«Όποιος στοιχηματίζει κατά της Ελλάδας χάνει»

Ευρώ

Ευρώ

Τα υπέρογκα κέρδη των hedgefonds από την Ελλάδα, οι επικρίσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι τα θέματα της επισκόπησης.

«Όποιος στοιχηματίζει κατά της Ελλάδας χάνει» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ZEIT. Η εφημερίδα σημειώνει: «Κερδισμένοι είναι αυτοί που στοιχημάτισαν σε μια παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα πέτυχαν στην κατηγορία τους το 2012 τις υψηλότερες αποδόσεις. Εντούτοις τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν κερδοσκοπικές επενδύσεις, καθώς η χώρα δεν τα έχει πραγματικά ακόμη καταφέρει. Το βουνό των χρεών παραμένει τεράστιο, παρά την επαναγορά ομολόγων, ενώ δεν διαφαίνεται ακόμα ένα τέλος της καθοδικής πορείας. Η τελευταία λέξη για τα ελληνικά ομόλογα δεν έχει ειπωθεί ακόμα».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Κανένας διευθυντής hedgefonds και κανένας επενδυτής ομολόγων δεν πιστεύει σοβαρά ότι η Ελλάδα ‘σώθηκε’. Σε αυτούς τους κύκλους είναι κοινό μυστικό ότι παρά τις όλες ρυθμίσεις η χώρα είναι μαθηματικά χρεοκοπημένη.

Και εκεί δεν βοηθάει ούτε η επιτυχημένη επαναγορά ομολόγων, η οποία μειώνει το χρέος κατά 20 δισ. ευρώ και ανοίγει το δρόμο για νέα οικονομική βοήθεια. Με τα λεφτά αυτά θα αποπληρωθούν παλιές απαιτήσεις και τόκοι. Ακόμα και η τρόικα εξέφρασε τις αμφιβολίες της εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Για τους κερδοσκόπους, όμως, όλα αυτά είναι αδιάφορα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφεραν να κερδίσουν πάρα πολλά».

Επικρίσεις της Διεθνούς Αμνηστίας

Πολλές αναφορές στο γερμανόφωνο τύπο γίνονται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τους πρόσφυγες και για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Το Spiegel γράφει στην ηλεκτρονική του σελίδα: «Μένουν στους δρόμους ή σε άθλια καταλύματα, πρέπει να περιμένουν μέρες στην ουρά σε διάφορες υπηρεσίες και πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στηλιτεύει την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ευρώπη».

Για το ίδιο θέμα η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σημειώνει: «Η έκθεση παρουσιάζει περιπτώσεις καθημερινής βίας από αστυνομικούς και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Τα μεγάλα βάρη στα οποία έχει εκτεθεί η χώρα δεν μπορούν να χρησιμεύσουν σαν δικαιολογία για τα εμπόδια που τίθενται στους αιτούντες, δήλωσε ο υπεύθυνος των προγραμμάτων στην Ευρώπη Νταλχούιζεν».

Πηγή άρθρου: dw.de