Πάμε σε εκλογές που κανένας δεν θέλει να χρεωθεί

Πολιτικοί Αρχηγοί

Πολιτικοί Αρχηγοί (Πηγή φωτογραφίας:newpost.gr)

Προς ναυάγιο οδηγείται η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με τα «βλέμματα» να στρέφονται πλέον στις επαφές που θα έχει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Μία εβδομάδα σχεδόν μετά τις κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης, ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης μοιάζει πλέον με «όνειρο θερινής νυκτός» και οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να βαδίζουν στη λογική της προεκλογικής περιόδου, εγκαταλείποντας τις προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προσέλθει στο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας ήδη κόψει τις «γέφυρες» επικοινωνίας με τα υπόλοιπα κόμματα που επιμένουν στις προτάσεις που ήδη έχουν καταθέσει, οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών τις τελευταίες ημέρες έχουν έντονο προεκλογικό «άρωμα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου φαίνεται πως αισιοδοξούν, με βάση και τα αποτέλεσμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων πως σε ενδεχόμενο νέων εκλογών, τα ποσοστά του κόμματος θα αυξηθούν σημαντικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως επιμένουν να ακολουθούν ρητά τις επιταγές του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας πως η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι ουσιαστικά η εντολή του λαού από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Το Σάββατο, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στον κ. Παπούλια αποκαλύπτει ότι ενώ τα τρία κόμματα άλλα έλεγαν δημόσια, άλλα έκαναν στο παρασκήνιο γιατί από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία σε πρόγραμμα διετίας και τώρα καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να προστρέξει στην εφαρμογή του.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν την εκτίμηση ότι πιθανότατα θα σχηματιστεί κυβέρνηση των τριών κομμάτων, αλλά η κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει την λαϊκή νομιμοποίηση και για τον λόγο αυτό, αν σχηματιστεί, δεν θα αντέξει, κάτω από τη λαϊκή πίεση.

Η Νέα Δημοκρατία, που την Παρασκευή εξαπέλυσε εκ νέου σφοδρή επίθεση εναντίον του επικεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «την πιο κρίσιμη στιγμή, ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία», ετοιμάζει ήδη την προεκλογική της γραμμή.

Αυτό έγινε αισθητό και από την ομιλία του κ. Σαμαρά στους βουλευτές του κόμματός του όπου ο πρόεδρος της ΝΔ έστρεψε τα «πυρά» του κατά του κ. Τσίπρα και επανέλαβε τις πάγιες προτάσεις του για σταδιακή «απαγκίστρωση» από το Μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε ταυτόχρονα και την απόφασή του για ριζική ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, επέστρεψε σήμερα τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας του να «εστιάσει» στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως υποστήριξε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη συμφωνήσει σε μια οικουμενική κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντας διετίας, την οποία ωστόσο απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αναγνωρίζει, άλλωστε, πως μια κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι βιώσιμη.

Την ίδια άποψη έχουν και τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τον Φώτη Κουβέλη να επιμένει ως δεν πρόκειται να μετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr