BBC: Η Ελλάδα θα πιέσει τη Γερμανία εκεί που πονάει

O Γ.Βαρουφάκης στο BBC

O Γ.Βαρουφάκης στο BBC

H αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη στους Ναζί, ενώ ήταν στο Βερολίνο, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Καισαριανή… Πίσω από όλα αυτά, κρύβεται ένα ιδιαίτερο νόημα σύμφωνα με το BBC. Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πιέσει τη Γερμανία εκεί όπου πονάει.

Ετσι ερμηνεύει και τα δύο περιστατικά το βρετανικό δίκτυο, που επισημαίνει ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Βερολίνο μίλησε ανοιχτά για ένα θέμα το οποίο πολλοί σκληραγωγημένοι πολιτικοί θα απέφευγαν.

«Η Γερμανία πρέπει να είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι ο ναζισμός εξαλείφθηκε από εδώ», ήταν η επίμαχη φράση του κ. Βαρουφάκη κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία κέντρισε την προσοχή του BBC.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η άνεση ενός υπουργού Οικονομικών να αναφερθεί σε αυτό είναι εν μέρει σημάδι του πώς η Γερμανία έχει αποδεχθεί το παρελθόν της. Αλλά επίσης είναι ένα θέμα που είναι χαραγμένο στον ελληνικό ψυχισμό, όπως σημειώνει.

Το BBC κάνει αναφορά στην εκτόξευση της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές του Ιανουαρίου, εκμεταλλευόμενο το θυμό ενάντια στη λιτότητα και το πολιτικό κατεστημένο. Σημειώνοντας τη βίαιη ρητορική ενάντια σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους και πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και στο γεγονός ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη των θαλάμων αερίων, το BBC παραθέτει ακόμη μία σχετική φράση του κ. Βαρουφάκη από το Βερολίνο. «Οταν επιστρέψω απόψε, θα βρεθώ σε ένα κοινοβούλιο στο οποίο το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα δεν είναι νεοναζιστικό, αλλά ναζιστικό».

Οι Ελληνες κατηγορούν την υπαγορευμένη από τη Γερμανία ατέρμονη λιτότητα για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο. Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης με τη δήλωσή του είναι «Συνεχίστε με τις απαιτήσεις σας για περικοπές και ο εφιάλτης τον οποίο αντιμετωπίσατε θα συνεχίσει να απλώνεται στην Αθήνα», όπως αναφέρει το BBC.

Ομως, η έμφαση στους Ναζί πάει πολύ βαθύτερα από την άνοδο της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο, κάνοντας αναφορά στην πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει ένα τριαντάφυλλο στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, μετά από την ορκωμοσία του.

«Οι Γερμανοί απέσπασαν διά της βίας δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Για δεκαετίες, η Αθήνα διεκδικούσε τις αποζημιώσεις και την αποπληρωμή αυτού του δανείου», αναφέρει το BBC, προσθέτοντας την πάγια στάση της Γερμανίας, ότι το θέμα έκλεισε πριν από δεκαετίες. «Ομως, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει τη διαφορά, επιμένοντας ότι θα επιδιώξει τις αποζημιώσεις».

Το BBC κάνει αναφορά και στον Μανώλη Γλέζο, τονίζοντας ότι ο άνθρωπος που κατέβασε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη στα 91 του εξακολουθεί να λατρεύεται στο κόμμα. «Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο μνημείο ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα του έχει συγχωρέσει, αλλά δεν έχει ξεχάσει. Και ότι πλέον δεν θα σκύβει στις εντολές του Βερολίνου», προσθέτει το BBC, σημειώνοντας ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις ποτέ δεν ήταν εύκολες και πως η οικονομική κρίση άνοιξε παλιές πληγές.

«Τώρα, η νέα ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να πιέσει τη Γερμανία εκεί που πονάει», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: BBC

email