Ληξούρι: Κινητοποίηση σεισμόπληκτων στο ΤΑΣ

Κινητοποίηση σεισμόπληκτων στο ΤΑΣ

Κινητοποίηση σεισμόπληκτων στο ΤΑΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 11/7/2014 συμβολικό κλείσιμο του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων  (ΤΑΣ ) στο Ληξούρι από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων με τη μαχητική συμμετοχή κατοίκων και σεισμοπλήκτων, ιδιαίτερα από την Παλική. Η κινητοποίηση η οποία αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ληξούρι από την Επιτροπή Αγώνα αποτέλεσε μια από τις κινηματικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται. Στόχος ήταν να αναδειχτεί αλλά και να διεκδικηθεί αγωνιστικά το δικαίωμα στη στέγαση όλων των σεισμόπληκτων με κεντρική κρατική ευθύνη και 100% αρωγή, η αποκατάσταση των ζημιών των ιδιωτικών κατοικιών, των εργατικών κατοικιών, των δημόσιων υποδομών κ.α.

Στην κινητοποίηση αναδείχτηκαν οι εγκληματικές ευθύνες και ολιγωρία κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης (Δήμου Κεφαλονιάς και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων) όσο αφορά τις λαϊκές ανάγκες, την ίδια ώρα που δίνουν «γη και ύδωρ» στις μεγάλες τουριστικές και κατασκευαστικές εταιρίες. Είναι ενδεικτικό ότι για το λαό υπάρχει βάλτωμα στην καταβολή αποζημιώσεων και στην αξιολόγηση των φακέλων για τις μελέτες που αφορούν την ιδιωτική κατοικία. Επιπλέον έχουν εξαφανιστεί οι ανάγκες των περιοχών που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και επείγουσες ανάγκες σε υγεία – παιδεία (πχ εσωτερικό οδικό δίκτυο Παλικής, δίκτυο πόσιμου νερού με αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, αποκατάσταση Νομαρχιακού Νοσοκομείου – Μαντζαβινάτειου και κέντρων υγείας, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για τα πέντε νέα σχολεία στο Νομό κλπ). Γενικότερα σε όλους τους τομείς που αφορούν τις επιπτώσεις των καταστροφικών σεισμών η μη επιλεξιμότητα της ΕΕ για αντισεισμική θωράκιση και προστασία, το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αποζημιώσεις, το απαράδεκτο ΦΕΚ 455 τΒ 25.02.14 που θεσπίστηκε ειδικά για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς με στόχο το μηδενισμό της κρατικής αποζημίωσης για τα κτίρια κ.α.

Η Επιτροπή Αγώνα επέδωσε υπόμνημα ειδικά για τη λαϊκή στέγη στον υπεύθυνο του ΤΑΣ και συζήτησε με τους υπαλλήλους τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Η συνάντηση ανέδειξε εκτός των άλλων και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στο ΤΑΣ άλλα και τον ακατάλληλο και χωρίς υποδομή χώρο για τους πολίτες αλλά και για τους εργαζόμενους (στενότητα χώρου σε σχέση με το υπάρχον σήμερα προσωπικό που πλαισιώνει το ΤΑΣ, σκάλες, υποδομή κλπ). Στην συνάντηση, επίσης, αναδείχτηκε από τους εκπροσώπους της Επιτροπής η προσπάθεια κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης να ρίξουν την ευθύνη για την μέχρι σήμερα τραγική κατάσταση των αστέγων και των σεισμοπλήκτων στους εργαζόμενους (ΥΑΣ και ΤΑΣ), προκειμένου να αποπροσανατολίσουν για τις εγκληματικές δικές τους ευθύνες που εκτός των άλλων αφορούν και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε βάλλει σε διαθεσιμότητα αυτούς τους υπαλλήλους και ουσιαστικά είχε καταργήσει τον ίδιο τον ΤΑΣ.

Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει την προσπάθεια οργάνωσης των σεισμοπλήκτων και των αστέγων. Το επόμενο διάστημα θα πάρει συγκεκριμένες κινηματικές πρωτοβουλίες ώστε με τον αγώνα όλου του λαού να διεκδικηθούν τα αιτήματα που υιοθετήθηκαν και εμπλουτίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη.

Κινητοποίηση σεισμόπληκτων στο ΤΑΣ

Κινητοποίηση σεισμόπληκτων στο ΤΑΣ

Διεκδικητικό Πλαίσιο

για τη στέγαση των σεισμοπλήκτων

Στέγη για το λαό και τα παιδιά του:

καθολικό δικαίωμα και κρατική ευθύνη

Το πρόβλημα των αστέγων έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, αφού υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα 200 κατεδαφιστέα σπίτια (κόκκινα) και πολλαπλάσια με σοβαρά προβλήματα (κίτρινα) ενώ δεν δρομολογείται κανένα μέτρο που να διασφαλίζει το δικαίωμα σε ασφαλή στέγη για όλους τους σεισμόπληκτους. Η κατεύθυνση κυβέρνησης – ΕΕ ότι η κατοικία αποτελεί ατομική ευθύνη είναι απαράδεκτη. Η στέγη πρέπει να είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και να υλοποιείται με κεντρική – κρατική ευθύνη. Η κυβερνητική απόφαση για 80% κρατική ενίσχυση και 20% άτοκο δάνειο στην επισκευή κατοικιών, αποτελεί προκλητική κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αφού υπολογίζει τεκμαρτά το ύψος των επιδοτήσεων και δεν περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι σεισμόπληκτοι να καλύψουν με νέο δάνειο πάνω από το 40% της πραγματικής αξίας των επισκευών ή να μείνουν άστεγοι. Σημειώνεται ότι υπάρχει τέλμα και σοβαρά προβλήματα ακόμη και για την παροχή του άτοκου δανείου. Οι σεισμόπληκτοι, που τώρα φιλοξενούνται σε συγγενείς, κοιμούνται σε αμάξια ή σε παράγκες ωθούνται να προχωρήσουν με δικές τους δαπάνες σε μικροεπισκευές και να μείνουν στα ακατάλληλα για κατοικία σπίτια τους.

Διεκδικούμε:

 • Να καλυφθεί με λυόμενα και οικίσκους από την ΥΑΣ (για ατομική στέγη) το σύνολο των κατοίκων που έχουν ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) σπίτια, δυνατότητα που διαβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα. Να σταματήσει η κοροϊδία ότι δε μπορεί να παρασχεθούν οι οικίσκοι στους σεισμόπληκτους παρά μόνο αν ενταχθούν σε οικισμό.
 • Να επιταχθούν ασφαλή ξενοδοχεία ώστε να καλυφθούν οι άστεγοι που μένουν σε άθλιες συνθήκες και να μην υπάρξει εγκαταλειμμένος άστεγος για το φθινόπωρο και το χειμώνα.
 • Διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης για όλους τους πληγέντες. Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τΒ 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας (σημαντικές βλάβες για ισχυρό σεισμό Β1). Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων (μηχανικού, ένσημα, αποκομιδή μπαζών, υπολογισμός της κλίσης στη στέγη κλπ).
 • Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις εργατικές κατοικίες καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια. Να ανακατασκευαστούν εξολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών και οι υπόλοιπες κατεδαφιστέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη.
 • Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
 • Παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη λήξει ή που θα λήξουν στο Νομό.
 • Πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων για επαγγελματικές δραστηριότητες, για εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό που καταστράφηκε, καθώς και των αγροτών – κτηνοτρόφων (των κατ’ επάγγελμα και των ειδικών κατηγοριών) με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρης αποζημίωση και για όσους διαθέτουν όχι μόνιμες αλλά δεύτερες και εποχιακές κατοικίες. Διαγραφή για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για το 2014 και πάγωμα των παλιών οφειλών. Να διαγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους επαγγελματίες λόγω αναστολής καταβολής εισφορών. Παροχή φορολογικής ενημερότητας. Ρύθμιση των δανείων.
 • Επίσπευση των διαδικασιών δήλωσης ζημιών με απλή υπεύθυνη δήλωση και άμεσος έλεγχος από ΥΑΣ – ΤΑΣ. Στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες.
 • Να προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
 • Να συγκροτηθεί Ενιαίος Φορέας Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί και να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Να αντιμετωπιστούν οριστικά οι επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), να επαναλειτουργήσει ο ΟΣΚ και ο ΟΕΚ με πλήρη στελέχωσή τους. Να αναβαθμιστεί ο ΟΑΣΠ και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.

Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.