Η Δημοτική Αρχή απαντά στην “κίτρινη δημοσιογραφία”

Δημαρχείο Κεφαλονιάς

Δημαρχείο Κεφαλονιάς

ΘΕΜΑ: ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ «ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Αναφορικά με «δημοσιεύματα» του γνωστού παρα-site που εξακολουθεί να επιδεικνύει την εμπάθειά του απέναντι στην δημοτική αρχή, με παραπληροφόρηση, λασπολογία και ψεύδη, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ: Ουδέν ψευδέστερον ότι είναι έργο της Περιφέρειας. Η Δημοτική Αρχή ΑΠΑΙΤΗΣΕ από τον πρώην Υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδη να χρηματοδοτηθεί το έργο, ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΕ, ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕ, ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΙ & ΤΟ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ! Άρα ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ & ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Το ότι υπάρχει η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας είναι ένα ζήτημα που απαντήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Διονύση Λυκούδη στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά προφανώς οι «δημοσιογράφοι» του παρα-site δεν ήταν εκεί για να το ακούσουν. Ο λόγος λοιπόν είναι ότι το ΥΠΟΜΕΔΙ δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ τον Δήμο, άρα έπρεπε πρώτα τα χρήματα να πάνε στην Περιφέρεια και από εκεί με την προγραμματική σύμβαση να τα πάρει ο Δήμος. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια και σε κάθε περίπτωση πάντως το έργο αυτό ανήκει στο Ληξούρι και στους Ληξουριώτες.

Έχουμε κουραστεί να γινόμαστε δέκτες μίας απροκάλυπτης, άδικης και πρωτοφανούς επίθεσης ψεύδους και παραπληροφόρησης από την «κίτρινη δημοσιογραφία» και τους «πάτρωνές» της. Αδυνατούν, ακόμη και σήμερα, να αποδεχθούν την ήττα τους στις εκλογές του Μαίου του 2014 και να αλλάξουν σελίδα. Όσο όμως το μίσος και η εμπάθειά τους θα ξεχειλίζει, τόσο περισσότερο θα πεισμώνει αυτή η Δημοτική Αρχή και θα προσπαθεί να φέρει σε πέρας ζητήματα προς όφελος της Κεφαλονιάς και των δημοτών της

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ «ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΚΑΛΑΣ

Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Σκάλας και τα προβλήματα που ανέκυψαν σε αυτό έχουν απασχολήσει πολλάκις την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Τόσο με δημόσιες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις, όσο και με συζήτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αφορμή όμως πρόσφατο «δημοσίευμα» του γνωστού για την εμπάθεια που τρέφει στην δημοτική αρχή παρα-site, που έφτασε στο σημείο να διαστρεβλώσει βάναυσα τα όσα είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Έργων Διονύσης Λυκούδης, επανερχόμαστε στο θέμα για να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Από την πρώτη μέρα της θητείας του το 2010, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης και η Δημοτική Αρχή «κληρονόμησαν» από τον πρώην Δήμο Ελειού-Πρόννων ένα «ακανθώδες» πρόβλημα που είχε να κάνει με το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Σκάλας.

Δεν είχε προλάβει καν να καθίσει στην καρέκλα του Δημάρχου ο Αλέξανδρος Παρίσης όταν παρέλαβε ένα πόρισμα της ΕΔΕΛ που απέντασσε το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Σκάλας, καθώς διαπίστωνε προβλήματα τόσο σε ότι είχε να κάνει με το φυσικό αντικείμενο του έργου, όσο και με τον τρόπο ένταξής του, με τις ευθύνες να βαραίνουν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ελειού-Πρόννων.

Μπροστά στον κίνδυνο να κληθεί ο διάδοχος Δήμος Κεφαλλονιάς να πληρώσει από το ταμείο του τα 5.500.000 ευρώ του έργου (και άρα οι δημότες), η Δημοτική Αρχή πήρε την πρωτοβουλία να αντικρούσει το πόρισμα της ΕΔΕΛ στις δικαστικές αίθουσες, αναθέτοντας την υπόθεση σε ένα από τα κορυφαία νομικά γραφεία της χώρας με ειδικότητα σε τέτοιες υποθέσεις.

Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής έφερε καταρχήν αποτέλεσμα αφού κατέστη εφικτή η αναστολή της απένταξης του έργου, ταυτόχρονα με την κατάθεση έφεσης κατά του πορίσματος της ΕΔΕΛ. Έτσι το έργο συνεχίστηκε κανονικά μέχρι την οριστική εκδίκαση της έφεσης.

Που βρισκόμαστε σήμερα; Το έργο του Βιολογικού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, πλην όμως έχει διακοπεί η χρηματοδότησή του, κάτι για το οποίο ο Δήμος δεν φέρει καμία ευθύνη (όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα στη χώρα), με συνέπεια ο εργολάβος αυτοδίκαια να μπορεί να διακόψει τις εργασίες. Είναι αδήριτη ανάγκη να ανοίξουν και πάλι  άμεσα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότησή του μέχρι την οριστική ολοκλήρωσή του.

Σε ότι αφορά στην έφεση του Δήμου, αναμένεται η οριστική δικαστική απόφαση που βρίσκεται στην τελική της φάση και η Δημοτική Αρχή ευελπιστεί για αίσιο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Δημοτική Αρχή ξεκαθαρίζει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει για την ταλαιπωρία και τις παλινωδίες με αυτό το τόσο σημαντικό έργο. Υπογραμμίζει ότι αυτά είναι ευθύνες άλλων και καταγγέλει για μία ακόμη φορά την παραπληροφόρηση, τα ψεύδη και την εμπάθεια της «κίτρινης παραδημοσιογραφίας».

Τέλος, διαβεβαιώνει τους δημότες ότι, όλες οι πράξεις και ενέργειές της γίνονται πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας.

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ-SITE ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

Μετά το έργο του παραλιακού δρόμου στο Ληξούρι, το έργο του βιολογικού καθαρισμού Σκάλας, στο στόχαστρο του παρα-site της «κίτρινης παραδημοσιογραφίας» μπήκε και το έργο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου. Με ακόμη ένα «λιβελλογράφημα» παραπληροφόρησης και εμπάθειας επιχειρείται η απόδοση ευθυνών στην δημοτική αρχή και διαστρεβλώνεται βάναυσα για μία ακόμη φορά η αλήθεια.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το έργο αυτό όπως τόνισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Διονύσης Λυκούδης. Και αυτό συνίσταται στην διακοπή της ομαλής χρηματοδότησης του έργου που ανάγκασε τον εργολάβο τελικώς να ζητήσει διάλυση της σύμβασης, κάτι που μοιραία οδήγησε σε σταμάτημα των εργασιών.

Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι το έργο σταμάτησε λόγω του ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία πλέον δεν υφίστανται. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Η Δημοτική Αρχή και οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες και λειτούργησαν πάντα με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και της τρίτης ηλικίας. Το έργο του δημοτικού γηροκομείου είναι ένα ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ και καθήκον της Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι να κινείται πάντα προς την κατεύθυνση της συνέχισης των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Και αυτό έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ανεξάρτητα με τα όσα «γραφικά» κυκλοφορούν στα site της «κίτρινης παραδημοσιογραφίας».

Αυτό που απαιτείται είναι να εξευρεθούν ΑΜΕΣΑ οι πόροι και να συνεχιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου ώστε να πειστεί ο εργολάβος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο. Διότι σε αντίθετη περίπτωση θα απαιτηθεί επαναδημοπράτηση του έργου και προφανώς νέα και μεγάλη καθυστέρηση.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει η δέσμευση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΣΕΣ. Η Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει, μέχρι να ανοίξει το ΣΕΣ, το έργο να χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς όμως αυτό να γίνει κατορθωτό καθώς η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης και η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να ώστε άμεσα το τόσο σημαντικό αυτό έργο πνοής να επανέλθει σε διαδικασία ολοκλήρωσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

email