Η τακτική των «3» απέναντι στην τρόικα

Φ. Κουβέλης-Αντ. Σαμαράς-Ευ. Βενιζέλος

Φ. Κουβέλης-Αντ. Σαμαράς-Ευ. Βενιζέλος

Tην υλοποίηση πολιτικών οι οποίες με τη σειρά τους εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν το έδαφος για μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση του Μνημονίου με τους δανειστές αποφάσισαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν αφενός τις υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό αφετέρου τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις στο εσωτερικό.

Οι βασικές κατευθύνσεις αφορούν μεταξύ άλλων στην κατάργηση δημόσιων φορέων, σε αποκρατικοποιήσεις και σε περικοπές δαπανών των ΟΤΑ.

Δούναι…

Ως βασικό επιχείρημα απέναντι στην τρόικα, η οποία ζητά εδώ και τώρα μέτρα ύψους 11,5 δις για την περίοδο 2013-14, η κυβέρνηση θα προκρίνει την ισοπεδωτική ύφεση η οποία αγγίζει το 7%. Ωστόσο, η όποια ουσιαστική απόπειρα διαπραγμάτευσης του Μνημονίου παραπέμπεται στο μέλλον και εφόσον οι τρεις εταίροι θα έχουν να επιδείξουν έργο στους δανειστές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση 10 φορέων του Δημοσίου πριν από την επικείμενη έλευση της τρόικας στο τέλος του μήνα, την αποκρατικοποίηση εταιρειών όπως η ΔΕΠΑ ή τα Κρατικά Λαχεία με τις διαδικασίες να επιταχύνονται μέσα στον Αύγουστο, την περικοπή δαπανών στους ΟΤΑ, τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό «μαϊμού» συντάξεων.

Όσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης φέρονται να συμφώνησαν στη σθεναρή διατύπωση της θέσης ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα εντός του 2012 και δεν θα εφαρμοστούν οριζόντιες περικοπές. Παράλληλα, οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται διατεθειμένοι να θέσουν εκ νέου την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Πληροφορίες θέλουν να καταβάλλεται προσπάθεια για την αποφυγή περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, τουλάχιστον σε κάποια από αυτά, όπως και για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε δόσεις.

…και λαβείν

Σε δεύτερο στάδιο, υπό το πρίσμα ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει δείξει δείγματα γραφής στους δανειστές, οι κ.κ Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να επιδιώξουν τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ως αναγκαία εξέλιξη δεδομένης της αχαλίνωτης ύφεσης.

Τεκμηριώνοντας την καθυστέρηση -αν όχι εγκατάλειψη- η οποία σημειώνεται ως προς το στόχο της αναθεώρησης του Μνημονίου, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την άποψη ότι η χώρα δεν μπορεί να ρισκάρει με μία διαπραγματευτική ήττα και πως αντίθετα θα πρέπει να βάλει τα θεμέλια για μία αποτελεσματική συνεννόηση με την τρόικα.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», δηλώνουν αναφορικά με την κάλυψη των μέτρων ύψους 11,5 δις τα οποία ζητούν οι δανειστές για την επόμενη 2ετία. Σημειώνουν δε ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις.

email
Πηγή άρθρου: tvxs.gr