Ιθάκη: Έργα και ημέρες της απερχόμενης δημοτικής αρχής

Ιθάκη

Ιθάκη: Έργα και ημέρες της απερχόμενης δημοτικής αρχής

Η χρονική σύμπτωση της θητείας της Δημοτικής Αρχής με τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα την διόγκωση στον τόπο μας της τραγωδίας που ολόκληρη η ελληνική επικράτεια και ο ελληνικός λαός βιώνει, γιατί ως τραγωδία εμείς χαρακτηρίζουμε τις συνέπειες των πολιτικών που ασκήθηκαν από τις κεντρικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συνεπικουρούμενες στο νησί μας από την απραγία και αδιαφορία των τοπικών αρχόντων που περί άλλων τύρβαζαν, όταν έκλειναν η μια υπηρεσία μετά την άλλη, κατέστησαν τον θιακό, πολίτη τρίτης κατηγορίας χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιώσεις, από ένα κράτος που τον φορτώνει συνέχεια με αλλεπάλληλα βάρη και υποχρεώσεις.

Αρχικά έκλεισαν τα γραφεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, εν συνεχεία σταμάτησε η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου λόγω συνταξιοδότησης του υπαλλήλου, κατόπιν έφυγαν το Ειρηνοδικείο και η Δ.Ο.Υ., το Ι.Κ.Α. υπολειτουργεί και το Κέντρο Υγείας παραπαίει αφού όχι μόνο δεν στελεχώνεται με το αναγκαίο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό αλλά δεν είναι και σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με νοσηλευτικό υλικό και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις έχουν εγκαταληφθεί στη μοίρα τους και έπεται συνέχεια…

Αν δε, αναφερθούμε και στις περιπέτειες που όλοι βιώνουμε όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε από και προς την Αθήνα ή την Πάτρα αλλά και την διπλανή μας Κεφαλονιά για δουλειές ή για γιατρούς μετά την περικοπή και αλλαγή των δρομολογίων σύμφωνα με τις επιθυμίες των εφοπλιστών, είναι αρκετό για να διαισθανθούμε το μέγεθος της τραγωδίας, είναι αρκετό για να αντιληφθούμε την υποβάθμιση της ζωής μας, την απαξίωση της ίδιας της ύπαρξης μας, την προσβολή του δικαιώματος να ζήσουμε στο νησί μας εμείς και οι οικογένειες μας, σαν ισότιμοι με τους πολίτες της υπόλοιπης χώρας.

Όλα αυτά συνετελέσθησαν κατά την θητεία της δημοτικής αρχής της παράταξης Κασσιανού – Παναγιωτόπουλου, όχι βέβαια με δική τους ευθύνη όπως πολύ σωστά θα πουν κάποιοι, αλλά με τη σιωπηρή αποδοχή και ανοχή τους θα αντιτείνουμε εμείς, αφού όχι μόνο δεν αντέδρασαν και δεν αντιστάθηκαν ως όφειλαν εκ της θέσεως τους αλλά και όταν ακόμη προσκλήθηκαν και προκλήθηκαν από πολίτες και συλλογικότητες σε δράσεις για την προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών που είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τους πολίτες της Ιθάκης, όχι μόνο δεν συμμετείχαν αλλά κρυβόντουσαν και συκοφαντούσαν κινητοποιήσεις και αγώνες και χαρακτηριστικά τόνιζαν και υποστήριζαν πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και πως τίποτα δεν θα αλλάξει αφού αυτά είναι αποφάσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής και δεν αφορούν το Δήμο και την τοπική κοινωνία.

Με αυτή την στάση και πολιτική η Δημοτική αρχή λειτούργησε ουσιαστικά σαν ασπίδα προστασίας κάθε κυβερνητικής επιλογής στο νησί μας και όλοι βιώνουμε πλέον τα αρνητικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα μας (ακόμη και για ένα παράβολο ή ένα χαρτόσημο πρέπει να πάμε στο Αργοστόλι).

Εκτός των ανωτέρω που είναι βέβαια μείζονος σημασίας για την βιωσιμότητα, για να μιλήσουμε με ένα μοδάτο όρο, του νησιού μας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε ιδιαίτερα στη στάση και την συμπεριφορά του τέως Δημάρχου κ. Κασσιανού ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε απαξίωσε και υποβάθμισε το Δημοτικό Συμβούλιο με απαράδεκτες πρακτικές του τύπου «Αποφασίζω και Διατάσσω» χειραγωγώντας τους δικούς του δημοτικούς συμβούλους και προσβάλλοντας και απειλώντας τους λοιπούς δείχνοντας καθαρά τις πολιτικές του καταβολές, θεωρώντας τους δημοτικούς συμβούλους ως υποτελείς ιθαγενείς.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι με δικές του προσωπικές ευθύνες έμπλεξε το Δήμο σε δικαστικές διαμάχες και από δικές του ενέργειες χρεώθηκε το ταμείο με πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Δεν μπορούμε να μη καταγγείλουμε ότι υπό την δημαρχία του ο Δήμος Ιθάκης ήταν από τους ελάχιστους Δήμους ο οποίος έδωσε στοιχεία στον υπόδικο χρυσαυγίτη Λαγό για τα αλλοδαπά νήπια που είναι γραμμένα στον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό.

Από την άλλη βέβαια δεν έχουμε τίποτα να σχολιάσουμε και να πούμε για έργα επί των ημερών του αφού τίποτα απολύτως δεν έγινε κατά την θητεία του, και δεν αναφερόμαστε βέβαια στα μεγαλεπήβολα έργα που υποσχέθηκε ο κ. Κασσιανός προεκλογικά (αεροδρόμια, Logistic park, περιφερειακοί δρόμοι, εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμάτων, μεταφορά νερού από τον Αστακό και άλλα πολλά) αλλά σε απλά και καθημερινά έργα που θα έλυναν πρακτικά προβλήματα που χρονίζουν και θα είχαν κάνει την καθημερινότητα του πολίτη πιο εύκολη.

Η θητεία του κ. Κασσιανού και αυτής της Δημοτικής Αρχής εν γένει θεωρούμε ότι είναι μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου.

Επί των ημερών του και αξιοποιώντας πλήρως τον απαράδεκτο για εμάς τελευταίο νόμο για την Αυτοδιοίκηση τον Καλλικράτη υποβαθμίστηκαν ή καλύτερα απαξιώθηκαν οι Τοπικές Κοινότητες με συνέπεια ο πολίτης του Σταυρού, του Κιονιού, του Πλατρειθιά και των άλλων χωριών όντας απομακρυσμένος από τα κέντρα εξουσίας να μην έχει κανένα ρόλο αλλά ούτε να μπορεί να εξυπηρετήσει βασικές του ανάγκες.

Επί των ημερών του απαξιώθηκε η πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου μας με την κατάργηση του πολιτιστικού φορέα του Φήμιου αλλά και την μη χρηματοδότηση των πλούσιων σε δραστηριότητες πολιτιστικών σωματείων και των κοινοφελών ομίλων του νησιού.

Επί των ημερών του διασαλεύθηκε η εργασιακή ηρεμία των υπαλλήλων του Δήμου με μετατάξεις, απειλές απολύσεων, κλήσεις σε απολογία ¨δι’ ασήμαντον αφορμήν¨, πρακτικές που στόχο είχαν τον εκφοβισμό όλων με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν και οι δημότες να μην εξυπηρετούνται.

Τα μέλη της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης δεν θα υποσχεθούμε αεροδρόμια και logistic park, ούτε νερό από τον Αστακό, αλλά θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων όλων αυτών που δικαιούται το νησί μας και οι δημότες του, θα υποσχεθούμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα προτερήματα αυτού του τόπου (όπως είναι το όνομα του, η ιστορία του, ο μύθος του, η φυσική του ομορφιά, το ανθρώπινο δυναμικό του) αλλά και για να καλύψουμε τα κενά αυτού του τόπου σε υποδομές και υπηρεσίες, θα υποσχεθούμε ότι θα εργαστούμε για όλα αυτά, όμως όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με τους πολίτες της Ιθάκης γιατί εμείς πιστεύουμε στους πολίτες και στην αποφασιστική τους παρέμβαση και συνδρομή.

Τα μέλη της Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης πιστεύουμε και θέλουμε την ανάπτυξη αυτού του τόπου γιατί αποφασίσαμε να ζήσουμε σ΄ αυτό τον τόπο, ζούμε από αυτόν τον τόπο, εξαρτιώμαστε από αυτόν τον τόπο, και ονειρευόμαστε μια ανάπτυξη αειφόρο και όχι πρόσκαιρη και συγκυριακή αφού οφείλουμε και υποχρεούμαστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την Ιθάκη που αξίζει.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΘΑΚΗΣ

email