«Λερναία ύδρα» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα λέει ο Ευ.Βενιζέλος

 Ευ.Βενιζέλος

Αλλη μία μακρά νύχτα για τον Ευ.Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.(Πηγή φώτο:online-pressblog.blogspot.com)

Με «λερναία ύδρα» παρομοίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καταδεικνύοντας την δυσκολία τους.

«Δυστυχώς οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο σκληρές, που ενώ συνεχώς κλείνουμε μέτωπα, ανοίγουν νέα σε άλλο σημείο» είπε χαρακτηριστικά μετά από νέα πολύωρη συνάντηση με την τρόικα στη Ζαλοκώστα για την αποσαφήνιση του τελικού πακέτου των μέτρων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο ζητείται εκβιαστικά από την πλευρά των δανειστών.

Η παρουσία στο υπ.Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη εξηγείται γιατί το μενού είχε επίσης επικουρικές συντάξεις και εργασιακά, στα οποία -όπως φαίνεται- εξακολουθούν να παραμένουν όλα ανοιχτά, αφού οι δανειστές επαναφέρουν συνεχώς τα διάφορα θέματα (κατώτερο μισθό, 13ο και 14ο, καθεστώς συμβάσεων, κτλ) μέχρι να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Μάλιστα πλέον δεν αποκλείεται η τρόικα να στραφεί και κατά των κύριων συντάξεων, ζητώντας νέα περικοπή τους, σε περίπτωση που δεν υπάρξει «ικανοποιητική» συμφωνία για τις επικουρικές.

Με όλα αυτά τα ζητήματα ανοιχτά, η τρόικα και οι υπουργοί Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για συνέχιση των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με την τρόικα και πριν πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό.

Επανέφερε το «δραματικό και οξύ δίλημμα» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πολίτες:

«διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες. Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες».

«Και δυστυχώς» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος με ευθείες βολές κατά της ΝΔ, «αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου

Μετά την ολοκλήρωση της αποψινής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πριν την αναχώρησή του για τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα.

» Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες.

»Από την άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

» Και δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

» Κάποιοι πιστεύουν ότι συζητώντας μεταξύ μας οι Έλληνες, τα πολιτικά κόμματα, οι αρχηγοί των κομμάτων με τον Πρωθυπουργό που τα ίδια τα κόμματα διάλεξαν και στηρίζουν στη Βουλή, διαπραγματευόμαστε. Όχι! Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας.

» Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει -πιστεύω- ένας που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του.

» Ο αγώνας και η διαπραγμάτευση γίνεται όταν συναντάμε τους εντεταλμένους εκπροσώπους των εταίρων μας και των διεθνών οργανισμών που μετέχουν στην τρόικα. Η διαπραγμάτευση γίνεται όταν αντιμετωπίζεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια άλλων χωρών που στηρίζουν την Ελλάδα και θέλουν να βλέπουν να γίνονται στην Ελλάδα αυτά που γίνονται στον δικό τους τόπο ή κατά τη δική τους αντίληψη.

» Λοιπόν, δυστυχώς, πρέπει να σας πω ότι είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία Ύδρα. Και επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

» Έχουμε όλοι -ο καθένας βέβαια κατά το μέτρο της ιδιότητας που έχει, γιατί είναι άλλο να ασκείς εξουσία και άλλο να υφίστασαι την εξουσία- εθνικά μια ιστορική ευθύνη γιατί φτάσαμε στο σημείο αυτό.

» Και πρέπει να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει μεγάλη προσπάθεια, θέλει επιμονή για να ξαναγίνουμε υπερήφανοι».