Μητσοτάκης: Τριάντα χρόνια ζούμε με δανεικά – Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε

Μητσοτάκης:Πείτε στον λαό ότι φταίμε εμείς και όχι οι ξένοι

Μητσοτάκης:Πείτε στον λαό ότι φταίμε εμείς και όχι οι ξένοι.

Να πουν την αλήθεια στον Ελληνικό λαό καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Μητσοτάκης ενώ παραδέχεται ότι και τα δύο Μνημόνια περιέχουν πολλά λάθη, τα οποία μπορούν να διορθωθούν και χαρακτηρίζει «ασόβαρους» όσους λένε ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, επισημαίνει ότι «τα παλιά πολιτικά στελέχη πρέπει να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και να προβληθούν νεότερα πολιτικά στελέχη, άφθαρτα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την κοινή γνώμη» επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός ενώ τονίζει ότι η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ζούσε με δανεικά.

«Η αλήθεια είναι ότι επί τρεις δεκαετίες, με μια εξαίρεση, την περίοδο ́90 – ́93, που κυβέρνησε η ΝΔ, ζούσαμε πάνω από τιςδυνάμεις μας, με δανεικά. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε σε μια σκληρή πραγματικότητα, να κατεβάσουμε δηλαδή το βιοτικό μας επίπεδο. Και αυτό με σκληρό νόμισμα είναι δύσκολο και επώδυνο.»

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι δεν φταίει για όλα τα μνημόνιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πρέπει να πει καθαρά στον ελληνικό αυτή την αλήθεια και να μην τα ρίχνει όλα στο μνημόνιο και στους ξένους. Διότι αυτό στην πραγματικότητα συνέβη. Το Μνημόνιο, τα δυο Μνημόνια για την ακρίβεια, περιέχουν πολλά λάθη, αρκετά από τα οποία είναι δυνατόν να διορθωθούν» ενώ τονίζει ότι πρέπει να ανακτήσουμε την χαμένη μας αξιοπιστία.

«Πρέπει να ανακτήσουμε – είναι δύσκολο αλλά, μπορούμε να το πετύχουμε σιγά σιγά – τη χαμένη αξιοπιστία μας. Ως αξιόπιστοι συνομιλητές με την Ευρώπη, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ιδιαίτερα τώρα, γιατί είναι μια πάρα πολύ ευνοϊκή περίοδος για μας.

Αυτή την περίοδο ξανασυζητείται το όλο πρόβλημα της λιτότητας που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι βέβαιο ότι θα πάμε τουλάχιστον σε ένα συμπληρωματικό σύμφωνο, που θα ευνοήσει την ανάπτυξη, κάτι που για μας είναι σημαντικό».

Όπως αναφέρει στο άρθρο του « θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο προεκλογικός αγών πρέπει να επικεντρωθεί στις πολιτικές. Πρέπει, δηλαδή, να ξεκαθαρίσει το βασικό πολιτικό πρόβλημα σε αυτές τις εκλογές, το οποίο συνοψίζεται στο εάν η χώρα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ. Εάν θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρώπη» ενώ υποστηρίζει ότι όσοι λένε ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από το ευρώ είναι δεν είναι σοβαροί.

«Η απόψη ότι δεν μπορούν να μας διώξουν από το ευρώ είναι απλοϊκή και ασόβαρη. Ασφαλώς δεν μπορούν να μας βγάλουν, σύμφωνα με τις συνθήκες, από το ευρώ. Ωστόσο, αυτό γίνεται αναγκαστικά, εάν πάψουν να μας δίδουν χρήματα. Τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς να ζητήσουμε να φύγουμε μόνοι μας και η Ευρώπη σίγουρα θα μας βοηθήσει να το κάνουμε, παρέχοντάς μας μια τελευταία υπηρεσία. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της παραμονής ή μη στο ευρώ υπάρχει και κρίνεται και είναι το διακύβευμα πάνω στο οποίο πρέπει να γίνεται ο πολιτικός διάλογος. »

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι η ώρα να μπουν νεα πρόσσωπα στην πολιτική «Ο πολιτικός διάλογος δεν επιτρέπεται να προσωποποιηθεί. Τα παλιά πολιτικά στελέχη πρέπει να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και να προβληθούν κατά το δυνατόν νεότερα πολιτικά στελέχη, άφθαρτα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο την κοινή γνώμη.

Είναι ανάγκη ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά, όταν τα πάντα φαίνονται να γκρεμίζονται γύρω μας, να δημιουργήσουμε τουλάχιστον ένα θεσμικό περιβάλλον καλύτερο, σταθερότερο, το οποίο θα μας βοηθήσει, αποφασιστικά, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο μας πρόβλημα, που δεν είναι δυστυχώς το οικονομικό. Είναι πολιτικό: είναι η ανυπαρξία, η διάλυση του κράτους και όλα όσα το συνοδεύουν…»

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr