Λαφαζάνης – Τσίπρας έτοιμοι για εσωκομματικό πόλεμο

Λαφαζάνης - Τσίπρας έτοιμοι για εσωκομματικό πόλεμο

Λαφαζάνης – Τσίπρας έτοιμοι για εσωκομματικό πόλεμο

Πρόβα ανοιχτής εσωκομματικής σύγκρουσης «μυρίζει» στην Κουμουνδούρου, έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αιφνιδίασε καταφανώς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωση: «Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Έχουμε κάνει, όμως, ένα δρόμο μεγάλο, μια πορεία, έχουμε κάνει τα βήματα, την προετοιμασία, το σχεδιασμό κ.λ.π. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο».

Η δήλωση αυτή έσκασε σαν βόμβα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα λίγο νωρίτερα ο κ. Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης εμμέσως πλην σαφώς έλεγε «Είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε την καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Την ίδια στιγμή από το περιβάλλον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διατυπωνόταν έκπληξη και δυσαρέσκεια για την πρωτοβουλία του κ. Λαφαζάνη, ενώ σε σχόλιά τους συνομιλητές και συνεργάτες του κ. Τσίπρα δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους, υπογραμμίζοντας: «εμείς είμαστε αποφασισμένοι και θα προχωρήσουμε με όσους είναι έτοιμοι να προχωρήσουν». Άλλες πηγές στην Κουμουνδούρου, υπογράμμιζαν πως «εμείς είμαστε έτοιμοι από καιρό» και χαρακτήριζαν τις θέσεις Λαφαζάνη «συντηρητικές».

Ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης πάντως σημείωνε με δηλώσεις του λίγο αργότερα και επιχειρώντας να μετριάσει τις επιπτώσεις των δηλώσεών του: «Αυτό το οποίο αναπαράγεται είναι μία φράση μονάχα από ένα ολόκληρο απόσπασμα, όπου έκανα μια τοποθέτηση για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αποτελεσματικά και με προοπτική. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει και μπορεί να κυβερνήσει θετικά για τη χώρα και να ανοίξει καινούργιους ορίζοντες. Καμία φορά, με έναν θα έλεγα παραμορφωτικό τρόπο, απομονώνεται μία φράση από μια ολόκληρη απάντηση που δίνει κανείς και επομένως αλλάζει όλο το νόημα».

 

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας της ΚΟ κ. Ν. Βούτσης (μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του ΣΚΑΪ) επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της δήλωσης, αποδίδοντάς την στην «τελειομανία» του κ. Λαφαζάνη, ενώ ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα κ. Ν. Παππάς τόνιζε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο έτοιμος να κυβερνήσει απ’ ό,τι η ΝΔ πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις» και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» εμμέσως αλλά ξεκάθαρα αποδοκίμαζε τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων: «οι ιστορικές προκλήσεις είναι αποτέλεσμα ωριμάνσεων και αναγκαιοτήτων που μας υπερβαίνουν όλους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μην ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις. Και θα έλεγα με μία κουβέντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα που περνάει είναι πιο έτοιμος για να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία, στους εργαζόμενους, απέναντι αν θέλετε στις προκλήσεις της εποχής μας». Υπό αυτήν την έννοια, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη του ότι «θεωρώ ότι όχι μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά και με τη δράση και την παρουσία μας, μπορούμε να εμπνεύσουμε πολλούς περισσότερους από εμάς».

Η μείζων αυτή διχογνωμία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένης και της ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των ηγετικών κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ και του Αριστερού Ρεύματος προ εβδομάδων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, με αφορμή τη θέση της χώρας και την προοπτική της στην Ευρώπη, αντιμετωπίζεται στην Κουμουνδούρου ως ενδεικτική της συζήτησης που θα πρέπει να αναμένεται εν όψει των διαδικασιών ομογενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν, ενώ από την πλευρά του Ρεύματος εξακολουθούν να μιλούν για την ενοποίησης της Αριστεράς…

email
Πηγή άρθρου: tovima.gr