Όπλα κι άλλα όπλα, περισσότερα όπλα…

Μια εβδομάδα μετά το μακελειό στο Newtown

Μια εβδομάδα μετά το μακελειό στο Newtown

Μια εβδομάδα μετά το μακελειό στο Newtown το αμερικανικό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και προτείνει φύλαξη των σχολείων από ενόπλους αστυνομικούς. “Ο επόμενος δράστης ετοιμάζεται ήδη”

Οι καμπάνες χτύπησαν για άλλη μια φορά πένθιμα στο Newtown, 26 φορές, όσα και τα θύματα. Μια εβδομάδα μετά το μακελειό στο σχολείο η πόλη προσπαθεί να μπει και πάλι σε μια κανονικότητα, αλλά είναι αδύνατο ακόμη. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο τους και κυρίως δεν μπορούν να καταλάβουν τι ήταν εκείνο που οδήγησε τον 20χρονο σε μια τόσο αποτρόπαια πράξη.

«Ο καλός νέος με όπλο»

Το πανίσχυρο NRA

Η στάση του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA έχει ξεσηκώσει τους συγγενείς των θυμάτων και τμήμα της αμερικανικής κοινή γνώμης. Μια εβδομάδα μετά την τραγωδία ο επικεφαλής του NRA Γουέιν Λαπιέρ, το μόνο που βρέθηκε να πει ήταν πως τα όπλα είναι το μοναδικό μέσο προστασίας.

Και το είπε με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο. «Το μόνο που σταματά έναν κακό νέο με όπλο είναι ένας καλός νέος με όπλο».

Αυτή ήταν και η επίσημη απάντηση στο αίτημα για αυστηρότερο έλεγχο των όπλων. Ο Λαπιέρ πρότεινε μάλιστα σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που δίνει ότι στο μέλλον κάθε σχολείο θα πρέπει να φυλάσσεται από ένοπλους αστυνομικούς.

Έριξε το ανάθεμα στα ΜΜΕ, στα ηλεκτρονικά παιγνίδια, στα φιλμ και στα μουσικά βίντεο υποστηρίζοντας ότι έχουν περάσει μηνύματα βίας στην κοινωνία. Κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι εκμεταλλεύτηκαν το συμβάν για να προωθήσουν την εικόνα τους και απέρριψε κάθε πρόταση για αυστηρότερη νομοθεσία με τη φράση ότι «20.000 άλλοι νόμοι δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα».

Όπλο στο τζάκετ

Ο δηλώσεις του επικεφαλής του NRA προκάλεσαν την οργή των παριστάμενων που σηκώθηκαν όρθιοι την ώρα της συνέντευξης και φώναζαν οργισμένοι: το NRA έχει κολλημένο στα χέρια του, έχει αίμα στα χέρια του!
Η αντίδραση απηχεί την θέση της πλειοψηφίας των Αμερικανών.12.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωής τους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από τη χρήση όπλων, σε σπίτια, στο δρόμο, σε καταστήματα, σε αυλές. Βέβαια ο επικεφαλής του NRA Λαπιέρ έχει δίκαιο όταν κατηγορεί τη βιομηχανία θεάματος για τη θεοποίηση των όπλων.

Όμως υπάρχει και ένας γενικότερος τρόπος σκέψης και στάσης που πρέπει να καταπολεμηθεί: αυτή η παρανοϊκή ανάγκη των Αμερικανών να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο χωρίς όπλο κρυμμένο στο τζάκετ τους. Όμως το χειρότερο είναι ότι ο Λαπιέρ διασπείρει τον φόβο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

«Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι δεν υπάρχει ήδη ένας επόμενος 20χρονος που ετοιμάζει την επόμενη επίθεση σε σχολείο, το οποίο έχει μάλιστα ήδη επιλέξει»; αναρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου. Αυτή όμως είναι η εικόνα της Αμερικής; Είναι η εικόνα ενός λαού που ζει μέσα στο φόβο της επόμενης επίθεσης;