Παπούλιας: Πολλοί ξεχνούν τι χρωστά η Ευρώπη στην Ελλάδα

Παπούλιας: Πολλοί ξεχνούν τι χρωστά η Ευρώπη στην Ελλάδα

Παπούλιας: Πολλοί ξεχνούν τι χρωστά η Ευρώπη στην Ελλάδα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και η μαθητική στην Αθήνα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος στη δήλωσή του έστειλε μήνυμα προς του ευρωπαίους εταίρους:

«Δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτό το λαό, τα έχει δώσει όλα», τόνισε ο κ. Παπούλιας επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες έχουν καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, χώρες που επίσης δοκιμάζονται όπως είπε.

«Ελπίζω», πρόσθεσε, «οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν την ελπίδα στο λαό μας ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση» ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του και αφού υπενθύμισε τη συμβολή της Ελλάδας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε με νόημα: «Πολλοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σε αυτή τη μικρή Ελλάδα».

Ολόκληρη η δήλωση Παπούλια

Εορτάζουμε σήμερα δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του ελληνισμού.

Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν μια ανατροπή στα τότε δεδομένα και καθιέρωσε πολιτικοστρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρο της. Ετσι η Ελλάδα με τις νίκες του στρατού και τη στήριξη του λαού πέτυχε τα όνειρα που προσδοκούσε ο Ελληνισμός. Και φτάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως ομολογούν όλοι. Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας είχε σαν συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε το χειμώνα του 1941 να καταλάβει τη Μόσχα και κατέρρευσαν τα σχέδια του Χίτλερ. Αυτό το ομολόγησαν όλοι τότε. Σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν και θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σε αυτή τη μικρή Ελλάδα.

Παπούλιας: Πολλοί ξεχνούν τι χρωστά η Ευρώπη στην Ελλάδα

Εμείς όμως, προχωράμε μπροστά, ο ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα, αλλά έχει την ίδια ψυχή εκείνου του λαού των Βαλκανικών Πολέμων και του έπους του 1940. Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού, θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Γιατί και σε εκείνη την ιστορική εποχή υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897 και όμως ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, έδωσε το «παρών» και αποκατέστησε την πολιτικοστρατιωτική της σημασία σε όλο τον κόσμο, σε εκείνον τον κόσμο και σήμερα πιστεύω το ίδιο θα συμβεί.

Πρέπει, όμως, να βγούμε γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτόν τον λαό. Τα έχει δώσει όλα. Και νομίζω ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Αλλάζει με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα από ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και όλες αυτές οι χώρες που δοκιμάζονται. Και οι επόμενοι μήνες, να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν στο λαό μας την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Με αυτά τα λόγια θέλω να ευχηθώ σε όλους σας ότι καλό μπορεί να περιμένουμε και ελπίζω γρήγορα αυτή η ελπίδα, που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχουμε γονατίσει ακόμα, να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε τα θεωρούσαμε και σήμερα τα θεωρούμε αδύνατα».

Παπούλιας: Πολλοί ξεχνούν τι χρωστά η Ευρώπη στην Ελλάδα

Επίδειξη από F16

Πάνω από το χώρο της παρέλασης, πέταξε μαχητικό αεροσκάφος F 16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιώντας τολμηρούς και υψηλής ακρίβειας ελιγμούς, πολλοί εκ των οποίων γίνονται σε συνθήκες μάχης. Τα ακροβατικά του υπερσύγχρονου πολεμικού καθήλωσαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς.

Επί δέκα λεπτά το F 16 της Πολεμικής Αεροπορίας «λικνιζόταν» στον ουρανό, χωρίς να εκτελεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω χαμηλών νεφώσεων, ελιγμούς σε μεγάλα ύψη και ολοκλήρωσε την ατραξιόν του πετώντας «πάνω από τα κεφάλια» όσων βρίσκονταν στον χώρο της παρέλασης.

Παπούλιας: Πολλοί ξεχνούν τι χρωστά η Ευρώπη στην Ελλάδα

Τα μέτρα ασφαλείας στην συμπρωτεύουσα προς αποφυγή επεισοδίων ήταν αυστηρά με τη δημιουργία «νεκρής ζώνης» ανάμεσα στην εξέδρα των επισήμων, από όπου παρακολούθησε την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για την περιφρούρηση της στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου επιστρατεύθηκαν περίπου 2.000 αστυνομικοί, ενώ περιπολίες πραγματοποίησαν από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και από θαλάσσης σκάφη του Λιμενικού.

Παπούλιας: Πολλοί ξεχνούν τι χρωστά η Ευρώπη στην Ελλάδα

Στην Αθήνα, στην φετινή παρέλαση συμμετείχαν δέκα λύκεια, εκ των οποίων τα έξι ιδιωτικά, επτά γυμνάσια και τέσσερα δημοτικά, σαφώς λιγότερα από τριάντα και πλέον σχολεία των προηγούμενων ετών.

Αποκλεισμένοι από την περιοχή της πλατείας του Συντάγματος ήταν και οι θεατές, οι οποίοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους οικείους τους να παρελαύνουν από την οδό Πανεπιστημίου και από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και κάτω.

Παπούλιας: Πολλοί ξεχνούν τι χρωστά η Ευρώπη στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της παρέλασης, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτήν την κρίση. «Σήμερα πρέπει να επιδείξουμε την ίδια ομοψυχία, την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ηρωισμό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι ιστορικό μας χρέος να παραδώσουμε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα λάθη και τις δουλείες του παρελθόντος», σημείωσε.

Της μαθητικής παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Την παρέλαση από την πλατεία Συντάγματος, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, παρακολούθησαν μόνο φοιτητές των σχολών της Αστυνομίας.

Από εκείνο το σημείο παρακολούθησε την παρέλαση και η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ελενα Κουντουρά, η οποία διέσχισε το οδόστρωμα της λεωφόρου Αμαλίας από την εξέδρα των επισήμων έως την πλατεία λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης. «Εγώ θα βρίσκομαι πάντα με τον λαό, απέναντι από αυτούς που παραδίδουν την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε.

Δύο προσαγωγές και μία… ξυπόλητη σημαιοφόρος

Σε μια συμβολική κίνηση καταγγελίας της κρίσης προχώρησε και η σημαιοφόρος ενός σχολείου παρελαύνοντας ξυπόλητη.

Δύο γυναίκες προσήχθησαν στο Σύνταγμα, καθώς προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό από την κάτω πλευρά του Συντάγματος και να περάσουν μπροστά για να δουν την παρέλαση.

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου. Παράλληλα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια μέχρι την Ομόνοια.

Στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση, ωστόσο, από το χώρο που διεξήχθη η παρέλαση.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr