“Οι εχθρικοί προς τα Επτάνησα πολιτικοί κοτζαμπάσηδες των Αθηνών”

Γιώργος Καλούδης

Γιώργος Καλούδης

Στις 13 προς 14 Σεπτέμβρη 1943 η Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ βομβάρδισε ανελέητα με εμπρηστικές βόμβες και έκαψε τη πόλη της Κέρκυρας και στις 15 Σεπτέμβρη 1943 έκαψε τη πόλη του Αργοστολίου.

Έκαψαν Κτίρια δοξασμένα αλλά και Ζώσας Πολιτικής Ιστορίας, όπως την ΙΟΝΙΟ ΒΟΥΛΗ, Μνημεία Πολιτισμού όπως τα Πανέμορφα Δημοτικά Θέατρα της Κέρκυρας (Μικρή Σκάλα του Μιλάνου) και του Αργοστολίου (ΚΕΦΑΛΟΣ), το Θερινό θέατρο Αργοστολίου «ΑΠΟΛΛΩΝ», και άλλα πανέμορφα δημοτικά, κρατικά και ιδιωτικά κτίρια. Σκότωσαν 200 άμαχους στο Αργοστόλι και στη Λειβαθώ. Σκότωσαν

Στη Κέρκυρα έκαψαν επίσης την ΙΟΝΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, τον πανέμορφο Μαρκά, το λιμάνι, την Αnnunziata, το παγκοσμίως γνωστό ξενοδοχείο Bella Venezia, την εβραική συνοικία, ότι ιταλικό υπήρχε και συνολικά έκαψαν το 15% των κτιρίων της Κέρκυρας.

Το αγνωστικιστικό απαίδευτο Αθηνοκεντρικό κράτος το 1960, με την (βασικά, πλην φωτισμένων εξαιρέσεων) απαίδευτη ελίτ που το «διοίκησε» (μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και μέχρι το 1046 ως Αγγλικό προτεκτοράτο), «έκλεισε» με νόμο το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, πέρνοντας μόνον κάποια ψίχουλα, χωρίς όμως να ζητήσει αποζημίωση για τη καταστροφή των πόλεων της Κέρκυρας και του Αργοστολίου. Και χωρίς να συμβάλλει στην αρχιτεκτονικά άψογη και αστική ανοικοδόμησή τους.

Ιστορικά απαίδευτη η ελίτ των διευθυνουσών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων.

Το ίδιο διαχρονικό έλλειμμα πολιτικής αντιπροσώπευσης και έκφρασης και των νησιών μας, από πρόσωπα που όρισαν τα αθηνοκεντρικά κόμματα ως τοποτηρητές των δικών τους συμφερόντων και όχι ως εκπροσώπους των συμφερόντων των Νησιών μας. Η διαχρονική λήστευση και ισοπέδωση των Επτανήσων από το διαρκώς ανορθόδοξα με ανατολίτικα χαραχτηριστικά δομηθέν αθηνοκεντρικό κράτος και σύστημα εξουσίας που πήρε τα σημερινά χαραχτηριστικά τριτοκοσμικού χρεωκοπημένου πελατειακού κράτους, όπου το 55% του πληθυσμού και το 65% του πλούτου συγκεντρώθηκε στην τριτοκοσμική Αθήνα:

Το 1953-1955 αυτό το ληστρικό σύστημα εξουσίας δεν απέδωσε στη Κεφαλλονιά, στη Λευκάδα και στη Ζάκυνθο όλα τα χρήματα που έστειλαν Ευρωπαικά κράτη, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Γαλλία κ.α. (σε ένδειξη τιμής στη Σάμη, οι Σαμιώτες έχουν ονοματοθετήσει τους πιο κεντρικούς δρόμους σε «Λεωφόρος Αγγλίας, Σουηδίας κ.λπ».) και φιλοεπτανήσιοι ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι για την ανοικοδόμηση των πόλεων και των χωριών της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας και της Ζακύνθου, μετά τον ισοπεδωτικό σεισμό της 11 Αυγούστου 1953, και έφαγαν στην Αθήνα τα χρήματα που είχαν σταλεί για τα Νησιά μας.

Το 2000, όταν ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων, με την ιδέα και τη καθοριστική συμβολή του αείμνηστου και πρόωρα χαμένου Παναγιώτη Περιστέρη, εκδώσαμε ένα μικρό λέυκωμα για τον καταστροφή της Κέρκυρας από τον Ναζιστικό Γερμανικό Βομβαρδισμό, το οποίο είχε γίνει ανάρπαστο, διότι παρείχε σε 16 σελίδες φωτογραφίες και γνώση που συγκινούσε και ταυτόχρονα κινητοποιώντας την ιστορική μνήμη ενθάρυνε τη πολιτική σκέψη και καλλιεργούσε το πολιτικό αίτημα για διεκδίκηση ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ από τους Γερμανούς.

Είναι ιστορική επιταγή αλλά και ζώσα επιτακτική ανάγκη για τα νησιά μας

Να ληφθεί από το ΠΣΙΝ απόφαση για «ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΥΟ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ-ΛΕΥΚΩΜΑΤΩΝ:

1. ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1943 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ και

2. Για τη καταστροφή των πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών της Κεφαλλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου από τον καταστρεπτικό σεισμό της 11ης Αυγούστου 1953 και τη καθιέρωση των ημερομηνιών αυτών ως ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ ΜΝΗΜΗΣ με παράλληλη διεξαγωγή εκδηλώσεων σε όλα τα νησιά μας»,

Πρώτον γιατί λαός που δεν έχει μνήμη δεν έχει και μέλλον και

Δεύτερον γιατί είναι μία τεκμηρίωση της αδικίας σε βάρος των νησιών μας και του Επτανησιακού Λαού.

Αναδεικνύοντας και προβάλλοντας αυτές τις αδικίες μπορούμε απόλυτα πειστικά να διεκδικούμε από το αθηνοκεντρικό κράτος και από τη Γερμανία και από την Ευρώπη, τα χρήματα που μας ανήκουν για ανάπτυξη και αρχιτεκονική ανάπλαση των Επτανήσων, των πιο όμορφων Νησιών του κόσμου

Όταν στις 8-4-2013 ο τότε υπουργός εξωτερικών Δ,Αβραμόπουλος ανακίνησε το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων, και αφού η Διοίκηση Σπύρου δεν έκανε τίποτα και είχε ήδη απορρίψει σχετικό αίτημά μας συνεπικουρούμενη από τον συνδυασμό του κ.Μπεριάτου, εμείς στείλαμε τηνεξής επιστολή στον κ.Αβραμόπουλο συνεπικουρούμενη από τα αναφερόμενα σε αυτήν στοιχεία:

« ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο

12 Απρίλη 2013

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ για τα ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1943 ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Θετική η πρωτοβουλία σας να θέσετε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων-επανορθώσεων για τα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κατακτητές Γερμανοί στη πατρίδα μας. Έστω και μετά από δεκαετίες ασύγγνωστης ολιγωρίας του νεο-ελλληνικού κράτους, η ενέργειά σας αυτή είναι θετική.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να συμπεριληφθούν τα θύματα των πόλεων του Αργοστολίου και της Κέρκυρας και το κάψιμο και η καταστροφή των πόλεων της Κέρκυρας, του Αργοστολίου τον Σεπτέμβρη 1943.

Στη Κέρκυρα υπάρχουν ακόμα βομβόπληκτα.

Ειδικότερα:

Στις 13 προς 14 Σεπτέμβρη 1943 οι Γερμανοί του Χίτλερ βομβάρδισαν ανελέητα με εμπρηστικές βόμβες και έκαψαν από δόλο τη πόλη της Κέρκυρας και στις 15 Σεπτέμβρη 1943 έκαψαν τη πόλη του Αργοστολίου.

Σκότωσαν 200 άμαχους στο Αργοστόλι και στη Λειβαθώ και περίπου 350 στη Κέρκυρα.

Στη Κέρκυρα:

Έκαψαν Κτίρια Ζώσας Πολιτικής Ιστορίας, όπως την ΙΟΝΙΟ ΒΟΥΛΗ, Μνημεία Πολιτισμού, όπως το Πανέμορφο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας (Μικρή Σκάλα του Μιλάνου) την ΙΟΝΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, τον πανέμορφο Μαρκά,τους στρατώνες στο Παλιό Φρούριο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, την Αnnunziata, το παγκοσμίως γνωστό ξενοδοχείο Bella Venezia, την εβραική συνοικία,τα Δικαστήρια, το Υποθηκοφυλακείο, την οικία Διονυσίου Σολωμού και άλλα πανέμορφα δημοτικά, κρατικά και ιδιωτικά κτίρια.

ΚΑΤΈΣΤΡΕΨΑΝ συνολικά το 15% των κτιρίων της Κέρκυρας.

Στο Αργοστόλι:

Έκαψαν τα Πανέμορφα Δημοτικά Θέατρα «ΚΕΦΑΛΟΣ» και το Θερινό θέατρο Αργοστολίου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και πολλά άλλα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Θεωρούμε δεδομένο ότι στο κατάλογο θα συμπεριλάβετε την αποζημίωση για να αποδοθεί στους κληρονόμους των θυμάτων και αλλά και για τα δημοτικά, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της Κέρκυρας και του Αργοστολίου.

Ενδεικτικά σας στέλνουμε την ειδική συνέκδοση Δήμου Κερκυραίων-περιοδικού ΕΧΙΤ του 2000 «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ», η οποία με φωτογραφίες έχει τεκμηριώσει τη καταστροφή που προκάλεσαν οι Γερμανοί.

Ήδη υπήρξε και μία απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείο Κέρκυρας επί αγωγής των κληρονόμων των θυμάτων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά σταματήσαμε μετά την απογοητευτική συμπεριφορά της κυβέρνησης Σημίτη το 2000.

Πολύ σύντομα θα σας αποστείλουμε περισσότερα στοιχεία κοστολογημένα και για το Αργοστόλι και για τη Κέρκυρα

Από τις 8-7-2013 πέρασε η 3μηνη προθεσμία που είχε θέσει ο Αβραμόπουλος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει για το θέμα των διεκδικήσεων, και ούτε μιλιά από κανέναν κυβερνητικό ή αξιωματούχο !

Ήταν άλλη μία φούσκα των κοτσαμπάσηδων της Αθληνας και των ανά νησί φερέφωνών τους, που εθισμένοι, ασύδοτοι και ανεύθυνοι θεωρούν καθήκον τους να εξαπατούν τον λαό ! και ειδικά εμάς τους Επτανήσιους !

Σιγά που θα ενοχλούσαν τη προστάτιδα δύναμη της Γερμανίας !

Εμείς δείξαμε ότι είμαστε καλοπροαίρετοι.

Οι πολιτικοί κοτζαμπάσηδες της Αθήνας απέδειξαν για μία ακόμη φορά πόσο εξαρτημένοι, αφερέγγυοι και εχθρικοί είναι προς τα Επτάνησα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Δικηγόρος Α.Π. & Σ.τ.Ε.

Επικεφαλής της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στο Π.Σ.Ι.Ν.»

email