Ορκίζεται η Βουλή των… δύο ημερών

Βουλή των Ελλήνων

Βουλή των Ελλήνων (Πηγή φωτογραφίας:tvxs.gr)

Ομόφωνα αποφάσισαν τα κόμματα να μη διεκδικήσουν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές την αποζημίωσή τους, που ανέρχεται για το δεκαπενθήμερο από την 6η μέχρι και τις 19 Μαΐου στο ποσόν περίπου των 2.500 ευρώ.

Αυτό έκανε γνωστό χθες ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας Φίλιππος Πετσάλνικος λέγοντας ότι για τον σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των νέων κοινοβουλευτικών κομμάτων από την προηγούμενη Δευτέρα. Κι ενώ, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, οι νέοι βουλευτές θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το επίδομά τους για την πλέον σύντομη κοινοβουλευτική περίοδο, τελικώς οι επικεφαλής των κομμάτων, σε συνεννόηση με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, κατανόησαν ότι μία τέτοια πράξη, σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης και πολιτικής αβεβαιότητας, θα προκαλούσε το κοινό αίσθημα και αποφάσισαν να αποποιηθούν το τμήμα της βουλευτικής αποζημίωσης.

Η σημερινή διαδικασία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα χαρακτηρισθεί από έκτακτα μέτρα ασφαλείας, έχει προγραμματισθεί να αρχίσει στις 11 το πρωί με την καθιερωμένη ορκωμοσία των νέων βουλευτών υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Τα καθήκοντα του προέδρου θα τα ασκήσει με βάση το πρωτόκολλο ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς από το προηγούμενο προεδρείο, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα είναι ο τέως Δ’ αντιπρόεδρος Βύρων Πολύδωρας (ΝΔ) που θα καλέσει τους νέους βουλευτές να δώσουν τον νενομισμένο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην πατρίδα και το Δημοκρατικό Πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», ενώ θα ακολουθήσει ξεχωριστά ο όρκος στο Κοράνι των μουσουλμάνων βουλευτών.

Αύριο εξάλλου, σε νέα συνεδρίαση η Βουλή, πριν διαλυθεί με προεδρικό διάταγμα, θα κληθεί να εκλέξει αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Κι ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ – Ανεξάρτητοι Ελληνες) δεν είχαν γνωστοποιήσει τις προτάσεις τους, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημείωναν ότι θα προτείνουν για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Βύρωνα Πολύδωρα και για τις θέσεις των αντιπροέδρων τούς Γιάννη Τραγάκη, Νίκο Νικολόπουλο, Αθανάσιο Νάκο και Ιωάννη Λαμπρόπουλο.

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr