ΚΟΒ Ιθάκης του ΚΚΕ: Προκαλεί το Υπουργείο Παιδείας

ΚΚΕ

ΚΚΕ

Το Υπουργείο Παιδείας προκαλεί με την απάντησή του στην ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στα σχολεία της Ιθάκης. Δε δεσμεύεται για λύση σε κανένα από αυτά. Αξιοποιεί γι’ αυτό την πολιτική της αποκέντρωσης, την οποία έχουν στηρίξει όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ως στρατηγική επιλογή. Η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων για τα σχολεία σε Δήμους, Περιφέρεια, άλλα Υπουργεία, με τον ταυτόχρονο στραγγαλισμό της κρατικής χρηματοδότησης, ανοίγει δρόμο στην όξυνση μιας σειράς προβλημάτων, στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και την κατηγοριοποίηση. Το Υπουργείο «νίπτει τα χείρας του» για τις μεταφορές, τις λειτουργικές δαπάνες, την καθαριότητα και την επιστασία των σχολείων, τις υποδομές.

Για τις ελλείψεις στο προσωπικό το Υπουργείο αναφέρει ότι τα αρμόδια όργανα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης οφείλουν «σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του συνόλου αυτών [των σχετικών ελλείψεων], να αξιολογούν την αναγκαιότητα πλήρωσης του καθενός»!!! Στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ρίχνουν «το μπαλάκι» για τη λειτουργία ή μη της Πρόσθετης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, μετατρέποντας το πολιτικό πρόβλημα σε διαχειριστικό. Ζητούν να αποδεχθεί ο λαός και η νεολαία ότι ένα μικρό νησί θα ζει με τις ελλείψεις και απαιτούν να στριμωχθούν οι απαιτήσεις στο πλαίσιο του εφικτού. Σχετικά με την ειδική αγωγή το Υπουργείο επαίρεται για τα ΕΣΠΑ, την κοινωφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ κοκ, που συνεπάγονται θυσία των αναγκαίων δράσεων στο βωμό των εφήμερων ανταγωνιστικών προγραμμάτων και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, πρόκληση (και πιλότο για την πολιτική που θα ακολουθηθεί) αποτελεί το πώς απαντά το Υπουργείο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της αντισεισμικής θωράκισης και της υγείας των μαθητών. Συγκεκριμένα, αντί να προτάξει και να δεσμευτεί για ουσιαστικό έλεγχο και μέτρα αντισεισμικής προστασίας, προβάλλει σαν λύση το «μνημόνιο για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου», την «αντισεισμική συνείδηση και συμπεριφορά». Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι. Τα ίδια και χειρότερα για την υγεία. Αντί προσλήψεις γιατρών και στελέχωση του Κέντρου Υγείας, αντί για μέριμνα προκειμένου να κάνουν δωρεάν όλα τα παιδιά τις απαραίτητες εξετάσεις, το Υπουργείο προσφέρει προγράμματα Αγωγής Υγείας.

Το ερώτημα σχετικά με τη δημιουργία ιδιωτικής ναυτικής σχολής, που θα υπονομεύσει την τοπική ΑΕΝ και το ναυτικό ΕΠΑΛ Ιθάκης, αφήνεται αναπάντητο.

Όλα όσα έρχονται στην επιφάνεια δεν είναι τίποτε άλλο από την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Για να δοθεί ο πακτωλός στα μονοπώλια πρέπει να μπουν στην κλίνη του Προκρούστη οι σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς. Η απάντηση της κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, δείχνει ότι μπαίνουν ακόμη πιο πολύ στο στόχαστρο τα δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή. Απέναντι στην επίθεση το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη για λαϊκή συμμαχία, για δράση με στόχο την ανατροπή της οικονομίας και της εξουσίας των μονοπωλίων, με έξοδο από την ΕΕ. Μόνο η πρόταση αυτή μπορεί να εγγυηθεί λύση και στα προβλήματα της παιδείας.

ΚΟΒ ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ