Όχι επίτροπος, αλλά επόπτης της Κομισιόν στην Ελλάδα

Mέρκελ&Μπαρόσο

Η πρόταση της Γερμανίας για επιτροπεία φαίνεται να απορρίπτεται και να αντικαθίσταται από την πρόταση της Κομισιόν για επόπτη.(Πηγή φώτο:commons.wikimedia.org)

Η γενικευμένη κατακραυγή εντός κι εκτός Ελλάδας για τα γερμανικά σχέδια περί ορισμού επιτρόπου στην Ελλάδα, οδήγησε στην απόσυρση της ιδέας, έστω μερικώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση στην Αθήνα τουλάχιστον ενός επόπτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιτελείο του, δηλαδή μιας ομάδας στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η Κομισιόν βασίζει την πρότασή της στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, που προβλέπει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως προγραμματίζεται η τοποθέτηση στελέχους μεσαίας κατηγορίας, καθώς και τεσσάρων υπαλλήλων στην Αθήνα.

Ο στόχος της αποστολής είναι η εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων κι όχι η επιτροπεία, δηλώνει στα Νέα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με μια μόνιμη ομάδα στην Ελλάδα θα αποφευχθούν οι εντάσεις που σημειώνονται στην ανά τρίμηνο επίσκεψη της τρόικας και οι διαβουλεύσεις θα προχωρούν σε πιο παραγωγικό κλίμα.

Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ ,in.gr