλωση

Ένα χρόνο μετά τις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012, η κρίση βαθαίνει, η ανεργία, η φτώχεια αλλά και το χρέος διογκώνονται, οι ανισότητες διευρύνονται, τα εισοδήματα συρρικνώνονται, η δημόσια περιουσία εκποιείται και διαλύεται ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας. Δημοκρατικοί και συμμετοχικοί θεσμοί αντικαθίστανται ολοένα και περισσότερο από μια αυταρχική διακυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση, πρόθυμος εκτελεστής της πολιτικής των μνημονίων και των πιστωτών, υποθηκεύει το μέλλον της χώρας .

Η συμπαράταξη προοδευτικών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου με κυβερνητική προοπτική για εθνική ανεξαρτησία, εμβάθυνση της δημοκρατίας και εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Για τους παραπάνω λόγους, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων διοργανώνει την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, από 15:00 έως 19:00 ανοικτή πολιτική εκδήλωση με θέμα :

ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ :

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Σας καλούμε να συμμετέχετε σ’ ένα εποικοδομητικό διάλογο με τις εισηγήσεις σας , τις θέσεις σας και τις προτάσεις σας με σκοπό τη χάραξη μιας πορείας ανατροπής και ελπίδας.

Για την Ομάδα Πρωτοβουλίας

Αργείτης Γιώργος – Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών, Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)

Δαρδανός Γιώργος – Εκδότης

Δουζίνα Ρέα – Δικηγόρος

Κανάκης Νικήτας – Πρώην Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου

Μίχος Λάμπρος – Δικηγόρος, Πρώην Βουλευτής, Πρώην Δήμαρχος

Μπαγιώργος Στέφανος – Λογιστής

Χρυσόγονος Κώστας – Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

email