Η απότομη ωρίμανση των Ελλήνων πολιτικών

Διαφοροποίηση σκέψης

Διαφοροποίηση σκέψης

Το περιστατικό είναι αληθινό. Το υπενθύμιζε σε πρόσφατο ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Πρωταγωνιστής του είναι ο Άλιστερ Ντάρλινγκ, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπράουν. Η οικονομική – τραπεζική κρίση μόλις έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία και η Northern Rock καταρρέει.

Ουρές Βρετανών σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα της τράπεζας (έχουν μείνει ιστορικές αυτές από το Νιούκασλ) και τα διεθνή δίκτυα και πρακτορεία μεταδίδουν σκηνές εξαιρετικά δυσάρεστες από το νησί, που περνά μια από τις πιο αρνητικές περιόδους της νεώτερης ιστορίας του.

Ο Ντάρλινγκ, ωστόσο, έχει παντελή …άγνοια των γεγονότων. Εκείνο το καλοκαίρι, πέρναγε τις θερινές του διακοπές στη νότια Ισπανία. Πώς ενημερώθηκε; Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, πηγαίνοντας την επομένη της “βόμβας” στο mini market του ξενοδοχείου όπου διέμενε, έριξε μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των αγγλικών εφημερίδων που βρίσκονταν στο σταντ και “έμεινε με το στόμα ανοικτό”.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, το γεγονός είναι ενδεικτικό του κλίματος σύγχυσης και της αναρχίας που επικρατεί ακόμα και στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια όταν ξεσπά ένα μεγάλο γεγονός. Στη Ντάουνιγκ Στριτ “ξέχασαν” να ενημερώσουν τον πλέον αρμόδιο υπουργό. Ακόμα χειρότερα; Στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αμέλησαν να κάνουν ένα απλό τηλεφώνημα στον εποπτεύοντα υπουργό.

Ανάλογες, τέτοιες ιστορίες υπάρχουν πολλές. Παλιότερες και νεότερες. Μια απ’ αυτές, για παράδειγμα, θέλει τον επικεφαλής της Standard Chartered να αρμενίζει με το γιοτ του στις θάλασσες την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο με το ξέπλυμα των κεφαλαίων από το Ιράν και να συνεχίζει αμέριμνος το ταξίδι του, μάλλον, ανενημέρωτος.

Κάνοντας, τώρα, μια αναγωγή με τα δικά μας, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι κάτι παραπάνω από σαφές: Αν η παρούσα κρίση δίδαξε κάτι στους Έλληνες πολιτικούς είναι ότι οι εποχές της ανεμελιάς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και είναι σαν να ωρίμασαν απότομα οι περισσότεροι από αυτούς (σίγουρα όχι όλοι). Γιατί, για πολλά μπορείς να τους κατηγορήσεις, αλλά σίγουρα όχι για …χαλαρότητα.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν τα περιστατικά που περιγράφονται παραπάνω, συνέβαιναν στην Ελλάδα του 2012. Οι «πρωταγωνιστές» τους θα είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Από την άλλη, βεβαίως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στο απώτερο παρελθόν, οι Έλληνες πολιτικοί έκαναν πολύ χειρότερα.

Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να ξεχάσει το γεγονός της περίφημης κρουαζιέρας τη χρονιά του μεγάλου σεισμού στην Καλαμάτα; Πρόκειται για γεγονότα που έμειναν βαθιά χαραγμένα στην μνήμη των Ελλήνων και βεβαίως εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί φτάσαμε σήμερα στο χείλος της καταστροφής. Ως γνωστόν, τίποτα δεν είναι – και δεν γίνεται – τυχαία σε αυτή τη ζωή.

email
Πηγή άρθρου: voria.gr