Με το βλέμμα στραμμένο στο κόμμα

Ο Α.Σαμαράς στη ΔΕΘ

Ο Α.Σαμαράς στη ΔΕΘ

Χαμηλούς τόνους αναμένεται να κρατήσουν τα τοπικά κομματικά στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη τις ώρες που θα βρίσκεται στην πόλη ο Αντώνης Σαμαράς. Τόσο η κομματική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, όσο και το πρωθυπουργικό περιβάλλον θέλουν να αποφύγουν τις «παρελάσεις» και να είναι η φετινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ «λιτή και ουσιαστική», όπως ανέφεραν κομματικά στελέχη.

Ωστόσο, το κομματικό επιτελείο κρίνει σκόπιμο να γίνει μια σχετική προετοιμασία, οι λεπτομέρειες της οποίας οριστικοποιούνται αυτές τις μέρες. Συνεννοήσεις γίνονται και με τους εκθεσιακούς φορείς, με τους οποίους θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, βάσει του προγράμματός του.

«Δεν έχουμε ενημέρωση για κάτι περισσότερο από την ολιγόωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού, η οποία έγινε αποδεκτή με πολύ καλό τρόπο από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπως κι από τα στελέχη του κόμματος. Είναι λογικό ότι ο κόσμος δεν θέλει προκλητικές εμφανίσεις και πολυέξοδες επισκέψεις, που τέτοιες εποχές είναι προκλητικές», έλεγε πολιτευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Το κομματικό επιτελείο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί (όπως και πολλά τοπικά στελέχη) να περάσει εντελώς αθόρυβα η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ «σαν να μην έγινε ποτέ». Γι’ αυτό και γίνονται διάφορες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με πιο ενεργό συμμετοχή, έστω και μικρή, του κομματικού μηχανισμού.

Μηχανισμός

Στη ΝΔ ανοιχτό και δύσκολο είναι το θέμα της επιλογής των στελεχών, που θα καταλάβουν τις θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Στους εποπτευόμενους φορείς από τα υπουργεία δυο μήνες μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης παραμένουν οι διοικήσεις που διόρισε το ΠΑΣΟΚ κι αυτό προκαλεί γκρίνιες από στελέχη της ΝΔ.

Άλλωστε, έχει περάσει αρκετό διάστημα από τότε που επελέγησαν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, όπως και οι επικεφαλής των αποκεντρωμένων διοικήσεων, όπου επίσης υπήρξαν παράπονα και πικρίες. Κυρίως αυτές εστιάστηκαν στο γεγονός της ποσόστωσης (ένα μέρος των επικεφαλής επιλέγεται από το ΠΑΣΟΚ και άλλο ένα από τη ΔΗΜΑΡ). Τα στελέχη της ΝΔ το αποδέχτηκαν, καθώς όλοι κατανοούν πως η κυβέρνηση είναι τρικομματική, αλλά όπως έλεγαν μέλη του κόμματος «δεν μπορεί ακόμη ο κρατικός μηχανισμός να στηρίζεται στις επιλογές του παλιού ΠΑΣΟΚ και να θέλεις να καταπολεμήσεις όλες τις κακοδαιμονίες του ελληνικού δημοσίου.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα πράγματα αλλάζουν και αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη με την αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών, που υιοθέτησαν οι συγκεκριμένες διοικήσεις».

Γραμματέας

Το κεντρικό κομματικό επιτελείο της ΝΔ πάντως φέρεται να έχει στραμμένη την προσοχή του κυρίως στη μάχη της ερχόμενης Πέμπτης για την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος, που είναι και πολύ κρίσιμη για τη συνοχή και τις ισορροπίες ανάμεσα σε κόμμα, ηγετική ομάδα και κυβέρνηση.

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει αν θα υπάρξει στήριξη σε έναν εκ των κ. Κεφαλογιάννη και Κακλαμάνη από την πλειοψηφούσα εντός κόμματος τάση, των «σαμαρικών».

Στελέχη του κόμματος τόνιζαν πως «ο πρόεδρος δεν πρόκειται να αφήσει στην τύχη την εκλογή γραμματέα», αλλά δε λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι «και οι δυο υποψηφιότητες δεν είναι ξεκάθαρη σαμαρική επιλογή, οπότε υπάρχει η πιθανότητα διασποράς των ψήφων».

email
Πηγή άρθρου: voria.gr