
To Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
Σε γραπτή διαμαρτυρία για μεγάλες σπατάλες σε δράσεις και έξοδα που δεν συνάδουν με τις μεγάλες περικοπές στη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών, προχώρησε η φοιτητική παράταξη «Φάσμα».
Οι φοιτητές βάλλουν κατά της πρυτανείας η οποία έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο υπέρογκα έξοδα για δράσεις άσχετες με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την ώρα που περικόβει μεγάλα κονδύλια για δράσεις απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του και την αρωγή στους φοιτητές του.
Οι απίστευτες κατηγορίες καταγράφονται στην εξής ανακοίνωση των φοιτητών:
«Είμαστε ανεξάρτητοι φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Το τμήμα μας ιδρύθηκε το 1986, είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα που καταρτίζει ελληνόφωνους μεταφραστές και διερμηνείς και έχει την πιο υψηλή βάση εισαγωγής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που έχει.
Από τη μέρα που ιδρύθηκε δεν είχε ποτέ δικό του κτίριο και τα μαθήματα διεξάγονταν σε διάφορα κτήρια που μίσθωνε το πανεπιστήμιο.
Εν μέσω του περασμένου καλοκαιριού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ι.Π. εν αγνοία του τμήματος αποφάσισε τη μεταφορά του στο χώρο του… Ψυχιατρείου Κέρκυρας , εξοικονομώντας γύρω στις 7.000€ κάθε μήνα, ποσό το οποίο θα πήγαινε σε άλλες ανάγκες του τμήματος, όπως το εξάμηνο εξωτερικού.
Για την ακρίβεια, το μηνιαίο κόστος ενοικίασης του Πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου ήταν 6.250€ και του κτιρίου «Καλυψώ» 7.280€ (συνολικά περίπου 13.530€) , ενώ το μηνιαίο κόστος ενοικίασης των νέων κτιρίων «Ιπποκράτης» και «Ασκληπιός» είναι 4.200€ και 2.360€ αντίστοιχα (συνολικά γύρω στα 6.560€).
Αυτές οι αλλαγές αποφασίστηκαν εντελώς πρόχειρα και χωρίς καμία πρόβλεψη, η χωρητικότητα των αιθουσών δεν επαρκεί για τον αριθμό των φοιτητών και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό άθλιες συνθήκες.
Εκτός απ’ το κτιριακό ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τμήμα είναι η έλλειψη καθηγητών.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο παίρνει ελάχιστες συμβάσεις Π.Δ. 407/80, οι οποίες μοιράζονται μεταξύ των έξι τμημάτων.
Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια το Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. παίρνει 1,5 σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι καθηγητές δεν πληρώνονται ούτε με το μισό βασικό μισθό.
Λογικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι πολλά μαθήματα και ειδικές μεταφράσεις να μη διδάσκονται, ενώ οι κατευθύνσεις Διερμηνείας και Ισπανικής υπολειτουργούν.
Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήρθε με το Φ.Ε.Κ. της 10ης Δεκεμβρίου 2012 , το οποίο μας κοινοποιήθηκε επισήμως σχεδόν ένα μήνα μετά. Με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, χωρίς τη γνωμοδότηση από κανένα θεσμικό όργανο του Ιονίου Πανεπιστημίου, πλέον οι φοιτητές του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. «δύνανται» και δεν οφείλουν να μεταβούν στο εξάμηνο εξωτερικού. Το εξάμηνο εξωτερικού, θεσπισμένο από την ίδρυση του Τμήματος, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη παιδεία των μεταφραστών. Τους φέρνει σε επαφή με τις γλώσσες εργασίας τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της εκάστοτε χώρας.
Δεν είναι επομένως πολυτέλεια, αλλά ουσιώδες κομμάτι του προγράμματος σπουδών, όπως συμβαίνει και σε όλες τις αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού και για αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν υποχρεωτικό για την απόκτηση του πτυχίου. Με αυτό το Φ.Ε.Κ., το εξάμηνο εξωτερικού γίνεται προαιρετικό. Κατά συνέπεια, θα μεταβαίνουν στο εξωτερικό μόνο όσοι το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, καθώς η χρηματοδότηση είχε ήδη μειωθεί όταν το εξάμηνο ήταν ακόμη υποχρεωτικό, πόσο μάλλον τώρα.
Ίσως αυτή η απόφαση να φαίνεται εύλογη, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει τον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για όποιον όμως γνωρίζει την κατάσταση εκ των έσω, το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται.
Γινόμαστε διαρκώς θεατές αλόγιστων δαπανών από μέρους της Πρυτανείας, την ώρα που οι ανάγκες των φοιτητών και του Πανεπιστημίου μοιάζουν να είναι η τελευταία της προτεραιότητα