Καρφιά Βενιζέλου για τις δηλώσεις Σαμαρά

Ευ. Βενιζέλος

Ευ. Βενιζέλος (Πηγή φώτο: forza-grecia.pblogs.gr)

«Επιδείξεις υπερβολικού ζήλου έχουμε δει και από άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Όποιος θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις ας τις πάρει, το κάναμε και εμείς.

Ας θυμηθούμε τι έλεγα πέρυσι εγώ και τι έλεγαν άλλοι»,  δήλωσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πετώντας όχι και τόσο συγκαλυμμένα καρφιά στο πρωθυπουργό και τη χθεσινή τοποθέτηση Σαμαρά στα εγκαίνια της 77ης ΔΕΘ

Ο κ. Βενιζέλος, μετά την ενημερωτική συνάντηση με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών που οδεύουν προς επανένωση, της ΔΕΘ ΑΕ και της ΗΕLEXPO AE, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έδωσε μία καθαρή πρόγευση για την τακτική που θα κρατήσει όσον αφορά το πακέτο των 11,5 δισ.ευρώ, το οποίο και θα αποτελέσει το θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως η ΔΕΘ και η Helexpo πρέπει να συγχωνευθούν, ενώ η παρεμβολή του ΟΠΕ δεν έχει συζητηθεί, ούτε έχει ζητηθεί από το ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο από μία πλευρά. Ακόμη τόνισε ότι χρειάζεται ενότητα στην εκπροσώπηση της πόλης και υπογράμμισε πως η επωνυμία και η ύπαρξη της ΔΕΘ και της Helexpo δεν μπορούν να υποβιβαστούν.

Μάλιστα δήλωσε ότι εάν οι πραγματικές δραστηριότητες του Εθνικού Φορέα Εξωστρέφειας είναι στην Αθήνα, τότε η Θεσσαλονίκη θα μείνει με την ψευδαίσθηση ότι έχει την έδρα.

Όποια και να είναι η εξέλιξη, ο νέος φορέας θα πρέπει να έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και να υπάρχει εκπροσώπηση των φορέων σε αυτόν, ανέφερε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Helexpo, Πάρις Μαυρίδης, είπε πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την τριπλή συγχώνευση δημιούργησε έντονο προβληματισμό στους φορείς της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Θεόδωρος Σουμπάσης επισήμανε πως το σχέδιο της τριπλής συγχώνευσης με την είσοδο του ΟΠΕ θα δημιουργήσει ένα σχήμα μη βιώσιμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ Τάσος Τζήκας, τόνισε από την πλευρά του πως, βάσει χρηματοοικονομικής μελέτης της εταιρίας, το κόστος μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο θα απαιτούσε επενδύσεις 300 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο η ανάπλαση του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου θα απορροφούσε κονδύλια 60 εκατ.ευρώ ή 120 εκατ.ευρώ εάν συνδυαζόταν με δημιουργία και Μητροπολιτικού Πάρκου. Τέλος ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η διοργάνωση της ΔΕΘ θα έπρεπε να είχε συνδεθεί με τον εορτασμό για τα 100 χρόνια, ενώ δήλωσε πως απαιτείται ένα πολύ σαφές θέμα για να επιβιώσει η έκθεση του Σεπτεμβρίου. Συνάντηση με παραγωγικές τάξεις

Το γεμάτο πρόγραμμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην 77η ΔΕΘ, συνεχίσθηκε με τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, κατά την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε καθαρά να διαφανεί η δυσαρέσκειά του από τις δηλώσεις Σαμαρά, ενώ επέμεινε στο αίτημα γιαπαράταση των μέτρων του μνημονίου.

«Δεν δεχόμαστε συστάσεις από κανένα, για πολιτικό κόστος. Έχουμε στο ΠΑΣΟΚ σηκώσει πολύ μεγάλο φορτίο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξηγώντας τη στάση και την εμμονή του στο θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής, είπε:

«Αγωνιζόμασταν και αγωνιζόμαστε για να δοθεί λύση στο θέμα της παράτασης, επειδή προβλέπεται ρητά στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει, σε περίπτωση μεγάλης ανεργίας και συνεχιζόμενης ύφεσης.

«Άλλωστε», πρόσθεσε, «τα μέτρα των 11,5 δις. θα λειτουργήσουν μόνο μέσα σε μία εξίσωση όπου στο πρωτογενές πλεόνασμα θα προστεθεί η οικονομική ανάπτυξη, ώστε να υπάρξει δυνατότητα διαχείρισης του χρέους. Αυτή είναι και η εξίσωση που θα βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα αιτήματα των παραγωγικών τάξεων,  δήλωσε ότι κατανοεί την αγωνία των επιχειρήσεων όπως και ότι έχει βάση το επιχείρημα για χαλάρωση των όρων υπαγωγής και παραμονής στο «Τειρεσία». Τόνισε ωστόσο, ότι το μέγα πρόβλημα που είναι αυτό της ρευστότητας, συνδέεται άμεσα με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Αναφερόμενος στα θέματα της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, αναγνώρισε ότι η Ζώνη Καινοτομίας έχει απαξιωθεί και πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενίσχυσής της μέσα από τη δημιουργία ΕΟΖ ( Ειδικών Οικονομικών Ζωνών), πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αναμένει το «πράσινο φως» από την Κοινότητα.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης είπε ότι σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να επιδιωχθεί συνεννόηση με τον ανάδοχο για να προχωρήσει το έργο.

Τέλος, ασκώντας πάλι έμμεσα κριτική σε όσους δήλωναν αντίθετοι στην εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων και σήμερα το διατηρούν,  είπε ότι αυτό, απέφερε στα δημόσια ταμεία 2 δις. ευρώ και πως μπορεί να επιβάρυνε την αγορά ακινήτων αλλά πως η επιβολή του ήταν αναγκαία.

email
Πηγή άρθρου: voria.gr