Η βουλευτής Κεφαλλονιάς κ. Θεοπεφτάτου ενημερώνει τους Κεφαλονίτες μέσω των τοπικών ΜΜΕ

Συνέντευξη τύπου βουλευτή Κεφαλλονιάς κ. Θεοπεφτάτου

Συνέντευξη τύπου βουλευτή Κεφαλλονιάς κ. Θεοπεφτάτου

Η βουλευτής κ. Θεοπεφτάτου παρέθεσε συνέντευξη τύπου σήμερα προς τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κεφαλλονιάς ενημερώνοντας μέσω αυτών τους Κεφαλονίτες για όλα τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής καθώς και για θέματα που σχετίζονται με την Κεφαλλονιά. Παρέμβαση έγινε και από τους εργαζομένους του Νοσοκομείου σχετικά με τα προβλήματα του Ματζαβινάτειου και του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλλονιάς.

Ως μέρος της ενημέρωσης προς τα ΜΜΕ του νησιού, η κ Θεοπεφτάτου έδωσε αναλυτική περιουσιακή κατάσταση της ίδιας και της οικογένειάς της καθώς, όπως είπε, παρότι θεωρεί ότι αποτελεί προσωπικό στοιχείο είναι πλέον δημόσιο πρόσωπο και υποχρεούται να τη δημοσιοποιήσει για λόγους διαφάνειας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την ομιλία της κ. Θεοπεφτάτου.

Θέλω να σας γνωρίσω μια δυσκολία που έχω να επικοινωνώ μαζί σας με τον παραδοσιακό τρόπο των πολιτικών. Έχω μάθει στη ζωή μου να λειτουργώ με τρόπο ευθύ, πιστεύω ειλικρινή και πάντως απλό. Αυτό δεν μπορώ και δεν θέλω να τ’ αλλάξω και υπ’ αυτή την έννοια θέλω να συμφωνήσουμε ότι θα επικοινωνούμε τακτικά, σύμμετρα με όλα τα μέσα του Τύπου, χωρίς αποκλεισμούς, με ειλικρίνεια και με απλό λόγο. Σκέφτομαι να κάνουμε τακτικούς κύκλους συναντήσεων, μια συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης κάθε 1½ – 2 μήνες, όπου θα σας ενημερώνω για τις δραστηριότητές μου.

Παράλληλα με τα δελτία τύπου θα σας ενημερώνω ενδιάμεσα για ζητήματα που κρίνω ότι χρειάζεται άμεση δημοσιοποίηση.
Κρίνω ότι είναι ανάγκη, τώρα στην αφετηρία της πορείας μου να κάνω γνωστό σε σας και στους Κεφαλονίτες και Θιακούς την αναλυτική περιουσιακή μου κατάσταση, τη δική μου και της οικογένειάς μου. Νομίζω ότι αυτό είναι μια αναγκαία ενέργεια, γιατί πρέπει η διαδρομή του καθενός μας να αποτιμάται πολλαπλά. Επίσης νομίζω ότι η οικονομική κατάσταση του πολίτη αποτελεί προσωπικό δεδομένο, αλλά όταν πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο, αυτή πρέπει να είναι κοινοποιήσιμη.

Από τις βουλευτικές παροχές δεν αποδέχθηκα χρήση αυτοκινήτου και προσωπικού φρουρού και επιφυλλάσσομαι να καταθέσω στην επόμενη συνάντησή μας εκκαθαριστικό της βουλευτικής μου αποζημίωσης.

Τα τρία κόμματα, που ο ελληνικός λαός έδωσε την πλειοψηφία να συγκυβερνήσουν, είχαν βασική προεκλογική δέσμευση την αναδιαπραγ-μάτευση του μνημονίου μέχρι την ολική απαγκίστρωσή μας απ’ αυτό. Αντ’ αυτού η στάση της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Ιουνίου, η απουσία της απ’ αυτήν, η πλήρης ταύτισή της μέσω της επιστολής του Πρωθυπουργού με τις αρχές του μνημονίου και την αποδοχή της ιδιοκτησίας του προγράμματος απέδειξε ότι θα συνεχίσουν με ακόμα σκληρότερα μέτρα για τον ελληνικό λαό τη στάση του «καλού μαθητή». Έχασαν τη μοναδική ευκαιρία να διαπραγματευτούν με σύμμαχους τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και ουσιαστικά απομόνωσαν την Ελλάδα από το συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Πεμπτουσία του προγράμματος της κυβέρνησης αποτελεί η ιδιωτικο-ποίηση των πλέον κερδοφόρων φορέων του δημόσιου τομέα, αυτών που μέχρι σήμερα αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής δράσης. Ενώ λοιπόν βασική δέσμευση του κ. Σαμαρά προεκλογικά ήταν η ανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, όπως οι άλλες Τράπεζες, προχώρησαν μια Παρασκευή απόγευμα όχι στην πώλησή της, αλλά στο χάρισμά της, χωρίς καμμία διαβούλευση. Με ποιές μελέτες διαχωρίστηκε σε «καλή» και «κακή» ; με ποιο διαγωνισμό προτιμήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς ; ποιες ήταν οι εκθέσεις περί βιωσιμότητας της Πειραιώς και μη βιωσιμότητας της ΑΤΕ; Το κόστος αυτής της μεταβίβασης, πάνω από 10 δις € θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει μόνο 98 εκατ. για αποζημιώσεις των εργαζομένων, όταν θα γίνει η εκκαθάριση.

Η ΤΠ πήρε 4,2 δις για επανακεφαλαιοποίηση,
πήρε πρόσφατα άλλα 0,5 δις
1,2 δις θα πάρει για επανακεφαλαιοποίηση
6,7 δις για διαφορά ενεργητικού – παθητικού
————-
Σύνολο 12,6 δις

Επίσης το ελληνικό δημόσιο θα έχει 2 δις απώλειες για την «κακή» Τράπεζα. Με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και ο Πρόεδρος της ΤτΕ κ. Προβόπουλος. Ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι θυγατρικές της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) θα πουληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ και δήλωσε ότι «δεν νομίζω να καίγεται η Ελλάδα επειδή μεταβιβάζεται η Αγροτική στην Πειραιώς». Από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος αμφισβήτησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιούσε η διοίκηση της ΑΤΕ και προκλήθηκε σάλος από την έμμεση παραδοχή του ότι ουσιαστικά η ΑΤΕ «ληστεύθηκε» εκ των έσω. Δέχθηκε, είπε, κάποιες καταγγελίες ότι «υψηλόβαθμο στέλεχος» (πληροφορίες μιλούν για μέλος του ΔΣ) έβγαλε στο εξωτερικό 10 εκατ. €.

Ανάλογα επιχειρείται και η εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, Αεροδρομίων. Ο ΟΠΑΠ θα πουληθεί κάτω από 700 εκατ. €, ενώ μόνο το α’ τρίμηνο του 2012 είχε κέρδη 132 εκατ. €. Ο κ. Όλι Ρεν απάντησε στο Νίκο Χουντή ότι καλώς πουλήθηκαν 40 εκατ. τα 4 airbus της Ολυμπιακής που είχαν αγοραστεί 560 εκατ., εφόσον τα πάντα πρέπει να πωλούνται στην «αγοραία αξία» τους. Έχουμε, λοιπόν, ιδιωτικοποιήσεις των κερδών και κρατικοποιήσεις των χρεών.

Είναι γεγονός ότι τα διεθνή ΜΜΕ και αξιωματούχοι της ΕΕ ισχυρίζονται πλέον ανοιχτά ότι το μνημόνιο απέτυχε, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Εδώ, ήδη ο εισαγγελέας κάλεσε τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τον τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, για τις δηλώσεις του στους «The New York Times» ότι «Γνωρίζαμε στο Ταμείο από την αρχή πως αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν είχαμε ούτε ένα επιτυχές παράδειγμα». Επίσης η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Zeit» αναφέρει ότι «Την ώρα που η μεσαία τάξη και οι φτωχοί έπρεπε να υποστούν δραματικές περικοπές, οι πλούσιοι της Ελλάδας τις απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έτσι, το δημόσιο ταμείο έχει ετήσιες απώλειες 40-45 δις € το χρόνο εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Το μισό αυτού του ποσού θα επαρκούσε για να επαναφέρει ως ένα βαθμό τη χώρα σε ορθή πορεία». Ακόμη η «Frankfurter Allgemeine» διερωτάται «Πέρα από το αν η αποχώρηση της Ελλάδας θα στοιχήσει στη Γερμανία 80 ή 100 δις €, ποιο θα ήταν το πολιτικό αντίτιμο; Η χώρα αποτελεί παράγοντα ισχύος στην περιοχή των Βαλκανίων… Θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ και ιδιαίτερα της Γερμανίας να εγκαταλείψει στην τύχη του ένα κράτος – μέλος στη νοτιοανατολική πλευρά της ; Και σε ποιον θα στρεφόταν η Ελλάδα σε μια τέτοια ώρα ανάγκης ; Διαθέσιμος χρηματοδότης θα υπήρχε πάντως, όπως μας δείχνει το παράδειγμα της Κύπρου». Και τέλος η «Neue Zurcher Zeitung» της Ζυρίχης περιγράφει τα όσα γίνονται στην Ευρωζώνη «Η διακοπή της βοήθειας ίσως προκαλούσε την άτακτη χρεωκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες, όπως πιστεύουν πολλοί. Από την άλλη πλευρά, η συνέχιση της βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του και θα αντέβαινε στην ήδη εκπεφρασμένη θέληση πολλών κρατών – μελών της Ευρωζώνης».

Ως προς το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, με εξαίρεση την τροποποίηση του νόμου «Διαμαντοπούλου», μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί από πλευράς της καμμία πρόταση νόμου για συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη καταθέσει δύο προτάσεις νόμου : Για τη μετενέργεια – κατώτατο μισθό – Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας – Οργανισμό Εργατικής Εστίας και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μερική ή ολική διαγραφή των χρεών τους. Επίσης έχουμε καταθέσει την πρώτη επίκαιρη επερώτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Έχουν καταθέσει ανάλογες προτάσεις νόμου και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο δικός μας ρόλος, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή, να αντισταθούμε με τη συμπόρευσή μας σ’ ένα ευρύ αριστερό και προοδευτικό μέτωπο και να ακυρώσουμε τα προβλεπόμενα σχέδια που βαθαίνουν τη λιτότητα, αυξάνουν την ανεργία και προχωρούν σε λεηλασία του δημόσιου πλούτου.

Όπως γνωρίζετε, είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια, που ο βουλευτής του νομού δεν ανήκει σε κυβερνητική παράταξη. Επίσης γνωρίζετε ότι τα περισσότερα προβλήματα των πολιτών πηγάζουν από την γενικότερη πολιτική των τελευταίων χρόνων, με την οποία μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, μειώθηκαν ή καταργήθηκαν τα προνοιακά επιδόματα, αυξήθηκε η ανεργία, κύρια στους νέους, μειώθηκε η αγοραστική δύναμη, μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στην υγεία, στην παιδεία και στους ΟΤΑ.

Στον τόπο μας οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης φάνηκαν και στον τουρισμό, που είναι ο βασικός οικονομικός μοχλός του τόπου και στην οικοδομική δραστηριότητα. Νομίζω όμως ότι η επικοινωνία και η συνεργασία με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς του τόπου, θα συμβάλει στη εξεύρεση λύσεων για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανακούφιση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση, την προώθηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων, την αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων σε θέματα πολιτισμού και των τοπικών μας προϊόντων.

Κατ’ αρχήν, λοιπόν, συναντήθηκα με τους

 • Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα,
 • Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουρή,
 • Δημοτικό Συμβούλιο,
 • Πρόεδρο Συλλόγου Φιλομήρων κ. Αρσένη,
 • Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών,
 • Τμήμα Πρόνοιας, Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας,
 • Οίκο Ευγηρίας,
 • Ιατρικό Σύλλογο

Επίσης συναντήθηκα με πολίτες που απλά ήθελαν να μου σφίξουν το χέρι και να μου εκφράσουν το προσωπικό τους πρόβλημα.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ολομέλειες της Βουλής

 • Εκλογή Προεδρείου (Πρόεδρος, Αντιπροέδροι, Κοσμήτορες, Γραμματείς)
 • Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης – ψήφος εμπιστοσύνης
 • Τροποποίηση του αριθ. 4009/11 νόμου για τα Α.Ε.Ι.

Επιτροπές

 1. Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
 2. Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 
 3. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
 4. Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 • Συγκρότηση σε σώμα
 • Επεξεργασία θέσεων και προτάσεων για τις προγραμματικές θέσεις της Κυβέρνησης (οικονομία, αποκρατικοποιήσεις, υγεία, παιδεία – έρευνα, αγροτική οικονομία, περιβάλλον, ενέργεια, τουρισμός κλπ.)
 • Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
 • Πανελλαδική σύσκεψη Κοινοβουλευτικής Ομάδας με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, συνεταιρισμών, συλλόγων, εργαζομένων στην ΑΤΕ και την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση της ΑΤΕ

Ερωτήσεις – αναφορές

 • Προγραμματιζόμενη πώληση Δικαστικού Μεγάρου Αργοστολίου
 • Συνέχιση εργασιών εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική
 • Κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού της Τουρκίας από τη ρωσική Ροσατόμ

Παρεμβάσεις – ανακοινώσεις

 • Επανεξέταση απόφασης Δ.Σ. για το αρχαιολογικό εκθετήριο στον Πόρο
 • Προγραμματιζόμενη πώληση του Δικαστικού Μεγάρου
 • Κατάργηση και συγχώνευση Φορέων Διαχείρησης

Άμεσα προγραμματιζόμενες ερωτήσεις – παρεμβάσεις

 • Υπερβολική φορολόγηση Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων και καθυστέρηση καταβολών τροφίων από ΟΓΑ και ΕΟΠΥΥ
 • Καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων συμβάσεων του 2011
 • Λειτουργικά προβλήματα Κέντρου Υγείας Ιθάκης

Σε συνεργασία με τους άλλους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιονίων νησιών

 • Καθιέρωση μείωμένου ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά
 • Διερεύνηση καταγγελιών για τοξικά απόβλητα
 • Περιβαλλοντικές προβλέψεις για την έρευνα υδρογονανθράκων
email
Πηγή άρθρου: KefaloniaToday Team