Οι πολιτικές πιέσεις από τους εταίρους ανάβουν νέες φωτιές

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Έχοντας κλείσει τα κενά για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης και σχεδόν όλες τις πτυχές του PSI, το νέο κεφάλαιο των πιέσεων από δανειστές και εταίρους είναι πολιτικό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους εταίρους κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που επικεντρώνονται στην ενίσχυση του αντιμνημονιακού πόλου στην πολιτική σκηνή.

Σε συνδυασμό με τις παροτρύνσεις Βερολίνου και Ρώμης υπέρ κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα και αποφυγής πρόωρων εκλογών και τις απειλές περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, δημιουργείται ένα εκρηκτικό σκηνικό, που εκφράστηκε διά στόματος Προέδρου της Δημοκρατίας με τη φράση: «Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε, ποιοι είναι οι Ολλανδοί, ποιοι είναι οι Φινλανδοί;»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για το τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ενώ πρόκειται να ενημερώσει και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κύκλος των ενημερωτικών επαφών αρχίζει σήμερα, Πέμπτη με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τέθηκε το ζήτημα εάν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. Όπως φαίνεται, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των εταίρων για τη ρητορική της ΝΔ σχετικά με τη αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος -παρά την προσεκτική διατύπωση της θέσης αυτής από τον Αντώνη Σαμαρά στην επιστολή του προς το Eurogroup-, καθώς και για την ενίσχυση της Αριστεράς -που τάσσεται κατά του Μνημονίου-, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

«Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος» δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος.

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ