Μέτρα σε τρία μέτωπα για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς

Μέτρα σε τρία μέτωπα για τους σεισμοπαθεί

Μέτρα σε τρία μέτωπα για τους σεισμοπαθεί

Μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών της Κεφαλονιάς αποφασίστηκε να ληφθούν κατά τη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις της για να επανέλθει η Κεφαλονιά στους φυσικούς ρυθμούς της. Οι Κεφαλονίτες έχουν επιδείξει μεγάλο σθένος, όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοηθούν, τους εθελοντές και την εκκλησία».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης κινείται σε τρία μέτωπα: ανακούφιση των πληγέντων, αποκατάσταση των ζημιών και ενίσχυση των επιχειρήσεων. Για την αποτελεσματικότερη εποπτεία δημιουργείται μία κάθετη δομή σε κάθε υπουργείο με επικεφαλής τον αρμόδιο γενικό γραμματέα.

Ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύσκεψη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία. Πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους της, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα, βοήθεια, γιατί είναι και ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση.

» Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ’ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά, να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα βρισκόμαστε, για να δούμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πότε πρέπει να γίνει, από ποιον πρέπει να γίνει.

»Στο τέλος θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση, για να έχει και ο κόσμος γνώση των λεπτομερειών των αποφάσεών μας».

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας και θα πρέπει πάνω απ’ όλα για να επανέλθει ο ρυθμός ζωής στην Κεφαλονιά να είμαστε κι εμείς σωστά συντονισμένοι. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα βρισκόμαστε για να δούμε και την τελευταία λεπτομέρεια, τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πότε πρέπει να γίνει από ποιόν πρέπει να γίνει».

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλος, Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Υποδομών και Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης, συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς πολλών υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η σύσκεψη της Τρίτης στην Κεφαλονιά

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη παρουσία των συναρμόδιων υπουργών έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, καθώς και προγραμματισμός δράσεων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και επίσημα την κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης περιοχής και παρουσίασε σειρά μέτρων που προβλέπονται για την ανακούφιση των πληγέντων, μεταξύ των οποίων:

1) Καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης

2) Η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος

3) Δημιουργία οικισμού, εφόσον χρειαστεί, με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον Αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.

Επίσης, θα ξεκινήσουν άμεσα παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού για την αποκατάσταση των ζημιών καθώς και η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και η ένταξή του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για την ενημέρωση των πολιτών η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει στον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας επιτροπή βραχυπρόθεσμης εξέλιξης του σεισμού η οποία, επιτροπή, αποτελεί το επίσημο όργανο της ελληνικής πολιτείας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Καλώ όλους με αίσθημα ευθύνες να τοποθετούνται, ακόμα και σε επιστημονικό επίπεδο, με βάση την ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη».

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, αφού οι εκτιμήσεις συνεχίζονται, στο νησί έχουν καταγραφεί 600 κατοικίες κατεδαφιστέες, 1.100 με σημαντικές βλάβες, 1.400 με ελαφρότερες βλάβες οι οποίες θα επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ελέγχου.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr