Η 29η Δεκέμβρη 1865: Ημέρα μνήμης και πένθους για τα Επτάνησα

Επτανησιακή Αναγέννηση

Επτανησιακή Αναγέννηση

Στις 29 Δεκέμβρη 1865, μέσα στο ΜΕΣΟΓΙΟΡΤΟ της Χριστιανοσύνης, διάλεξαν οι άθλιοι κοτσαμπάσηδες της Αθήνας και δημοσίευσαν τον (επισυναπτόμενο ως ΦΕΚ) επονείδιστο Νόμο ΡΗ με τον οποίο κατήργησαν:

« α) Το Αρχοντείον της Παιδείας εν Επτανήσω.

β) Την Ιόνιο Ακαδημία.

γ) Το εν Κερκύρα Ιεροσπουδαστήριον.

δ)Το εν Κερκύρα Γυμνάσιον.

ε) Τα Λύκεια Κερκύρας,Κεφαλληνίας,Ζακύνθου,Λευκάδος,Ιθάκης,Παξών και Κυθήρων.»

Ολόκληρο Πανεπιστήμιο ήταν και το Αρχοντείον της Παιδείας της Επτανήσου, γι΄αυτό άλλωστε το έβαλαν ιεραρχικά πάνω από την Ιόνια Ακαδημία, και το Κάθε Λύκειο σε κάθε Νησί μας ήταν ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι αιτίες που διέπραξαν αυτό το έγκλημα οι κοτσαμπάσηδες της Αθήνας, όπως έγραψε το 1964 ο έγκριτος συντηρητικός ιστορικός Κώστας Δαφνής, ήταν αφενός μεν ότι φθονούσαν τα Επτάνησα και αφετέρου η πρωτοκαθεδρία των Επτανησίων σε Εκπαιδευτικά και Πνευματικά Ιδρύματα και ήθελαν να τα σβήσουν από τον χάρτη.

Εμείς θα καθιερώσουμε τέτοια σημαντικά γεγονότα ως ημέρες ΜΝΗΜΗΣ και αφετηρία ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ αυτών που είχαμε και μας αξίζουν, και όχι να γιορτάζουν τον ακρωτηριασμό μας, όπως θέλουν δουλοπρεπώς ο κ.Σπύρου, ο « Υπερπεριφερειάρχης της Ν.Δ. » κ,Σκούρτης και ΣΙΑ, στερούμενοι Επτανησιακής Παιδείας, γνώσης της Επτανησιακής Ιστορίας,και χωρ΄θις Επτανησιακή αντίληψη και συνείδηση.

ΟΙ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΕΣ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΙΣ ΒΑΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Η ΙΟΝΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ:

Νομική,

Ιατρική,

Φυσική,

Φιλολογία.

Εμείς, όπως μαχητικά, έμπρακτα και με αγώνες στο πεζοδρόμιο αποδείξαμε θα τις διεκδικήσουμε αυτές τις σχολές και θα τις κερδίσουμε το δε ΤΕΙ πρέπει να ενσωματωθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και οι σχολές του να εγκατασταθούν σε όλα τα Νησιά μας.

Ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου και νυν Δωδώνης κ.Χρυσόστομος, στον πρόσφατο πανηγυρικό του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο είπε:

« Δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω.

Όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχουν χίλια μπορώ.»

Τα αθηναικά κόμματα και οι κατά τόπους κομματάρχες τους ούτε θέλουν ούτε μπορούν.

Εμείς και θέλουμε και μπορούμε !

email