ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ στους Δημάρχους Ζακύνθου, Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς

Δήμαρχοι Ζακύνθου, Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς

Δήμαρχοι Ζακύνθου, Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς

Υποσχέσεις οι Δήμαρχοι Ζακύνθου, Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς, Στέλιος Μποζίκης, Γιάννης Τρεπεκλής, και Αλέξανδρος Παρίσης, αντίστοιχα, που χθες το απόγευμα πέρασαν την πόρτα του Υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη. Στην ημίωρη συνάντηση που είχε μαζί τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τους αιρετούς. Σε αυτό φαίνεται οτι συνετέλεσε η κάθετη διαφωνία του ΠαΣοΚ που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κάτι τέτοιο όταν έρθει στη Βουλή.

Άλλωστε, ενώ ήταν έτοιμη η τελική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η πολιτική ηγεσία υπαναχώρησε ως προς την αρχική της πρόθεση και οι όποιες αλλαγές γίνουν θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υποσχέθηκε, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μποζίκη, πως θα επανεξετάσει το “σπάσιμο” των Δήμων σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά, ώστε να μείνει με τη σημερινή του μορφή νησί και Δήμος. Σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής στις επερχόμενες εκλογές μάλλον δεν αλλάζει τίποτα αφού το ΠαΣοΚ φέρεται αμετακίνητο στη θέση να ισχύσει ο υπάρχον εκλογικός νόμος.

Αναφέρθηκε και στις μειωμένες επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, αλλά το κορυφαίο τους το άφησε για το τέλος: “Η διαθεσιμότητα των δημοτικών υπαλλήλων δεν οδηγεί σε απολύσεις αλλά σε μετακινήσεις σε άλλες θέσεις”.

Λιγότερες χρηματοδοτήσεις…

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις χρηματοδοτήσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Μποζίκης δήλωσε ότι “ο Υπουργός ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι αυτές ναι μεν θα είναι μικρότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο θα είναι εμφανώς ενισχυμένες σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά”.

Τα στοιχεία…

Λίγα 24ωρα πριν τη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα, ο κ. Μιχελάκης ζήτησε, με κατεπείγον έγγραφό του προς τον Δήμαρχο Ζακύνθου, στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχει ο Δήμος.

Ο Υπουργός έχει ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, εξέλιξη που δημιουργεί υποψίες και προβληματισμό. Είναι σαφές ότι η ενέργεια αυτή σχετίζεται με τις εντολές που έχει δώσει η Τρόϊκα και ενδεχομένως οι Δήμαρχοι να μετατραπούν σε… “μάνατζερ” κάτι, εξάλλου, που αποτελεί και πάγιο στόχο της κυβέρνησης. Δηλαδή, οι Δήμαρχοι θα αναγκάζονται να αξιοποιούν την περιουσία τους και να βρίσκουν χρήματα για την πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς και να καλύπτουν όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Είναι ξεκάθαρο πως κάποια στιγμή η κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) θα σταματήσει.

Μετά τα ακίνητα…

Επισημαίνουμε ότι το έγγραφο αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά από την πρόταση που έκανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ούτως ώστε η φορολόγηση των ακινήτων του κάθε δημότη να γίνεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι από το κράτος.

Δηλαδή, ο κ. Σαμαράς σκέφτεται να «πασάρει» τα ακίνητα στους Δημάρχους, προκειμένου εκείνοι να συγκεντρώνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του κόσμου, και η Πολιτεία να εξοικονομεί τα 3 δις ευρώ το χρόνο που δίνει για τους ΚΑΠ. Τα χρήματα αυτά θα τα καταβάλλει στην Τρόϊκα και οι δανειστές θα είναι ικανοποιημένοι.

Δεν θα υπάρξουν απολύσεις…

Συν τοις άλλοις, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός πως οι Δήμοι βρίσκονται μόνιμα στο «στόχαστρο». Καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, ενώ προετοιμάζουν και 5.000 απολύσεις από τους Δήμους όλης της χώρας.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι με προηγούμενο έγγραφο είχε ζητηθεί να γίνει απογραφή-εξπρές των νομικών προσώπων των Δήμων. Η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ, απ΄ όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Βεβαίως, οι Δήμαρχοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το Υπουργείο για το θέμα αυτό.

Η σθεναρή αντίδρασή τους είχε ως αποτέλεσμα να γλιτώσουν την απόλυση χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη προς τους δημάρχους ότι δε θα υπάρξουν απομακρύνσεις στη διαδικασία κινητικότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι υπάλληλοι των δήμων, που θα συμμετάσχουν σε αυτήν, θα περάσουν από διαθεσιμότητα για περίπου έναν μήνα και στη συνέχεια θα μετακινηθούν στις νέες τους θέσεις, δηλαδή, για την ώρα, δεν πρόκειται να απολυθούν.

Αντιθέτως, όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας δεν πρόκειται να τεθούν ξανά στο μέλλον σε ανάλογο καθεστώς. Το γεγονός χαροποίησε τους αιρετούς που είδαν το “προϊόν” των αντιδράσεών τους να πιάνει τόπο.

email
Πηγή άρθρου: imerazante.gr