Το παραμύθι της κραταιάς Γερμανίας

Το παραμύθι της κραταιάς Γερμανίας

Το παραμύθι της κραταιάς Γερμανίας

Η χθεσινή, ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης, διαθέτοντας ένα ποσό που υπερβαίνει το ένα τρις ευρώ μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων. Τα σχέδια του επικεφαλής της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι αποκτούν τελικά «σάρκα και οστά» παρά τις σαφείς ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά της Γερμανίας.

Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει τον μύθο της γερμανικής παντοδυναμίας, σχολιάζει το ap στην ηλεκτρονική του έκδοση και επισημαίνει: «Η Γερμανία επιβάλλει τη θέλησή της στην υπόλοιπη Ευρώπη: Με αυτήν την εντύπωση ψηφίζεται στο τέλος της εβδομάδας στην Ελλάδα ένα νέο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση παντοδύναμη – αυτό δείχνει και η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται μεταξύ άλλων «και στην ολοένα δημοφιλέστερη ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία υποδουλώνει διά της πολιτικής λιτότητας την νότια Ευρώπη υπέρ των δικών της συμφερόντων. Αυτό είναι ανοησία παρά την αναμφισβήτητα ισχυρή επιρροή της γερμανικής κυβέρνησης. (…) Αν οι εξελίξεις στην Ευρώπη ρυθμίζονταν πραγματικά από τις επιθυμίες της Γερμανίας, τότε δεν θα είχαμε καταλήξει ποτέ σε αυτό το πρόγραμμα».

Ο γερμανός σχολιαστής διαπιστώνει ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι συνιστούν υλοποίηση της υπόσχεσής του ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να σώσει το ευρώ. «Ας ελπίσουμε ότι και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα αισθάνεται ότι δεσμεύεται από τις προηγούμενες συμφωνίες», υπογραμμίζει το σχόλιο.

email
Πηγή άρθρου: dw.de