Οικουμενική, εκλογές ή χάος;

Oικουμενική Κυβέρνηση

Oικουμενική Κυβέρνηση (Πηγή φωτογραφίας:protagon.gr)

Με τους παλμούς να ανεβαίνουν αδιάκοπα, την αγωνία των πολιτών στο κατακόρυφο και το πολιτικό σκηνικό νέο και κατακερματισμένο, επιχειρείται ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Αν το εγχείρημα αποτύχει, ανοίγει ο δρόμος για νέες εκλογές, εντός Ιουνίου.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που προβλέπουν ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στην Ελλάδα… να αναπνεύσει, προβλέποντας χάος σε περίπτωση παράτασης της αβεβαιότητας και -κυρίως- της οικονομικής δυσανεξίας της πλειονότητας των Ελλήνων.

Το εγχείρημα της οικουμενικής κυβέρνησης

Μετά από ένα τριήμερο άκαρπων διεργασιών διεφάνη ίχνος συνεννόησης, μετά τη συνάντηση Βενιζέλου- Κουβέλη, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε “οικουμενική κυβέρνηση με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας”, τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014 και διπλό ειδικό σκοπό: Να κρατήσει τη χώρα στην ΕΕ και το ευρώ και να ξεκινήσει άμεσα τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει τη διερευνητική εντολή, εμφανίστηκε θετικός, σχολιάζοντας ότι η πρόταση Κουβέλη “σχεδόν συμπίπτει με την πρόταση μας, που αφορά σε υπέρβαση του Μνημονίου, το αργότερο σε 4 χρόνια”.

Τούτων δοθέντων, οι συναντήσεις Βενιζέλου σήμερα, αρχικώς με τον Α. Σαμαρά (στις 10.00) και κατόπιν με τον Αλ. Τσίπρα, αποκτούν ιδιαίτερη κρισιμότητα.

ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες γνωστοποίησαν ότι αρνούνται να συναντηθούν με τον Ευ. Βενιζέλο.

Αναλόγως του αποτελέσματος των συναντήσεων Βενιζέλου, θα κριθεί κατά πόσο θα γίνει εφικτή η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και η αποφυγή της προσφυγής στις κάλπες.

Όλα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σαββατοκύριακο.

Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Κουβέλη. Στελέχη του κόμματος σχολίαζαν ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με την πρόταση και επέμεναν στις διακηρυγμένες θέσεις τους για τη μη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Αυτά, εξάλλου, εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, σε επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία της ΕΕ.

Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Α. Σαμαράς, καθώς από τη μία έχει δηλώσει πρόθυμος να δώσει ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, έχει ωστόσο εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τις θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μάλιστα ότι εάν αυτές εφαρμοστούν η χώρα θα βγει από το ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα προεδρεύσει τη ΚΟ της ΝΔ μετά τη συνάντηση του με τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ τη μετέπειτα στάση της αναμένεται να αποφασίσει και η ΔΗΜΑΡ, κατά τη συνεδρίαση της δικής της ΚΟ, την ίδια ημέρα.

Και οι… αναπόφευκτες ευρω-πιέσεις

Εξαιρετικά θορυβημένες είναι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και το γεγονός της ακυβερνησίας που προέκυψε.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους, στέλνουν μηνύματα στην Ελλάδα, με αιχμή την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την οποία συνδέουν άμεσα με τη συνέχιση της εφαρμογής των όρων της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, η επίσημη γραμμή είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, ωστόσο σε ιδιωτικές τους συζητήσεις κάποιοι αξιωματούχοι υπολογίζουν πόση επιπλέον χρηματοδότηση θα χρειαζόταν η Ελλάδα εάν οι στόχοι αναβάλλονταν για ένα χρόνο προκειμένου να χαλαρώσει η σφιχτή θηλιά της λιτότητας.

Οι πιέσεις, πάντως, είναι δεδομένες και μία γεύση πήραμε την Τετάρτη, όταν το EFSF, το ταμείο από όπου εκταμιεύονται οι δόσεις του δεύτερου πακέτου, παρακράτησε μέρος της δόσης.

Ειδικότερα, το ταμείο αποδέσμευσε 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,2 δισ. ευρώ που ήταν συμφωνημένο, υποστηρίζοντας ότι “τα υπόλοιπα κεφάλαια δεν χρειάζονται πριν από τον Ιούνιο”.

Οι ανησυχίες σε ευρωπαϊκούς κύκλους είναι δεδομένες, καθώς μετά το PSI, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει “θα χρεοκοπήσει σε βάρος μας”, όπως τόνισε αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

 Η στρατηγική του… φόβου

Δοθέντος ότι η ευρωζώνη έχει πολλά να χάσει από μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας, η στρατηγική που αναμένεται να εφαρμοστεί θα κινηθεί πάνω στον άξονα “να πιεστεί η Ελλάδα χωρίς να εξωθηθεί να βγει από την ευρωζώνη”.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, συνεπώς αναμένεται να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις σε πολιτικούς και ψηφοφόρους με στόχο να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ των όρων της δανειακής σύμβασης.

Υπολογίζουν δε ότι καθώς η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, εάν οι νέες εκλογές λάβουν διλημματικό χαρακτήρα με διακύβευμα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, θα αποδυναμωθούν τα κόμματα που αντιτάσσονται στο Μνημόνιο.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr