Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη για την επέτειο της 21ης Μαΐου 1864

Σωτήρης Κουρής

Σωτήρης Κουρής

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Επέτειος της 21ης Μαΐου 1864 σηματοδότησε την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Μία Ένωση που επιβεβαιώθηκε τυπικά, καθώς στην ψυχή, στην μνήμη μας, στην κοινή μας συνείδηση, στα βιώματα και στους στόχους μας υπήρξαμε πάντα ενωμένοι, πάντα Επτανήσιοι, χωρίς πότε μα ποτέ να χρειαστεί να αναρωτηθούμε ή να αμφισβητήσουμε την κοινή μας ταυτότητα.

Οι λεπτομέρειες των γεγονότων, ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ιονίου, πριν ακόμη από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα (Μάιος 1864) και ο καταλυτικός ρόλος των Επτανησίων στην αναγεννώμενη πατρίδα κατά τα δύσκολα χρόνια του Γένους συνιστούν ιστορικά δεδομένα που διδάσκονται και μεταλαμπαδεύονται ως γνώση ανά τις γενεές. Οφείλουμε όλοι να τα γνωρίζουμε καθώς αποτελούν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν, την ιστορία , τον πολιτισμό, την πορεία και την εξέλιξή μας στο χρόνο. Ωστόσο το πλέον σημαντικό όλων είναι να αποτυπώσουμε τις μνήμες όλων όσων συνέβησαν τότε στο σήμερα, όπως αυτά αντανακλώνται στην σύγχρονη πραγματικότητα την ζωή και την κοινωνία μας. Η 21η Μαΐου, αντανακλά την ομοψυχία, τους δεσμούς, την εγρήγορση της κοινής σκέψης και στάσης όλων ημών των Επτανησίων , την διορατικότητα, την ορθή κρίση και την επιτυχή δράση εν τη ενώσει μας. Εκφράζει την αξιοποίηση των ικανοτήτων και της αιχμηρότητας του πνεύματος όλων των αξιόλογων συμπατριωτών μας, σε όλο το εύρος των Ιονίων.

Αποτελεί το μεγαλειώδες αποτύπωμα της προσπάθειας όλων μας, για το ενιαίο καλό, της αναγνώρισης και γόνιμης αξιοποίησης αυτών που μας συνδέουν και αποτυπώνονται στις μνήμες, την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοσή μας, του κοινού μας οράματος, ως «όλον», με γνώμονα την καλυτέρευση της ζωή της δικής μας και των παιδιών μας. Η φύση του λαού μας όπως αποτυπώνεται στην ιστορία μας είναι να αγωνιζόμαστε και να επιτυγχάνουμε, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες και η με αφορμή την Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων είναι και το πλέον ουσιαστικό μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε και να πιστέψουμε. Στους καιρούς μας οι πόλεμοι είναι συχνά ακήρυκτοι.

Έχουμε χρέος να μελετάμε, να ενθυμούμαστε και να διδασκόμαστε την ιστορία μας, για να διατηρούμε ακέραια την υπόστασή μας, να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας, να εμπνεόμαστε, να διδασκόμαστε και να αντλούμε κουράγιο να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μας, ειδικά τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η σημερινή ημέρα πέραν του φόρου τιμής που αποδίδεται επετειακά, οφείλει κυρίως να μας αφυπνίσει ως Επτανήσιους αλλά και ως Έλληνες, να μας υπενθυμίσει την δύναμη, τον ρόλο και την επιρροή μας στην εξέλιξη γεγονότων που επηρέασαν καθοριστικά την ιστορική πορεία της χώρας μας αποτελώντας παράλληλα ισχυρό κίνητρο κοινής δράσεως για να διαχειριστούμε δυναμικά και με ευοίωνη προοπτική την δυσχερή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας. Τώρα που οι καιροί, θέτουν σε αμφισβήτηση τις αξίες και τα ιδανικά μας, τώρα που οι πολλαπλές πιέσεις που δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα στοχεύουν να μας λυγίσουν και να μας εξουθενώσουν επιβάλλεται να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν, μας ομονοούν και μας κάνουν πιο δυνατούς. Ας είναι η σημερινή επέτειος ένα μήνυμα πίστης και δύναμης και ένα κάλεσμα κοινού αγώνα για την ανάταση του τόπου μας και την βελτίωση της ζωής μας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ