Κατηγορηματικό “όχι” για Βρυξέλλες

Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς.Πηγή φώτο:(972.gr)

Ρητή ήταν η απαγόρευση των γιατρών στον Αντώνη Σαμαρά να ταξιδέψει στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα στοιχεία για τη σοβαρότητα της πολύωρης χειρουργικής επέμβασης στην οποία υπεβλήθη ο πρωθυπουργός στο δεξιό του μάτι, τονίζοντας ότι -αν καθυστερούσε λίγο ακόμα- θα κινδύνευε άμεσα η όρασή του.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τους κ. Χατζηδάκη, Σταϊκούρα και τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, καθώς και ο Βασίλης Ράπανος εξακολουθεί να νοσηλεύεται με πρόβλημα στο στομάχι.

Ο θεράπων ιατρός του κ. Σαμαράς Πάνος Θεοδοσιάδης δήλωσε την Κυριακή ότι η μετεγχειρητική πορεία του πρωθυπουργού “κρίνεται ικανοποιητική” και ήδη από το βράδυ του Σαββάτου δέχεται τους συνεργάτες του και έχει πλήρη επικοινωνία και επαφή μαζί τους.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στη δυνατότητα του πρωθυπουργού να μεταβεί στις Βρυξέλλες, ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε: “Είμαι κατηγορηματικός και δηλώνω ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ταξιδέψει, πρώτον λόγω της βαρύτητας του περιστατικού που απαιτεί σαφέστατα αποθεραπεία και ακινησία, και δεύτερον λόγω του ότι δεν μπορεί να μπει σε αεροπλάνο, όπως επίσης δεν μπορεί να ταξιδέψει και οδικώς”.

Ο κύριος Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στον διάλογο που έκανε με τον πρωθυπουργό, πριν αλλά και μετά την επέμβαση, σχετικά με το εάν θα ήταν σε θέση να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής.

Είπε χαρακτηριστικά: “Πριν το χειρουργείο μου είχε πει ότι ‘εσύ θα κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις, εγώ όμως οπωσδήποτε θα πάω στο Eurogroup, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάω, πρέπει να πάω’. Είχα τις αντιρρήσεις μου και επιφυλάξεις, δεν σας κρύβω. Και μάλιστα εχθές επειδή μου ετέθη η ερώτηση από εσάς, σας είπα ότι θα σας απαντούσα σήμερα δεδομένου ότι υπήρχε αέριο μέσα στο μάτι και κανονικά θα έπρεπε από χθες να σας πω ότι δεν θα πάει.

Ήλπιζα και έχω την εντύπωση ότι αυτό το κατάφερα το απόγευμα που είχε τις αισθήσεις του ο πρωθυπουργός και κάναμε έτσι μια αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά τη βαρύτητα του χειρουργείου και τι μας προέκυψε και τι αντιμετωπίσαμε. Γίνανε απολύτως κατανοητά από τη μεριά του πρωθυπουργού και μου είπε χαρακτηριστικά ‘έχεις δίκιο, δεν θα πρέπει να ταξιδέψω στο εξωτερικό’. Θεωρώ ότι θα τηρήσει αυτά που έχουμε πει, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι και για το καλό του ματιού του”.

Ο γιατρός του πρωθυπουργού σημείωσε και πάλι ότι επρόκειτο για ένα “βαρύ χειρουργείο”. “Βρέθηκαν 11 ανώτερες ρωγμές στον αμφιβληστροειδή. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε καλή εξέλιξη” ανέφερε.

Ερωτηθείς για ποιον λόγο δεν μετατέθηκε χρονικά η επέμβαση μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, εφόσον ήταν κρίσιμη η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε στον κίνδυνο αποκόλλησης της ωχράς κηλίδας και της επιβάρυνσης που θα είχε κάτι τέτοιο για το μάτι.

Παράλληλα, ο θεράπων ιατρός απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε άλλη ιατρική άποψη που είχε εκφραστεί σχετικά με το εάν ο πρωθυπουργός θα ήταν σε θέση να ταξιδέψει, είτε αεροπορικώς είτε οδικώς, ενώ εξήγησε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τις αυξομειώσεις που σημειώνονται στις διαδικασίες προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών.

O κ. Σαμαράς -ο οποίος αναμένεται να λάβει εξιτήριο το απόγευμα της Δευτέρας αφού ποηγουμένως υποβληθεί σε νέες εξετάσεις- έχει λάβει σαφείς οδηγίες από τους γιατρούς για τη μετεγχειρητική περίοδο της πρώτης εβδομάδας, που περιλαμβάνει ακινησία, ενώ θα βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο θεράπων ιατρός, ο πρωθυπουργός “θα πρέπει να είναι ήσυχος, θα μπορεί να δέχεται τους συνεργάτες του και να έχει τις επαφές του, αλλά δεν μπορεί να είναι περιπατητικός”.

Ήδη, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκινήσει να εργάζεται από τον θάλαμο του νοσοκομείου. Το πρωί της Κυριακής τον επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και φέρονται να τον ενημέρωσαν για θέματα των υπουργείων τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχαν από χθες όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι του ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση. Σήμερα συνομίλησε μαζί του και ο Φώτης Κούβελης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασίλη Ράπανο, η υγεία του οποίου παρουσιάζεται σταθεροποιημένη, σύμφωνα με το χθεσινό ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο κ. Ράπανος, ο οποίος θα υποβληθεί τη Δευτέρα σε γαστροσκόπηση, δέχθηκε στο νοσοκομείο Υγεία την επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και συζήτησαν για θέματα υπουργείου.

 

Πάντως, ακόμη κι αν ο κ. Ράπανος λάβει εξιτήριο τις επόμενες ξημέρες, δεν θα μπορέσει άμεσα να ορκιστεί υπουργός, καθώς στην τελετή θα πρέπει να είναι παρών ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει λάβει σαφείς οδηγίες από τους γιατρούς για ακινησία.

email
Πηγή άρθρου: megatv.com