Ματαίωση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, στις 2 Μαρτίου

Eurozone

Eurozone.

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των 27, ματαιώθηκε εξαιτίας της απροθυμίας της Γερμανίας να συζητήσει το θέμα των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης ακυρώνεται», ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος αξιωματούχος. Την πληροφορία επιβεβαίωσε μια ακόμη ευρωπαϊκή πηγή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι σχεδίαζε να συγκεντρώσει τους ηγέτες των 17 χωρών της Ευρωζώνης σε γεύμα εργασίας κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ (1 και 2 Μαρτίου) για να συζητήσουν το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όμως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση στη συγκεκριμένη σύνοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της ολόκληρο τον Μάρτιο.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μολαταύτα θα «διορίσουν έναν πρόεδρο της Ευρωζώνης» στη διάρκεια της συνόδου στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, διευκρίνισε η μια ευρωπαϊκή πηγή. Αναμένεται ότι θα είναι και πάλι ο κ. Ρομπέι.

Επιπλέον, μια σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης «δεν αποκλείεται πριν από το τέλος του Μαρτίου», επέμεινε η ίδια πηγή. Την πιθανότητα να γίνει μια «ειδική σύνοδος κορυφής» μέσα στο Μάρτιο επικαλέστηκε μια δεύτερη ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

Οι επιφυλάξεις της Γερμανίας θέτουν εν αμφιβόλω το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα διαθέσει η Ευρώπη για να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση χρέους.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μεξικό κατέληξε με την έκδοση μιας ανακοίνωσης που χαρακτηρίζει απαραίτητη τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού πριν από την αποδέσμευση κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι συζητήσεις για τον ΕΜΣ, τον μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, επικεντρώνονται στην αύξηση των πόρων, που ακόμα έχουν όριο τα 500 δισ. ευρώ σε δυνατότητα δανεισμού.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ