Μνημόσυνο για τους 5 αγωνιστές στο Ληξούρι

Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Η Αγία Θέκλη, όπως και όλα τα χωριά της Παλικής, είχαν ιδιαίτερη σημασία για τον κατακτητή, όχι μόνο για τη γεωγραφική τους θέση, αλλά και για το παραδοσιακά δημοκρατικό φρόνημα των κατοίκων της.

Σήμερα δεν τιμούμε απλώς αγαπημένους ανθρώπους, τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που οι φασίστες κρέμασαν σ’ αυτή την πλατεία. Τιμούμε όλους τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και τα μέλη του ΕΑΜ που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, παλεύοντας ν’ απελευθερωθεί αυτός ο τόπος και να κυβερνηθεί από το λαό. Ως ανταπόδοση, η μετέπειτα ελεύθερη πατρίδα, γι’ αυτούς που επέζησαν και τις οικογένειές τους, επεφύλαξε φυλακές και εξορίες.

Αυτή η εκδήλωση δεν απευθύνεται μόνο στους αριστερούς, αλλά σκοπός της είναι να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας. Την ιστορία που έχουν γράψει οι ίδιοι οι καθημερινοί άνθρωποι. Ακόμη να μην ξεχάσουμε τα εγκλήματα των φασιστών – συνεργατών των κατακτητών.

Εβδομήντα (70) χρόνια μετά και εν μέσω της βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η πατρίδα μας, ο φασισμός είναι ξανά επίκαιρος. Αυτοί που υπόσχονται να δέρνουν τους «κλέφτες πολιτικούς», αυτοί που σήμερα μαχαιρώνουν μετανάστες, αυτοί που στερούν την ελευθερία του λόγου, αύριο θα στήσουν κρεμάλες στις πλατείες για τους λαϊκούς αγωνιστές.

Αργά και σταθερά αποδομούνται οι δημοκρατικές διεκδικήσεις, που είχαν κατακτηθεί με αίμα και αγώνες τον τελευταίο αιώνα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν εδώ κι ένα χρόνο το “κλείσιμο” της ΕΡΤ και πρόσφατα το “κλείσιμο” της Βουλής, γιατί φαίνεται να ενοχλεί η λειτουργία της.

Ακόμη, καθίσταται επιτακτική η υποχρέωσή μας της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Και αυτό όχι σαν συμψηφισμό με το χρέος, αλλά σαν εθνικό και πατριωτικό καθήκον στη μνήμη αυτών των νεκρών.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές. Ποτέ ξανά φασισμός.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

email