Ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ζητά η Βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Η Α.Θεοπεφτάτου στη Βουλή

Η Α.Θεοπεφτάτου στη Βουλή

Τις προτάσεις της για ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις στο τρέχον έτος για τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης κατέθεσε η Βουλευτής του νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής τόνισε την ανάγκη για κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2015 στα δύο νησιά που επλήγησαν από τους περσινoύς καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τη συμπερίληψη της Ιθάκης στις ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις του ίδιου έτους.

Οι παραπάνω προτάσεις αποσκοπούν στην ελάφρυνση των δυο νησιωτικών πληθυσμών που δυστυχώς ακόμη βιώνουν τις συνέπειες των σεισμών του 2014.

Επίσης η Βουλευτής του Νομού μας κατέθεσε και την παρακάτω επερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα:   «Κατασκευή Α/Κ Κηφισιάς και πλευρικών διοδίων Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου»

Το τμήμα «Μεταμόρφωση-Υλίκη» του οδικού άξονα Πατρών-Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ) αποτελεί έργο εντασσόμενο στα πλαίσια της βελτίωσης της Εθνικής Οδού, από Αθήνα έως Μαλιακό. Για το τμήμα Μεταμόρφωσης-Υλίκης έχει εκδοθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έχει εκδοθεί η υπ’ Αριθμ. 126119/8.2.2007 ΚΥΑ, η οποία τροποποιήθηκε με την υπ’ Αριθμ. 200817/23.07.2012 Απόφαση του ΥΠΕΚΑ. Για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στους Α/Κ Κηφισιάς και Βαρυμπόμπης έχει εκδοθεί η υπ’ Αριθμ. Πρωτ. Α/1/00/01/01/20097//28.01.2013 Υπουργική Απόφαση.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία συνοδευτικών έργων του ΠΑΘΕ – Τμήμα «Μεταμόρφωση-Υλίκη» και συγκεκριμένα:

α) του Α/Κ Κηφισιάς: αποτελείται από το συνδυασμό του Α/Κ Ιλισίων και του Α/Κ Καλυφτάκη. Ο Α/Κ Ιλισίων αφορά στην κατασκευή Υπέργειας Ράμπας πάνω από τη Ν.Ε.Ο.Α.Λ. με κατεύθυνση προς Αθήνα.

β) του Α/Κ και πλευρικών διοδίων Βαρυμπόμπης: προβλέπεται να γίνει νέα διαμόρφωση του κόμβου ώστε να εγκατασταθούν σταθμοί διοδίων.

γ) του Α/Κ και πλευρικών διοδίων Αγ. Στεφάνου: προβλέπεται να γίνει κατασκευή πλευρικών διοδίων, ανακατασκευή του κόμβου και κατασκευή υποστηρικτικών έργων.

Όσον αφορά στα σχεδιαζόμενα έργα στον Α/Κ Κηφισίας, το ελληνικό δημόσιο είχε αναλάβει την δέσμευση να υλοποιήσει το σχετικό έργο από το 2004, χρονιά κατά την οποία είχε διακοπεί προσωρινά (παρά το ότι έχουν περάσει 10 χρόνια) η λειτουργία του βασικού οδικού άξονα Χαρ. Τρικούπη-Ελαιών –Ιλισίων χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει στην κατασκευή του. Περεταίρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου συμβάλλει στην διατήρηση της ανεπίτρεπτης κυκλοφοριακής κατάστασης, διατηρεί το χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων λόγω των πλέξεων κυκλοφορίας και εντείνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Όσον αφορά στα έργα του Α/Κ και των πλευρικών διοδίων Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου πρέπει να επισημανθεί ότι:

  • οι κυκλοφοριακές επιπτώσεις από την επιβολή διοδίων στο παράπλευρο /όμορο τοπικό δίκτυο θα είναι τεράστιες καθώς η επιβάρυνση του αστικού οδικού δικτύου του Δήμου Κηφισιάς, που περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές, θα είναι πολύ μεγάλη από την χρήση του προκειμένου να αποφευχθούν τα διόδια.
  • Τεράστια θα είναι η επιβάρυνση της κατοικημένης περιοχής πλησίον του αυτοκινητόδρομου λόγω των μεγαλύτερων εκπομπών αέριων ρύπων αλλά και του επιπέδου του θορύβου κατά την επιβράδυνση και επιτάχυνση των αυτοκινήτων λόγω των διοδίων.
  • Είναι η πρώτη φορά που γίνεται απόπειρα επιβολής διοδίων εντός του πολεοδομικού ιστού της Πρωτεύουσας γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά όλους όσους χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο προκειμένου να πάνε στην εργασία τους. Ο αυξημένος αριθμός επιχειρήσεων στην περιοχή εντείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
  • Με δεδομένη την όλο και αυξανόμενη δόμηση της περιοχής, η ήδη αυξημένη επιβάρυνση των τοπικού δικτύου, με σκοπό την αποφυγή των διοδίων, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Επειδή το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς εκφράζοντας τα αιτήματα των δημοτών του έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του Α/Κ Κηφισιάς και κατά της δημιουργίας πλευρικών διοδίων στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο.

Επειδή πλειάδα φορέων και συλλογικοτήτων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη δημιουργία πλευρικών διοδίων στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο

Επειδή με τη δημιουργία πλευρικών διοδίων στην Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο η Λ. Κηφισίας αναμένεται να εξυπηρετεί μετακίνηση διαπεριφερειακής σημασίας γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το νέο ΡΣΑ

Επειδή είναι η πρώτη φορά που γίνεται απόπειρα να επιβληθούν διόδια εντός κατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας

Επειδή το Υπουργείο έχει αναγνωρίσει την σπουδαιότητα του Α/Κ Κηφισιάς και έχει δεσμευτεί από δεκαετίας για την κατασκευή του

Επειδή ευθύνη του Κράτους είναι να υλοποιεί έργα που σέβονται απόλυτα τον κοινωνικό ιστό αλλά και το περιβάλλον

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Προτίθεται να επανεξετάσει τις συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή του Α/Κ και των πλευρικών διοδίων Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου αποτρέποντας την κατασκευή τους;
  2. Προτίθεται να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες κατασκευής του Α/Κ Κηφισιάς και Υπέργειας Ράμπας πάνω από τη Ν.Ε.Ο.Α.Λ. με κατεύθυνση προς Αθήνα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Γιάννης Μπαλάφας

Γιάννης Δέδες

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Πάνος Σκουρολιάκος

email