Η Κριμαία ψήφισε Πούτιν – Απειλούν οι ΗΠΑ

Η Κριμαία ψήφισε Πούτιν

Η Κριμαία ψήφισε Πούτιν

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κριμαίας τάχθηκε σήμερα υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία σε ένα δημοψήφισμα που επισφράγισε τη διάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και ξύπνησε τις αποσχιστικές ορέξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το 93% του 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι έπειτα από την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, το 95,5% τάχθηκε υπέρ της ένωσης. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 82%.

Η Κριμαία θα ζητήσει αύριο επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter. Προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει ιστορική απόφαση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

“Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία”, δήλωσε ο Αξιόνοφ.

Το δημοψήφισμα, το οποίο παρουσιάσθηκε ως άσκηση λαϊκής δημοκρατίας από τις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και τη Μόσχα, διεξήχθη παρουσία χιλιάδων ρώσων στρατιωτών που ελέγχουν τη χερσόνησο εδώ και δύο εβδομάδες μαζί με τις φιλορωσικές πολιτοφυλακές.

Μακριά από τη διπλωματική αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές δυνάμεις, οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά από νωρίς το πρωί στα εκλογικά τμήματα της χερσονήσου, ενθουσιασμένοι με την προοπτική ότι θα πετάξουν προσεχώς τα ουκρανικά τους διαβατήρια και ελπίζοντας να ζήσουν καλύτερα με τις ρωσικές επιδοτήσεις. Η πλειοψηφία των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της Κριμαίας δεν αισθάνθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξήντα ετών ταύτιση με την Ουκρανία, από την οποία προσαρτήθηκε η χερσόνησος με απόφαση του Νικίτα Χρουστσόφ.

Στο Μπακσίσαράι, “πρωτεύουσα” της μουσουλμανικής κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, οι δρόμοι ήταν άδειοι, αφού οι ηγέτες της κάλεσαν τα μέλη να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος έδινε στους ψηφοφόρους επιλογή ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσία και ένα καθεστώς ευρείας αυτονομίας απέναντι στο Κίεβο.

Η νέα ηγεσία της Κριμαίας, αποτελούμενη από οπαδούς της απόσχισης από την Ουκρανία ανήλθε στην εξουσία στη Συμφερούπολη μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, με την υποστήριξη ένοπλων ομάδων “αυτοάμυνας” και χιλιάδων ρώσων στρατιωτών .

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία προήλθαν αρχικά από τον ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης και στην συνέχεια ενισχύθηκαν από δυνάμεις που εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία. Περικύκλωσαν τις βάσεις του ουκρανικού στρατού και στρατηγικά σημεία της χερσονήσου.

Ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ιγκορ Τενιούκ ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη εκεχειρίας στην Κριμαία ανάμεσα στους ρώσους και τους ουκρανούς στρατιωτικούς διοικητές. Βάσει της συμφωνίας, οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν θα τελούν υπό αποκλεισμό μέχρι τις μέχρι τις 21 Μαρτίου , οπότε η ρωσική Δούμα θα ψηφίσει επί νομοσχεδίου για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν διαταγή να μην εγκαταλείψουν την Κριμαία, αλλά και να μην εξέλθουν από τις βάσεις τους.

Στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές προχώρησαν σήμερα σε εκδηλώσεις επίδειξης ισχύος. Στο Ντονέτσκ, διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία της εισαγγελίας και στην έδρα των ειδικών υπηρεσιών (SBU) ενώ στο Χάρκοβο, 6.000 διαδηλωτές οργάνωσαν συγκέντρωση-δημοψήφισμα για περισσότερη αυτονομία και για την “κυριαρχία” της ρωσικής γλώσσας.

Απειλεί ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ομόλογό του της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Αυτός (ο Ομπάμα), τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος

Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία, σημείωσε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Με καταμετρημένο περισσότερο από το ήμισυ των ψήφων, ο επικεφαλής της επιτροπής του δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ότι πάνω από το 95% των ψήφων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

email
Πηγή άρθρου: news247.gr