Κομισιόν: Επαρκώς περιεκτική η λίστα Βαρουφάκη

Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκης

Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκης

Στα χέρια του Eurogroup και των τριών θεσμών -της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής- βρίσκεται από τα μεσάνυχτα η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λίστα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να λάβει παράταση τεσσάρων μηνών στη χρηματοδότηση της χώρας έφθασε «εγκαίρως» στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης ελήφθη εγκαίρως», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή όσον αφορά στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε τη λίστα «μόνο το πρώτο βήμα» ενώ υπογράμμισε «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».

Επίσης, χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση «πολύ σοβαρή» όσον αφορά τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε τη λίστα «μόνο ένα πρώτο βήμα», προσθέτοντας πως θα χρειστεί χρόνο για να εξειδικευθεί.
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενο Grexit, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι, δεν συζητείται», ενώ πρόσθεσε πως μόνο μια κυβέρνηση είχε συνεδριάσεις για να συζητηθεί το Grexit, κι αυτή ήταν η βρετανική».

Της επιστολής αυτής, προηγήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Επιτροπής και των άλλων θεσμών, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν. Κατά την άποψη της Επιτροπής ο κατάλογος αυτός είναι επαρκώς περιεκτικός (sufficiently comprehensive) ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπως ζητήθηκε από την Ευρωομάδα στην τελευταία συνεδρίασή της. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Η λίστα αναμένεται να εξεταστεί σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τρίτης. Εάν και εφόσον κλειδώσει σήμερα η συμφωνία, τότε θα κατατεθεί ίσως και εντός της εβδομάδας στη Βουλή προς έγκριση η επέκταση της δανειακής σύμβασης και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προκύψουν. Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως δεν αποκλείουν να μπουν στο φουλ οι μηχανές του νομοθετικού έργου από την προσεχή εβδομάδα – θα εξαρτηθεί από μια σειρά αποφάσεων που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τις συναρμόδιες πλευρές.

Χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τη σύγκληση εκ νέου του κυβερνητικού συμβουλίου λίγες ώρες πριν από την απογευματινή τηλεδιάσκεψη.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr