
Παπαδήμος - Νταλάρα (Πηγή φώτο:e-go.gr)
Επιστρέφει το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τσαρλς Νταλάρα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, ενώ δεν αποκλείεται και εντός της ημέρας να υπάρξουν ανακοινώσεις για συμφωνία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο που έχει γίνει αποδεκτό και από την ΕΕ.
Παράλληλα, το απόγευμα διεξήχθη νέα τηλεδιάσκεψη για το PSI με τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Η συμφωνία θα προβλέπει «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, ενώ πιθανότατα το μέσο επιτόκιο στα νέα ομόλογα θα «κλειδώσει» κοντά στο 4%.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος συναντήθηκαν εκ νέου με τους επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, με Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.
«Θα συνεχίσουμε στις 19:30, παρεμβάλλεται μια τηλεφωνική συνεδρίαση του euroworking group και μετά θα επανέλθουμε», είπε ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
O κ. Νταλάρα δήλωσε στο Bloomberg ότι «είναι πιθανό να έχουμε ανακοινώσεις για το PSI αργότερα εντός της ημέρας».
Πηγές κοντά στη διαδικασία που επικαλείται το Reuters αναφέρουν πως οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία εντός της ημέρας, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στο τραπέζι βρίσκεται και πιθανό σχήμα με συμμετοχή της ΕΚΤ.
«Θα μπορούσε να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία σήμερα το βράδυ, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις με τους δικηγόρους πιθανόν να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα», είπε στο Reuters πηγή κοντά στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι συζητείται και η συμμετοχή της ΕΚΤ στη συμφωνία.
«Περιμένουμε και από εκείνους να κάνουν μια προσπάθεια. Θα μπορούσε να γίνει μέσω μιας ειδικής συμφωνίας, όπως θα ανέμενε κανείς από έναν οργανισμό, όπως η ΕΚΤ», είπε η πηγή.
Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» 50% στην ονομαστική αξία, καθώς υπάρχει προσέγγιση σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων που αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα κοντά στο 4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνεται επιτόκιο 3,5% για τους νέους 30ετείς τίτλους που θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους που λήγουν έως το 2014, 3,9% για τα ομόλογα έως το 2020 και 4,60% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020.
Ωστόσο, διευκρινίζεται από τις πηγές, τα όποια νούμερα βρίσκονται υπό συζήτηση δεν είναι οριστικά και μπορεί να αλλάξουν.
Πάντως σε μέσα επίπεδα, το επιτόκιο φαίνεται να διαμορφώνεται περί το 4%, χαμηλότερα δηλαδή από το μέσο κουπόνι (4,84%) που έχουν τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία.
Επίσης, θα προβλέπεται δεκαετής περίοδος χάριτος.
Το IIF ζητεί εγγυήσεις (collaterals) για τα νέα ομόλογα, που θα εγγυώνται το ονομαστικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μετρητά, θα λάβουν το 15% σε διετή ομόλογα του EFSF.
Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους είναι πιθανόν να διαμορφωθεί κοντά στο 65%-70%.
Το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη για το PSI, στην οποία θα μετείχαν εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Στην τηλεδιάσκεψη έγινε περιγραφή των όρων της συμφωνίας των τραπεζών με την ελληνική κυβέρνηση.
Κρίσιμο θέμα είναι το ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Αν διαμορφωθεί κοντά στο 65%-70%, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν αναδρομικά ρήτρες συλλογικής δράσης.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 23 του μηνός, συνεδριάζει το Eurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο PSI. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 30 Ιανουαρίου, πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογράφει ένα προσωρινό Μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Από 6 έως 10 Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI, τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να έχει επιτευχθεί ικανοποιητική ανταπόκριση των πιστωτών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και στις αρχές Μαρτίου θα γίνει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης.
Μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα εκταμιευθεί η «σούπερ-δόση» των 90 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου η χώρα να μπορεί να πληρώσει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 του μηνός.
Τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.