Όλοι εναντίον του Βερολίνου

Κρ. Λαγκάρντ- Β. Σόιμπλε

Κρ. Λαγκάρντ- Β. Σόιμπλε

Σε μία κομβική μάχη για το μέλλον της ευρωζώνης και κυρίως για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ, εξελίσσεται από αργά το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του Eurogroup.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση δήλωσε λακωνικά πως είναι καιρός για μία πραγματική λύση στο ελληνικό ζήτημα και όχι για μία πρόχειρη λύση. Στην ίδια γραμμή βρίσκονται η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και η εξωγενής μεν, αλλά σημαντική παράμετρος που είναι οι ΗΠΑ.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκεται η Γερμανία με τους συμμάχους της, ιδιαιτέρως την Αυστρία. Μία Γερμανία η οποία επιχειρεί εκ νέου να μεταθέσει το πρόβλημα και να κερδίσει χρόνο, χωρίς να ληφθούν άμεσα οι απαραίτητες αποφάσεις για την επίλυση του κρίσιμου μεγέθους που είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Βερολίνο θα επιθυμούσε επί της ουσίας να μετατεθεί η επίλυση των κρίσιμων παραμέτρων του ελληνικού ζητήματος, αν είναι δυνατόν, για μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία, δηλαδή για μετά τον Σεπτέμβριο του 2013.

Είναι ωστόσο, αδύνατο να πείσει κανείς τις αγορές να αναμένουν για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά ούτε και το σύνολο της ευρωζώνης έχει τη δυνατότητα να περιμένει την εξέλιξη της γερμανικής προεκλογικής καμπάνιας για να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν λύσεις για την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί, καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζουν πώς είναι καιρός οι πιστωτές της Ελλάδος να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Για τους κύριους Μοσκοβισί και Γιούνκερ, η ευρωζώνη οφείλει να καταλήξει κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας σε μία ξεκάθαρη πολιτική δήλωση αλλά και σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την επίλυση του ελληνικού ζητήματος αλλά και του προγράμματος χρηματοδότησης αυτής της λύσης.

Η τρόικα ζητεί επιμήκυνση

Στην απαραίτητη επιμήκυνση καταλήγει στην έκθεση της η τρόικα, μεγάλο μέρος της οποίας εστάλη ήδη από την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες. Η αναγκαία χρηματοδότηση της διετούς επιμήκυνσης ξεπερνά κατά την τρόικα τα 30 δισ. ευρώ. Οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία αυτή την επιμήκυνση είναι η βαθειά ύφεση που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Υπέρ αυτής της προοπτικής έχει ήδη ταχθεί και το ΔΝΤ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και άλλοι κοινοτικοί θεσμοί και παράγοντες. Η επιμήκυνση αφορά τη συρρίκνωση του χρέους σε ποσοστό κάτω του 3%. Αυτό το όριο προβλεπόταν για το 2014, αλλά οι πάντες εκτιμούν πλέον πώς είναι ανέφικτο.

Παράλληλα, συζητείται η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων αλλά και το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα του Βερολίνου αλλά και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΔΝΤ το οποίο επιμένει στην ανάγκη υλοποίησης μίας συνο0λικής λύσης ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πώς την λύση θα βρούν εκείνοι που έχουν το πρόβλημα, δηλαδή οι Γερμανοί, το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη και πως τελικά και η δόση θα δοθεί εγκαίρως και επιπλέον, χρηματοδότηση θα επιδοθεί στην Ελλάδα.

Τι επισημαίνει η Τρόικα

 

Τρόικα

Τρόικα

«Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας εξυγίανσης των δημοσιονομικών», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας που εστάλη στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 0%, 1,5%, 3% και 4,5% αντιστοίχως για την περίοδο 2013 – 2016. Σημειώνεται ακόμα ότι «η βαθύτερη ύφεση σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, συνεπάγεται ότι το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας θα είναι ανάλογα μεγάλο».

Ετσι για τη διετία 2013-2014 θα απαιτούνταν χωρίς την επιμήκυνση επιπλέον μέτρα 9,2 και 13,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως προκειμένου να ήταν εφικτή η επίτευξη του στόχου που αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Το έλλειμμα προβλέπεται πλέον, μετά την επιμήκυνση κατά δυο χρόνια, να πέσει κάτω από το 3% το 2016, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την αρχική πρόβλεψη.

Όμως η κρίσιμη «λεπτομέρεια» του Μνημονίου ΙΙΙ είναι η υποχρέωση θέσπισης «μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης» τους αμέσως προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα υπάρχουν «αυτόματες περικοπές δημοσίων δαπανών εκτός μισθών, συντάξεων και επιδομάτων» ανάλογου ύψους με τις πιθανές αποκλίσεις που θα διαπιστώνονται στο εξής από τις περιοδικές εκθέσεις των κλιμακίων της τρόικας, δηλαδή αν δεν πιάνεται ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων.

Επιπλέον, κατά ένα δισ. ευρώ αυξάνονται τα μέτρα που θα πρέπει να εξειδικεύσει η Ελλάδα για την περίοδο 2015-2016, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπροθέσμου προγράμματος που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Η τρόικα στο προσχέδιο σημειώνει ότι εάν δεν δίνονται η διετης παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της, τότε θα έπρεπε να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισ ευρώ στη διετία 2013-2014 για να επιτύχει τους στόχους της.

Επίσης, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται στα 32,6 δις. ευρώ έως το 2016. Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014 ύψους 15 δισ ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 8,8 δισ ευρώ, ενώ για τη διετία 2015-2016 η αναγκαία χρηματοδότηση φθάνει στα 17,6 δισ ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 14,1 δισ ευρώ.

Σε ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στον δημόσιο τομέα θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ περίπου 2.000 εργαζόμενοι είτε θα απολυθούν είτε θα ενταχθούν σε «ενός είδους μονάδας παροχής υπηρεσιών με αυξημένη κινητικότητα», προβλέπει η 65σέλιδη προκαταρκτική εισήγηση την τρόικας.

email
Πηγή άρθρου: zougla.gr