Η βουλευτής Κεφαλλονιάς για την πώληση της Οξειάς

Αγορά της Οξιάς από τον Εμίρη του Κατάρ

Αγορά της Οξιάς από τον Εμίρη του Κατάρ

Αναπάντητη έμεινε ουσιαστικά η Επίκαιρη Ερώτηση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στη Βουλή, καθώς ο κ.Σταύρος Καλαφάτης δεν είπε για το αν θα γίνει τροποποίηση της ΚΥΑ και άλλων περιβαλλοντικών διατάξεων που ισχύουν για την Οξειά.

«Οι περιοχές Natura σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην αναπτυξιακή διαδικασία». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Σταύρου Καλαφάτη, μεταξύ άλλων, για τη φημολογούμενη πώληση του νησιού της Οξειάς που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων.

Το σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, με μεγαλύτερο νησί την Οξειά, εντάσσεται στο καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Η Βουλευτής επεσήμανε ότι με απόφαση του Δασαρχείου το νησί έχει χαρακτηριστεί από το 1989 ως δάσος πεύκης και ως δασικό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να οικοδομηθεί τίποτα. «Οι περιοχές Natura δεν είναι περιοχές στις οποίες απαγορεύονται οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες» ήταν η απάντηση του υπουργού…

Καλούμε σε επαγρύπνηση τους Κεφαλλήνες και τους Θιακούς, καθώς οι ακολουθούμενες πολιτικές δε μας εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη για τις εξελίξεις που αναμένονται στη συνέχεια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εφαρμογή των πραξικοπηματικών αποφάσεων για τις fast track επενδύσεις που παραβλέπουν την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών και καταστρατηγούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως αυτές για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, το τοπίο και αποτελούν προσβολή για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες.

Η οποιαδήποτε ανάπτυξη θα πρέπει να σέβεται και να διαφυλάσσει το περιβάλλον μας το οποίο παραμένει το πολυτιμότερο αγαθό όλων μας.

Από το γραφείο Τύπου της  κ. θεοπεφτάτου

email