Kεφαλονιά: Mε τις… υποσχέσεις στο χέρι

Σεισμόπληκτο Ληξούρι

Σεισμόπληκτο Ληξούρι

Ανευ αντικρίσματος αποδεικνύονται μέχρι στιγμής οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και υπουργών του προς το δοκιμαζόμενο απ’ τους σεισμούς νησί της Κεφαλονιάς.

Υπόθεση γραφειοκρατίας; Ανοργανωσιά; Ελλειψη ενδιαφέροντος; Η ουσία είναι πως στο νησί οι κάτοικοι παρακαλούν για τα αυτονόητα, όπως λόγου χάρη να πάψουν τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) να τους στέλνουν χρεωστικά ειδοποιητήρια την ώρα που αρκετοί απ’ αυτούς δεν έχουν ούτε κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους.

Το θέμα των εισφορών έφερε την Παρασκευή στη Βουλή με ερώτησή της η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Μεταξύ άλλων ρωτάει τον υπουργό Εργασίας για ποιους λόγους δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα η ρύθμιση που είχε ανακοινώσει το ΙΚΑ ΕΤΑΜ από τις 28 Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας θα ρυθμίζονταν οι τρέχουσες και καθυστερούμενες δόσεις των επαγγελματιών του νησιού προς τον φορέα.

Στον Συνήγορο του Πολίτη

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες της Κεφαλονιάς έχουν ήδη καταφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου, όπως δηλώνουν, να προστατευτούν από την αυθαιρεσία της πολιτείας.

«Τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ στο νησί λένε πως δεν τους έχει έρθει καμία εγκύκλιος για ρύθμιση ή αναστολή των πληρωμών».

Εκτός από τις ρυθμίσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς και πως οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις μετατράπηκαν σε άτοκα δάνεια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στην επίσκεψή του στο νησί μας αμέσως μετά τον σεισμό για αποζημιώσεις προς τους επαγγελματίες και για άμεση συνεργασία όλων των υπουργείων για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο υφυπουργός του κύριος Σκορδάς μεταθέτει τις ευθύνες σε άλλα υπουργεία και δηλώνει αναρμόδιος για τα περισσότερα αιτήματά μας, που κατά τη γνώμη του δεν είναι ρεαλιστικά».

Ενώ συμβαίνουν αυτά, η Ε.Ε. φαίνεται ότι αφήνει ένα μικρό παραθυράκι αρωγής προς την Κεφαλονιά, θέμα που είχε συζητηθεί από τις πρώτες μέρες της καταστροφής.

Σύμφωνα με απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου περιφερειακής ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν, προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σ. Σπύρου, «η κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. εξαρτάται πάνω απ’ όλα από μια αίτηση που πρέπει να υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση εντός 10 εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης ζημιάς που προκλήθηκε.

Η κάθε αίτηση θα ’πρεπε να βασίζεται στην αποτίμηση της ζημιάς και τις συνέπειές της για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και την οικονομία.

Το 2014 το κατώτατο όριο που υφίσταται στην Ελλάδα για κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. είναι για άμεση ζημιά πάνω από 1.168 δισεκατομμύρια ευρώ (0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος).

Κάτω απ’ αυτό το όριο το Ταμείο θα μπορούσε να κινητοποιηθεί κατ’ εξαίρεση, αν συνέτρεχαν ειδικές συνθήκες, όπως αποδείξεις που θα επισυνάπτονται στην αίτηση οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι οι καταστροφές επηρέασαν σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της εν λόγω περιοχής και ότι υπάρχει σοβαρός και διαρκής αντίκτυπος για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής».

email
Πηγή άρθρου: efsyn.gr