Κρίσιμες εκλογές για τη Μέρκελ

Άνγκελα Μέρκελ

Άνγκελα Μέρκελ.(Πηγή φώτο:politiken.dk)

Διπλή ήττα κινδυνεύει να υποστεί η καγκελάριος Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-ΒεστφαλίαΟ συντηρητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας στο πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου διεξάγονται σήμερα τοπικές εκλογές—εξέλιξη η οποία αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να δώσει ορμή στην κεντροαριστερά ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013 κι ενδέχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τις επικρίσεις τους στην πολιτική λιτότητας που προωθεί η ίδια στην Ευρώπη.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ένα βιομηχανικό κρατίδιο στην δυτική Γερμανία με οικονομία και πληθυσμό περίπου ίδιου μεγέθους με την Ολλανδία, ιστορικά επηρεάζει τις πολιτικές ισορροπίες σε εθνικό επίπεδο.

Τα πρώτα έξιτ πολ αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα στις 19:00 [ώρα Ελλάδας] κι αναμένεται να δείξουν μια νίκη με σημαντική διαφορά της Χανελόρε Κραφτ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) επί του αντιπάλου της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, υπουργού Περιβάλλοντος της Μέρκελ.

Η ψηφοφορία είναι πιθανό να ενισχύσει το SPD σε εθνικό επίπεδο και να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ, την πιο δημοφιλή πολιτικό στη Γερμανία, να φανεί πολιτικά ευάλωτη για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Η Κραφτ, που ηγείτο μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους τα τελευταία δύο χρόνια, κέρδισε ψηφοφόρους υποσχόμενη μια αργή διαδικασία μείωσης του χρέους ύψους 180 δισ. ευρώ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κι αποκρούοντας τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης από την CDU.

Μια ενδεχόμενη αποφασιστική νίκη του SPD θα αποτελούσε διπλή ήττα για την Μέρκελ, αφού το κρατίδιο θα απέρριπτε τόσο το κόμμα της όσο και την δημοσιονομική πειθαρχία που επέβαλε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η διαδικασία ακολουθεί τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και τις τοπικές εκλογές στην Ιταλία, που έκαναν σαφή την εντεινόμενη δυσαρέσκεια για τις πολιτικές λιτότητας.

Ο Ρέτγκεν μετέτρεψε την ψηφοφορία σε άτυπο δημοψήφισμα για τις πολιτικές της Μέρκελ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ. “Οι εκλογές την Κυριακή χρησιμεύουν επίσης για να δώσουμε επιτέλους πλήρη υποστήριξη στην καγκελάριό μας από το Ντίσελντορφ. . . στις πολιτικές της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”, δήλωσε σε περίπου 2.000 υποστηρικτές του στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση την Παρασκευή.

Όμως άλλα στελέχη των συντηρητικών αποστασιοποιήθηκαν από τις δηλώσεις Ρέτγκεν και δημοσκόποι επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζουν την επιμονή της Μέρκελ για δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, έστω κι αν δεν θέλουν τέτοια μέτρα λιτότητας εντός της χώρας.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, έδινε στο SPD 38% των προθέσεων ψήφου και στους Πράσινους 11%, λίγο λιγότερο από ό,τι θα χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία αλλά πολύ πάνω από την CDU, που φέρεται να συγκεντρώνει το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό του στο κρατίδιο, 33%, και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που περιορίζονται μόλις στο 5%. Το 2010, το SPD είχε χάσει με μικρή διαφορά από την CDU στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

email
Πηγή άρθρου: newsit.gr