«Λευκός καπνός» – Ψήνεται συμφωνία

Μέρκελ - Τσίπρας

Μέρκελ – Τσίπρας

«Λευκός καπνός» φαίνεται πως έρχεται από τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, παρά το χθεσινό ναυάγιο στο μαραθώνιο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να ξεκινήσει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο.

Η συμφωνία των δύο πλευρών, αποσκοπεί στο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ξεκινούν από αύριο στις Βρυξέλλες ώστε να μορφοποιηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να υπάρχει το προσχέδιο στη σύσκεψή της Δευτέρας.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurοgroup ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ, εντός της Συνόδου, πως ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για να έλθει η συμφωνία τη Δευτέρα.

Σημειωτέον ότι, όπως όλα δείχνουν, πέρασε η απαίτηση της ελληνικής πλευράς και η νέα αντιπροσωπεία δεν θα λέγεται «Τρόικα».

Σουλτς: Νομίζω ότι θα έχουμε συμφωνία ακόμη και σήμερα

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε… μαρτυρήσει τη σύγκλιση δηλώνοντας αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αφού ενημέρωσε τους ηγέτες αποχώρησε και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και σήμερα, θα έχουμε στο τραπέζι συμβιβασμούς που θα είναι ανεκτοί και για τις δύο πλευρές».

Ο κ.Σουλτς όπως είπε είχε συνομιλίες σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις οποίες ωστόσο δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες, αλλά ο πρόεδρος του ΕΚ αποκόμισε την αίσθηση ότι οι δύο πλευρές κινούνται η μία προς το μέρος της άλλης.

Διάθεση συμβιβασμού και από την Ανγκελα Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, κι ενώ όλοι περίμεναν πως θα «πάει» η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ανγκελας Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε με διάθεση συμβιβασμού.

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Οπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Συμφωνία μετά το… μαραθώνιο Eurogroup

Είχε προηγηθεί η ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στο μαραθώνιο Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από περίπου επτά ώρες, καθώς εκτός από τη συνεδρίαση επικράτησε ένα θρίλερ και για το κοινό ανακοινωθέν.

Τελικά το ανακοινωθέν δεν ήλθε ποτέ και οι δύο πλευρές φάνηκε πως βρίσκονται σε νέα τροχιά σύγκρουσης.

Πηγή: Ψήνεται συμφωνία – Πιάνει δουλειά η νέα Τρόικα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/191400/psinetai-symfonia-pianei-doyleia-i-nea-troika#ixzz3RYa0CLgK

email